logo kinoloski savez

VELIKI ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PAS

Naziv rase: VELIKI ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PAS
Originalni naziv rase:GROSER SCHWEIZERSENNENHUND
Br. Standarda: 58
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Upotreba: Prvobitno čuvar i pas za vuču, danas pas za pratnju, odbranu i porodični pas. Istorijat: Preci velikog švajcarskog pastirskog psa, bili su ranije rašireni po srednjoj Evropi, često kao mesarski psi (Matin), snažni, trobojni, ponekad crno braon ili žuti. Rado su ih gajili mesari, vodiči stada, zanatlije i seljaci za odbranu, teranje stoke ili za vuču.
Prilikom jubilarne izložbe povodom 25 godina postojanja SKG – Švajcarskog kinološkog saveza, 1908. u Langentalu, prvi put su dva takva psa, kao „kratkodlaki bernski pastirski pas“ izvedena na ocenjivanje profesora Albertu Hajmu.
Od SKG, kao posebna rasa apriznat je kao „Veliki švajcarski pastirski pas“ i upisan u Švajcarsku rodovnu knjigu u tomu 12. 1909.
U kantonu Bern, pronađeni su novi primerci, koji odgovaraju Hajmsovom opisu i vođen je sis- tematski čisti uzgoj. U januaru 1912. osnovan je „Klub fr Grose Schweizer Sennenhunde“, koji je preuzeo dalju negu i napredak ove rase. Dugo godina uzgojna baza je ostala uska, pa je naročito bilo teško nabaviti podesnu ženku. Tek od 1933. godišnje se upisivalo više od 50 pasa u SHSB. Standard je od FCI-a prvi put publikovan 05.02.1939. Priznavanje i snažnije širenje donelo je rasi potvrdu da je dovoljno pouzdan za vuču i nošenje, u službi švajcarske armije tokom 2. Svetskog rata, tako da je 1945. prvi put upisano više od 100 štenadi i bilo je oko 350-400 pasa. Danas se rasa uzgaja takođe i u susednim zemljama, a njena mirna i uravnotežena narav doprinela je da se uglavnom ceni kao porodični pas.
Opšti izgled: Trobojan, kršan, jakih kostiju i dobro mišićav pas. Uprkos veličini i težini pokazu- je izdržljivost i pokretljivost.
Proporcije: Dužina tela : visini grebena = 10:9. Dubina grudi : visina grebena 1:2, dužina lobanje : dužina nosnika = 1:1, širina nosnika : širina lobanje = 1:2.
Karakter i narav: Siguran, pažljiv, oprezan i bez straha u svim dnevnim situacijama, dobrodušan i privržen sa poznatim osobama, siguran u sebe prema stranim osobama, srednjeg temperamenta. Glava: Odgovarajuće snažna prema telu, ali ne teška. Glava mužjaka snažnija nego glava ženke. Gornji deo glave: Ravan i širok. Središnja brazda počinje od stopa i produžava se na gore.
Stop: Malo izražen.
Lični deo
Nos: Crna nosna pečurka. Nosnik ravan bez središnje brazde.
Njuška: Snažna, duža nego duboka, nije špicasta gledano ni odozgo, ni sa strane.
Usne: Malo izražene, priležuće, crne boje.
Zubalo: Potpuno, snažno i pravilno makazasto. Toleriše se nedostatak jednog P1 i jednog P2. Treći molar M3 se ne uzima u obzir.
Oči: Bademaste, srednje velike, ni upale ni buljave, lešnikovo do kestenjasto braon sa otresitim, prijateljskim izrazom. Kapci dobro naležu.
Uši: Srednje velike, trouglaste i usađene prilično visoko. U mirovanju ravno naležuće, pri povećanoj opreznosti usmerene ka napred. Dobro odlakane iznutra i spolja.
Vrat: Snažan, mišićav, pre je zdepast. Bez podgušnjaka.
Telo
Leđa: Osrednje duga, snažna i ravna.
Slabine: Široke i jako mišićave.
Sapi: Duge i široke, padajuće u blagom zaobljenju.
Grudi: Snažne, široke, dopiru do laktova. Rebarni kavez okruglo – ovalnog poprečnog preseka, nije ravan niti bačvast. Dobro razvijene predgrudi, široko se spuštaju.
Stomak: Bokovi i stomak malo prikupljeni.
Rep: Prilično težak, dopire do skočnog zgloba. U mirovanju opušten, pri oprezu i u kretanju viši od blago na gore savijen, ali nikada uvijen ili iznad leđa nošen.
Prednje noge: Postavljene su pre široko nego usko, gledano od napred ravne i paralelne.
Lopatice:
Duge, snažne, kose, priležuće i dobro mišićave. Sa nadlakticom zaklapa ne previše tup ugao.
Podlaktica: Snažnih kostiju, ravna.
Došaplje: Čvrsto, posmatrano od napred ravno, gledano sa strane postavljeno bliže vertikali. Zadnje noge: Posmatrano od pozadi ravne, ne preuske. Došaplje i šape nisu izvrnuti napolje ni unutra. Zaperci moraju biti odstranjeni.
Butina: Prilično duga. Gledano sa strane sa relativno dugom potkolenicom čini jasan tup ugao. But snažan, širok i dobro mišićav.
Skočni zglob: Snažan i dobro uglovan.
Šape: Snažne, pravo upravljene, zatvorene, sa izraženim zaobljenjem prstiju i snažnim noktima. Kretanje: Osvaja prostor, ravnomeran tok u svim vrstama kretanja. Dug slobodan iskorak, sa dobrim potiskom zadnjih nogu. U kasu gledano od napred i od pozadi pravolinijska akcija nogu. Dlaka: Dvostruka, sa gustom srednje dugom pokrovnom dlakom, i gušćom po mogućstvu tam- nosivom do crnom podlakom. Dozvoljena je kraća pokrovna dlaka pri propisanoj podlaci.
Boja: Osnovna boja je crna sa braon i crvenim paležom i belim simetričnim oznakama. Braon- crvena nalazi se između crne i belih oznaka na obrazima, iznad očiju, na unutrašnjoj strani ušiju, postrano na grudima, na sve četiri noge i na donjoj strani repa. Bele oznake nalaze se na glavi (lisa) i njušci, na guši i grudima, šapama i vrhu repa. Između lise i crveno braon oznaka iznad očiju treba da ostane jedna crna pruga. Toleriše se bela fleka napotiljku ili bela kragna.
Veličina: Mužjaci 65-72 cm, a ženke 60-68 cm.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
– Jako odstupanje od telesne proporcije i veličine.
– Greške u građi.
– Nedostajuće polne odlike.
– Previše fine ili previše grube kosti.
– Nedovoljna mišićavost.
– Preteška ili prelaka glava.
– Viseće usne.
– Previsoko, prenisko ili predaleko unazad usađene uši.
– Klještasto zubalo, predgriz, podgriz.
– Nedostatak više od 1xP1 ili 1xP2.
– Entropijum, ektropijum.
– Svetle oči.
– Ulegla leđa.
– Loše nošen rep.
– Loša uglovanost prednjih ili zadnjih nogu.
– Rašireni prsti.
– Svetlucavo probijajuća žućkasto braon ili svetlo siva podlaka.
– Greške u oznakama: nedostatak oznaka na glavi, preširoka lisa, belina na njušci koja se prostire jasno dalje od ugla usana, bele čizmice (višlje od prednjeg ili zadnjeg došaplja), oznake upadljivo asimetrične, nečista boja.
Isključujuće greške:
– Nedostajuća trobojnost.
– Plašt druge boje osim crne.
– Plave oči.
– Kratka dlaka bez podlake.
– Duga dlaka.
– Teške greške u naravi (preterana agresivnost ili plašljivost)
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.