logo kinoloski savez

VIDRAŠ

Naziv rase: VIDRAŠ
Originalni naziv rase:OTTERHOUND
Br. Standarda: 294
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Zemlja porekla: Velika Britanija.

Kratak istorijat: Opšte je mišljenje da nastanak ove rase uključuje i Francuski uticaj koji je kom- binovan sa genima engleskih pasa.
Ovo je jedan umiljati pas koji svojim tipičnim glasnim lavežom postiže dobar efekat kada želi da obavesti da je pronašao plen koji ga interesuje. Međutim, danas je lov na vidre zabranjen, što je i primarna svrha ovog psa. Ova rasa ima vrlo jako čulo mirisa. Kada prati miris vidri na kopnu, taj trag se naziva „suvim“, a kada prati vidru u vodi to je „tečni“ trag. Vidraš može da prati suvi trag i do dvanaest sati, a kada prati tečni može da pliva i po pet sati. Pored masne strukture dlake ima i plovne kožice na šapama.
Upotreba: Veliki, jak, gonič, prvobitno stvoren za to da može loviti čitav dan u vodi. Uz to sposoban da galopira na čvrstoj podlozi.
Opšti izgled: Pas velikog formata sa ravnim, korektno postavljenim nogama. Oštrodlak, sa veličanstvenom glavom, snažnog tela i slobodnim kretanjem kojim osvaja prostor. Oštra dupla dlaka i velike šape su značajne osobine. Slobodno kretanje.
Narav: Prijateljska i uravnotežena.
Proporcije: Rastojanje od vrha nosa do stopa je nešto manje nego rastojanje od stopa do potiljne kvrge.
Glava: Moćna, jasnih linija.pre je visoka nego široka. Čelo u niukom slučaju nije naborano ili zaobljeno. Izraz je skladan i prijateljski. Sa izuzetkom nosa, cela glava je prekrivena oštrom dlakom koja pravi brkove i blagu bradu na obrazima.
Lobanja: Lepo zaobljena, niti gruba ni preteška i blago se uzdiže od stopa ka blago istaknutoj potiljnoj kvrgi. Jagodične kosti jasno označene.
Stop: Jasan ali nije preterano izražen.
Nos: Veoma širok sa dobro otvorenim nozdrvama.
Njuška: Snažna i duboka.
Usne: Bogate ali ne preterane.
Vilice: Snažne i velike vilice. Dobro postavljeni zubi pokazuju perfektno i pravilno makazasto zubalo.
Oči: Inteligentne, srednje duboko postavljene u očne duplje. Treći očni kapci samo blago vidljivi. Boja očiju i pigmentacija ivice očnih kapaka je u saglasnosti sa bojom dlake (kod plavih/plamenih
plavih sa paležnim oznakama, smeju biti boje lešnika). Žute oči su za isključivanje.
Uši: Jedinstvena rasna odlika. Uši su duge, opuštene, usađene u visini ugla očiju. Ne dopiru dalje od nosnog ogledala, kada se povuku napred. Pokazuju karakterističan nabor. Prednja ivica nabora se ili uvija napolje, tako da izgleda kao draperija. Ovo je značajna osobina koja bezuslovno mora biti prisutna. Uši su dobro pokrivene dlakom u obliku rese.

Vrat: Dug, snažan, harmonično se spaja sa kosim, ne preteškim plećkama. Dozvoljen je blag podgušnjak.
Telo: Veoma snažno. Gornja linija: Horizontalna. Leđa: Široka.
Slabine: Kratke i snažne.
Grudi: Duboko se pružaju. Stvarno dubok, ovalan, dobro zaobljen rebarni koš, ni preširok ni preuzak.
Rebra: Dobro se unazad pružaju, čime obezbeđuju puno prostora za srce i pluća.
Rep: Usađen visoko, pri povećanoj pozornosti i aktivnosti psa, visoko nošen, nikada savijen iznad leđa. U mirovanju može biti opušten. Debeo u korenu, sužava se ka vrhu.
Repni pršljenovi dopiru do skočnog zgloba. Rep je nošen ravno ili blago zavijen. Na donjem delu repa dlaka je pre duža i bogatija nego na gornjem delu.
Prednje noge: Snažnih kostiju. Ravne od laktova do zemlje.
Plećke: Dobro iskošene.
Došaplje: Snažno, blago ukošeno.
Zadnje noge: Posmatrano iz bilo kog ugla one su snažne i dobro mišićave. Gledano od pozadi zadnje noge ne stoje ni preširoko ni preusko. Srednje su uglovane. U prirodnom stavu od skočnog zgloba do zemlje, noge su vertikalne.
Butine/potkolenice: Snažno mišićave.
Skočni zglobovi: Nisko postavljeni, ni napolje ni unutra okrenuti.
Šape: Velike, okrugle, sa dobro zaobljenim prstima i debelim jastučićima. Nisu okrenute ni unutra ni napolje. One su kompaktne ali mogu biti raširene. Zadnje šape su neznatno manje od prednjih. Kožice između prstiju moraju biti dobro izražene.
Kretanje: U koraku veoma labav, ljuljajući, trom iskorak. Pas se kreće neposredno, u slo- bodnom, živahnom, ravnomernom kasu uz osvajanje puno prostora. Ravnomeran, uravnotežen galop sa osvajanjem prostora.
Dlaka: Duga (4-8 cm), gusta, oštra, nepropustljiva ali ne kao „drahthar“. Dlaka je sasvim blago talasasta. Na glavi i donjim delovima nogu dlaka je uobičajeno mekša. Jasna podlaka. Kod pod- lake i pokrovne dlake može se konstatovati blaga uljasta tekstura. Pas ne sme biti trimovan. Mora biti prikazan u prirodnom stanju.
Boja: Dozvoljene su sve boje goniča: jednobojan, sivkast, boje peska, crvena, boja pšenice, plava. Kod ovih boja dozvoljene su blage bele oznake na glavi, grudima, šapama i vrhu repa:. Beli psi smeju imati blage oznake limun boje, plave ili boje jazavca. Crno plameni, plavo plameni, crno krem, prigodna braon (jetrena), plameno braon, platneno bela.
Nedozvoljene boje: Braon (jetreno) bela, belo telo sa crnim i plamenim, jasno ograničenim fleka- ma. Pigmentacija mora biti u harmoniji sa bojom dlake, ali ona ne mora neizostavno u nju prelaz- iti. Tako na primer, jedan pas plamene boje može imati nosnu pečurku braon boje i braon ivice očnih kapaka. Dozvoljena je blago flekava depigmentacija nosne pečurke.
Veličina: Mužjaci približno 67 cm, a ženke 60 cm.
Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.