logo kinoloski savez

TIROLSKI GONIČ

Naziv rase: TIROLSKI GONIČ
Originalni naziv rase:TIROLER BRACKE
Br. Standarda: 68
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Upotreba: Tirolski gonič je idealan radni pas za lovce u šumi i brdu. Upotrebljava se kao gonič (solo) za glasan lov na zečeve i lisice i kao krvoslednik za traženje svih vrsta divljači.
Istorijat: Potiče, kao sve rase goniča, od keltskog goniča i delom oštrom dlakom predstavlja najčistiji tip divljih pasa. Car Maximillian I upotrebljavao je još 1500. ove plemenite goniče za lov u Tirolu i u svojoj lovačkoj knjizi zapisao da je od njih „proizveo“ svoje pse goniče. Oko 1860. pojedine kuće počele su čist uzgoj, 1896. predstavljen je standard, a 1908. zvanično je priznat. Od više u Tirolu odomaćenih varijeteta goniča, zadržani su samo oni sa crvenom i crno-crvenom bojom. Tirolski niski gonič izuzet je 1994. iz standarda.
Opšti izgled: Srednje veliki, srednje jake kosti, snažan, mišićav, napet (kao tetiva) tečne duge spoljne linije, robustan, zdrav. Pravougaonog oblika, nešto duži od visine.
Ponašanje i karakter: Postojanog karaktera, pasionirani lovački pas finog njuha koji samostalno traži i izdržljivo lovi sa izraženom sledoglašnošću, voljom za traganjem i smislom za orjentaciju. Glava: Gornji deo širok. Glava je suva, blago zaobljena sa jasnim stopom. Njuška je srednje dubo- ka, crna nosna pečurka, nije vertikalno odsečena. Usne su kratke i prisno priležuće. Snažno, potpuno zubalo sa makazastim zagrizom. Očna jabučica velika, nije upala, okrugao otvor kapaka, iris je tamno braon. Pigmentisan rub žmurnjače, kapci dobro naležu na jabučicu. Uši široke, visoko usađene, na donjem kraju zaobljene, osrednje povučene dopiru do gornjih očnjaka.
Vrat: Srednje zaobljen. Ni nisko, ni visoko usađen. Suv, bez fanona.
Telo: Dugo, leđa ravna, napeta i srednje široka. Izraženi greben čini najvišu tačku na kičmi. Grudi su veoma duboke, srednje široke, dobro zaobljene predgrudi. Stomak blago prikupljen, bokovi srednje duboki. Sapi srednje padajuće, nisu strme. Široke su i duge. Rep visoko usađen, dug, dopire najmanje do skočnog zgloba, u afektu visoko nošen, dozvoljeno je sabljasto povijanje. Poželjan je gust, četkast rep.
Noge: Dobro mišićave, koso postavljene plećke. Nadlaktica dobro uglovana. Noge su ravne. Zglobovi zadnjih nogu dobro uglovani. Nadkolenica široka i veoma dobro mišićava. Šape su snažne sa dobro prikupljenim prstima, dobro zaobljenim prstima i snažnim jastučićima.
Kretanje: Veoma brzo, istrajno sa osvajanjem prostora.
Dlaka: Gusta, oštra dlaka sa podlakom, pre je gusta nego fina. Odlakan stomak. Butina dobro odlakana. Rep je dobro odlakan sa gustom četkom.
Boja: Crvena ili crno-crvena (moguća trobojnost).
Crveni varijetet: Crvena,jelenje crvena ili crveno žuta. Nepoželjna je presvetla žuta.
Crno-crveni varijetet: Crni plašt ili sedlo sa crvenim, najčešće ne oštro ograničenim paležom na nogama, grudima, stomaku i glavi. Dozvoljen je palež iznad očiju.
Bele oznake: (važi za oba varijeteta). Pruge na vratu, fleka na predprsju i donjem delu grudi, na
šapama, nogama. Nedostatak belih oznaka nije mana.
Veličina: 42-50 cm. Mužjaci 44-50 cm, a ženke 42-48 cm.
Greške: Svako odstupanje od napred navedenog smatra se greškom, čija ocena mora biti u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Hrtolikost, visokonogost, nisko postavljen. Manjak zuba. Preduga, isuviše meka leđa. Gruba lobanja, staklaste ili oči kao brezova kora. Opuštene usne, prekratke, preduge ili nabrane uši. Plašljivost.
Isključujuće greške: Predgriz, podgriz, nedostatak više od dva premolara. Izraženo šarenilo boje, psi boje jetre. Nosna pečurka braon boje.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštenja u skrotum.