logo kinoloski savez

VESTFALSKI BRAK JAZAVIČAR

Naziv rase: VESTFALSKI BRAK JAZAVIČAR
Originalni naziv rase:WESTFALISCHE DACHSBRACKE
Br. Standarda: 100
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Vestfalski brak jazavičar je niskonogi nemački gonič. Po naravi odgovara visokonogom obliku, ali deluje temperamentnije i snažnije.
Opšti izgled: Visok je 30-38 cm, srednje dug, snažno građen lovački pas, sa plemenitom, srednje velikom glavom i dobro usađenim repom koji je pri mirnom kretanju sabljasto ili opušteno nošen sa blagim lukom na vrhu. Izraz je iskren, prijateljski, ozbiljan i oprezan.
Glava: Posmatrano od napred deluje kao kod goniča, uska i duguljasta. Gornji deo glave je samo nešto uži od dužine lobanje koja se ravnomerno produžava u njušku. Regije obraza nisu istaknute. Potiljna kost je slabo izražena. Stop je neznatan. Nosnik blago zaobljen. Gornja usna pada srednje preko donje. Usni nabor je mali.Oči su tamne, jasne, prijateljskog izraza. Srednje duge uši su
široke, dobro priležuće, na donjem kraju tupo zaobljene. Nosno ogledalo ima jednu svetliju, goto- vo boje mesa, prugu, preko sredine, dok su nozdrve više ili manje tamno pigmentisane.
Zubalo: Snažno i pravilno. Sekutići stoje jedan na drugom ili unutrašnja strana gornjih dodiruje spoljnu stranu donjih. Očnjaci su posebno snažno razvijeni.
Vrat: Srednje dug, u odnosu prema glavi, prilično jak, ka kojoj se ravnomerno sužava. Koža na vratu slobodna ali ne pravi podgušnjak.
Leđa: Blago zaobljena, srednje duga, iza plećki blago ulegnuta. U predelu bubrega široko i snažno razvijena. Sapi su kose.
Grudi i stomak: Grudi su uže nego kod jazavičara, snažno poduprete od nogu i ne smeju duboko viseti između njih. Rebarni koš je dug. Stomak blago prikupljen ispred zadnjih nogu.
Rep: Proporcionalno visoko usađen. Koren repa produžava se bez oštrog ugla u kičmeni stub. Veoma jak u korenu, na donjoj strani četkasto odlakan, a na gornjoj strani dlaka priležuća i završava se u četkast vrh bez zastavice.
Prednje noge: Dobro razvijene, suve, jedrih kostiju i napete. Laktovi dobro priležu. Posmatrane od napred prednje noge nisu izvijene, već ravne, sa unapred usmerenim šapama.
Zadnje noge : Stoje strmije nego kod ostalih pasa. Butine su sa snažno izraženom muskulatur- om, bez obzira da li se posmatraju sa strane ili od pozadi postavljene su govoro ravno. U odnosu na prednje noge, zadnje su snažnije razvijene nego kod jazavičara.
Šape: Jedre, sa dobro zatvorenim kratkim prstima.
Odlakanost: Na celom telu, takođe i na donjoj strani dlaka je veoma gusta i gruba. Na glavi, ušima i donjim delovima nogu dlaka je kratka. Preko leđa, na vratu i na donjoj strani repa dlaka je duža.
Boja: Crvena do žuta, sa crnim sedlom ili plaštom i belim goničevim oznakama: lisa ili schnipe, bela njuška, krug oko vrata, bele grudi, kao i noge i vrh repa.
Nepoželjni su dvobojni psi, kao i psi sa crnim na glavi. Greška je čokoladno braon boja.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.