logo kinoloski savez

TIBETSKI TERIJER

Naziv rase: TIBETSKI TERIJER
Originalni naziv rase:TIBETAN TERRIER
Br. Standarda: 209
Klasifikacija FCI: GRUPA IX - PSI ZA PRATNJU I RAZONODU

Zemlja porekla: Tibet.
Patronat: Velika Britanija

Kratak istorijat: Uprkos svom imenu, tibetski terijer nije terijer već pastirski pas, ali i pas čuvar koji je pomagao trgovcima koji su putovali iz ili do Kine. U svom poslu nije bio toliko uspešan zahvaljujući svojoj veličini, već zato što je izazivao strahopoštovanje kod ljudi. Veruje se da je to

prvobitni sveti pas Tibeta. Za njega se kaže da je više živahan nego ostale tibetanske rase grupe 9, jer svojom energijom i entuzijazmom ovaj pas balansira između malog psa čuvara i starog engleskog ovčara.
Opšti izgled: Čvrste građe, umerene veličine, duge dlake i relativno kvadrataste građe.
Važne proporcije: Dužina od ramenog zgloba do korena repa jednaka je visini u grebenu. Temperament: Živahan, dobar, veran pas saputnik koji postupa na razne načine. Voli svež vaz- duh, uvek na oprezu, pametan i neustrašiv; nije agresivan niti plašljiv. Pokazuje nezaintereso- vanost prema njemu nepoznatim ljudima.
Glava: Glava je ukrašena dugom dlakom koja pada ispred, ali ne preko očiju tako da mu zaklan- ja vid. Na donjoj vilici se primećuje mala i ne preterano primetna brada. Ovo sve psu treba da da odlučan izraz.
Lobanjski deo
Lobanja: Umerene dužine, nije široka niti krupna, blago se sužava od uha do oka, nije kupolasta niti potpuno ravna između ušiju.
Stop: Izražen ispred očiju, ali ne preterano.
Lični deo
Nosna pečurka: Crna.
Njuška: Snažna. Dužina od očiju do vrha nosne pečurke jednaka je dužini od oka do potiljne kvrge.
Zubalo: Donja vilica dobro razvijena. Sekutići postavljeni u blago krivoj liniji, jednako raspoređeni i naležu na vilicu pod pravim uglom. Makazasti ili obrnuto-makazasti zagriz.
Obrazi: Jagodični lukovi povijeni, ali ne previše tako da prave izbočine.
Oči: Velike, okruglaste, nisu buljave niti upale; postavljene su prilično razmaknuto; tamno braon. Ivice očnih kapaka su crne.
Uši: Viseće, ne nosi ih previše blizu glave, “V”-oblika, ne prevelike, postavljene prilično visoko na stranama lobanje, vrlo odlakane.
Vrat: Snažan, mišićav, umerene dužine, dozvoljava da se glava nosi iznad nivoa leđa i odaje sveukupni skladni izgled. Pravilno uplovljava u dobro postavljen greben.
Telo: Mišićavo, kompaktno i snažno.
Gornja linija: Ravna.
Slabine: Kratke, blago povijene.
Sapi: Ravne.
Grudi: Dobro povijenih rebara, dubina grudnog koša doseže do laktova. Rebra su uvučena. Rep: Umerene dužine, postavljen prilično visoko i nošen veselo i povijeno iznad gornje linije. Pokrivaju ga guste dlake. Zarolanost pri vrhu repa se često dešava i dozvoljena je.
Noge
Prednje noge:
Opšti izgled: Pokrivene gustom dlakom. Lopatice: Pravilno zabačene i dobre dužine. Nadlaktica: Noge su prave i paralelne.
Došaplje: Plago ukošeno.
Prednje šape: Velike, okruglaste, pokrivene gustom dlakom između prstiju i jastučića. Stoji čvrsto na jastučićima; šape nisu povijene.

Zadnje noge
Opšti izgled: Pokrivene gustom dlakom, mišićave. Pravilno savijena kolena i nisko postavljeni skočni zglobovi koji doprinose ravnoj gornjoj liniji i dobrom potisku.
Koleno: Dobro povijeno.
Skočni zglob: Nisko postavljen.
Zadnje šape: Velike, okruglaste, pokrivene gustom dlakom između prstiju i jastučića. Stoji čvrsto na jastučićima; šape nisu povijene.
Kretanje: Glatko; snažan potisak i dobar iskorak. Kada hoda ili kaska, zadnje noge ne treba da prate ni spoljašnost ni unutrašnjost prednjih nogu.
Dlaka:
Ima i pokrovnu dlaku i podlaku. Podlaka je meka i vunasta. Pokrovna dlaka je gusta, meka ali nije ni svilenasta ni vunasta; duga dlaka; prava ili talasasta, nikako kovrdžava.
Boja: Bela, zlatna, krem, siva ili tamno siva, crna, dvobojna ili trobojna; u stvari, bilo koja boja koja nije čokoladna ili tamno braon.
Veličina:
Visina u grebenu: Mužjaci od 36 do 41 cm; ženke nešto niže.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
Diskvalifikujuće mane:
Agresivan ili preterano plašljiv pas
Psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.