logo kinoloski savez

VELIKI ENGLESKI HRT – GREJHUND

Naziv rase: VELIKI ENGLESKI HRT – GREJHUND
Originalni naziv rase:GREYHOUND
Br. Standarda: 158
Klasifikacija FCI: GRUPA X - HRTOVI

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratki istorijat: Stučnjaci smatraju, mada nisu jednoglasni, da grejhaund vodi poreklo sa Bliskog istoka. Crteži pasa grejhaund rase pronađeni su na zidovima starih egipatskih grobnica koje dati- raju još od pre 4000 p.n.e. Iako su psi ove rase vremenom raširili po celoj Evropi, ipak je Britanija zemlja u kojoj su se razvili do onakvih po kojima je rađen standard. Grejhaund je mnogo poznat kao oličenje psa osmatrača. Brzi lovački pas koji lovi žive zečeve je pas od kog je brzi grejhaund razvijen. Samo gepard nadmašuje grejhaunda u brzini. Izmereno je da se jedan grejhaund kretao brzinom od 72 km/h.
Opšti izgled: Snažno građen, veliki, potpuno proporcionalan, snažnih mišića i simetrične forme, sa dugom glavom i vratom, jasnim obrisima. Plećke dobro priležuće, duboke grudi, prostrano telo, zaobljene slabine, snažne zadnje noge. Ravne i paralelne noge i šape. Noge su elastične, koje u posebnoj meri svojim karakterističnim tipom ističu eleganciju.
Karakteristika: Poseduje značajnu istrajnost i izdržljivost.
Narav: Inteligentan, prijateljski, privržen i uravnotežen.
Glava i lobanja: Duga, srednje široka, ravan gornji deo glave, blag stop. Snažne i dobro formi- rane vilice.
Oči: Oprezne, inteligentne, ovalne i koso postavljene. Pre svega tamne.
Uši: Male, ružine, fine kože.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje.
Vrat: Dug i mišićav, elegantno povijen, sa dobrim prelazom u pleća.
Prednje noge: Plećke kose i dobro unazad postavljene, dobro mišićave, bez preopterećenosti, gore usko stojeće i jasno ocrtane. Između laktova i šapa prednje noge su duge i ravne, kosti su dobre supstance i kvaliteta. Laktovi su slobodno postavljeni i stoje dobro ispod plećki. Došaplje srednje dugo, blago elastično. Laktovi, došaplje i prsti nisu usmereni ni unutra ni napolje.
Telo: Duboke, prostrane grudi koje čine izdašan prostor za srce. Rebarni koš dubok,dobro zaobljen i pruža se daleko unazad. Bokovi dobro prikupljeni. Prilično duga leđa, široke i čvrsta. Puna snage, blago zaobljene slabine.
Zadnje noge: Butina i potkolenica široke i mišićave i pokazuju veliku snagu potiska. Koleni zglob dobro uglovan. Veoma nisko postavljeni skočni zglobovi nisu usmereni niti napolje, niti unutra. Telo i zadnje noge su proporcionalni i dobro povezani, oni omogućavaju psu da u mirovanju pokri- je veliku površinu.
Šape: Srednje dužine sa kompaktnim, dobro uzglobljenim prstima i snažnim jastučićima.
Rep: Dug, usađen prilično nisko, jak u korenu, sužava se ka vrhu, nisko nošen, blago zaobljen. Kretanje: Ravan, izražajan, slobodan korak, koji omogućava da se sa velikom brzinom osvaja puno prostora. Zadnje noge dobro dopiru pod telo i daju veliki potisak.
Dlaka: Fina i gusta
Boja: Crna, bela crvena, plava, braonkasto crveno-žuta, boja peska, tigrasta ili svaka ova boja sa belom.
Veličina: Idealna visina za mužjaka 71-76 cm, a za ženke 68-71 cm.
Mane: Svako odstupanje od gore navedenog predstavlja manu čije ocenjivanje stoji u tačnoj pro- porciji sa stepenom izraženosti.
N. B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.