logo kinoloski savez

TOLING RETRIVER

Naziv rase: TOLING RETRIVER
Originalni naziv rase:NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER
Br. Standarda: 312
Klasifikacija FCI: GRUPA VIII - RETRIVERI, CUNJAVCI I PSI ZA VODU

Poreklo i namena: Toling retriver razvio se u Novoj Škotskoj, u ranom 19. veku, mameći i donoseći vodene ptice. Mameći ih pas trči, skače i igra se duž obale, pogleda uperenog u jata pata- ka, povremeno nestane sa vidika, pa se opet brzo pojavi, pomažući skrivenom lovcu, koji mu baca parče drveta ili lopticu. Psi „šaljivo“ hodaju budeći radoznalost pataka, koje plivaju okolo, dok ih ne namami u granice puščanog dometa. Toling zatim na komandu ode da donese mrtvu ili ranjenu pticu.
Opšti izgled: Toling je srednje veličine, pun snage, kompaktan, izbalansiran, dobro mišićav pas, srednje teškog kostura, sa visokim stepenom okretnosti, opreznosti i odlučnosti. Veliki broj tolin- ga ima blago tužan izraz, dok ne pođu da rade, kada se njihov pogled izmeni u intenzivan i uzbuđen. U radu pas je brz, nagao u akciji, sa glavom nošenom skoro u nivou leđa, a teško odlakanim repom konstantno maše.
Temperament: Toling je visoko inteligentan, pogodan za obuku, sa ogromnim strpljenjem, po prirodi jak i vešt plivač, istrajan retriver na zemlji i u vodi, spreman na skok, na najmanji znak komande aportira. Njegova jaka želja za donošenjem i vragolije, su ono što se ne može oduzeti njegovoj sposobnosti za namamljivanje.
Veličina: Idealna visina za mužjaka preko 18 meseci starosti je 48-51 cm. Za ženke preko 18 mese- ci starosti 45-48 cm. Tri santimetra iznad ili ispod idealne visine je dozvoljeno. Težina treba biti pro- porcionalna sa visinom i kosturom psa 20-23 kg za odraslog psa, ženke 17-20 kg.
Dlaka i boja: Toling je rasa za aportiranje iz ledenih voda i mora imati vodo-nepropustljivu duplu dlaku srednje dužine, sa mekom, gustom podlakom. Dlaka može biti blago talasasta na leđima, ali je na drugim delovima ravna. Zimska dlaka može biti duža, slobodne kovrdže na guši. Dlaka je meka na guši, iza ušiju i zadnjoj strani butina, a prednje noge su umereno odlakane. Boja je sačinjena od različitih preliva crvene ili oranž sa svetlijom dlakom sa donje strane repa, obično male prateće bele oznake na vrhu repa, šapama (ne prostire se iznad došaplja) grudima i na glavi. Pas koji je u ostalom visokog kvaliteta, neće se kažnjavati zbog pomanjkanja belina. Pigmentacija nosa, usana i kapaka je kao i boja dlake ili crna.
Glava
Lobanja: Glava je jasno odsečena (jasnih kontura), blago klinastog izgleda. Široka lobanja je samo malo zaobljena, potiljna kost nije istaknuta, obrazi su ravni. Dobre mere kod prosečnog mužjaka trebale bi biti: 14 cm između ušiju, 3,8 cm zašiljenost od nosnog grebena. Dužina glave je približno 23 cm od nosa do potiljne kvrge. Glava mora biti u srazmeri sa veličinom tela. Stop umereno izražen.
Njuška: Klinasta je, jasna linija od stopa do nosa, sa snažnom donjom vilicom koja nije preter- ana. Donja linija njuške je gotovo ravna od ugla usana do kraja vilične kosti duboka kod stopa, bitno dublja nego kod nosne pečurke. Dlaka na njušci je kratka i fina.
Nos: Klinast od nosnog grebena do vrha, sa dobro otvorenim nozdrvama. Boja treba biti odgo- varajuća boji dlake ili crna.
Usta: Usne prikladno priležuće, blago zaobljene iz profila, nisu opuštene. Korektno zubalo je makazasto i potpuno. Vilice su jake dovoljno da donesu veliku pticu, a jako je bitna mekoća

hvatanja.
Oči: Dobro su postrano postavljene, bademastog oblika. Srednje veličine, boje ćilibara ili braon.Izraz je prijateljski, oprezan, i inteligentan. Boja kapaka je kao i boja usana.
Uši: Trouglaste, srednje veličine, usazđene visoko i dobro unazad na lobanji, u bazi držane blago uspravljene, dobro odlakane na zadnjoj strani prevoja, oko vrhova, dlaka kratka.
Vrat: Jako mišićav i dobro postavljen, srednje dužine, bez znakova gušavosti.
Prednji deo: Plećke trebaju biti mišićave, sa lopaticama dobro iskošenim, unazad položenim, praveći dobar greben i pad ka kratkim leđima. Lopatica i nadlaktica su približno iste dužine. Laktovi trebaju biti priljubljeni uz telo, nisu okrenuti unutra ni napolje, pokreću se „čisto“ i ravnomerno. Prednje noge trebaju biti paralelne, stubaste, ravne i jakog kostura. Došaplje je jako i blago iskošeno. Jake, kožicom za plivanje spojene šape su srednje veličine, zbijene i okrugle, sa dobro zasvođenim prstima i debelim jastučićima. Zaperci mogu biti odstranjeni.
Telo: Duboke grudi sa elastičnim rebrima, predgrudi se pružaju ispred laktova. Leđa su kratka i ravne gornje linije, snažna. Slabine snažne i mišićave. Rebra su dobro zaobljena, nikada bačvas- tog izgleda, niti ravna.
Zadnji deo: Mišićav, širok, kvadratnog izgleda. Prednji i zadnji uglovi trebaju biti izbalansirani. Butine su vrlo mišićave. Gornja i donja sekcija trebaju biti približno iste dužine. Koleni zglobovi dobro savijeni, a skočni zglobovi dobro spušteni, nisu okrenuti ni unutra ni napolje. Zaperci ne smeju biti prisutni.
Rep: Sledeći prirodu, veoma blago savijen ka sapima. Širok u korenu, bogato i teško odlakan, sa poslednjim repnim pršljenom pruža se do skočnog zgloba. Rep može biti nošen do nivoa leđne lin- ije, sem kada je pas uzbuđen, kada ga može nositi iznad, ali nikada ne dodiruje telo.
Kretanje: Toling je kombinacija impresivnosti i snage sa gipkim, živahnim korakom, sa dobrim pružanjem napred i snažnim potiskom pozadi. Šape nikada ne trebaju biti unutra ili napolje i noge se kreću u ravnoj liniji. Kako brzina raste, pas se treba kretati „jednim tragom“, sa gornjom lini- jom koja ostaje mirna.
Greška (penalizuju se prema stepenu izraženosti). Pas preko 3 cm iznad ili ispod idealne visine. Predgriz. Rep suviše kratak, uvijen ili zarolan preko leđne linije, nedostatak supstance kod odraslih pasa. Udubljen ili ispupčen lični deo. Strm stop. Velike okrugle oči. Nos, kapci i oči nepropisne boje. Raširene ili ravne šape, meka došaplja. Otvorena dlaka (nije polegla). Šaranasta, ulegla leđa, labave (opuštene) slabine. rep nošen iznad leđne linije u kretanju.
Diskvalifikacija: Belina na plećkama, oko ušiju, gornji deo vrata, preko leđa ili slabina. Srebrna dlaka, siva dlaka, crne površine. Nedostatak plovnih kožica. Podgriz, iskrivljena usta. U razredu zrelih, svaka plašljivost. Leptirast nos. Predgriz veći od 3 mm. Bilo koja boja osim tamno crvene ili oranž.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.