logo kinoloski savez

TIBETSKI ŠPANIJEL

Naziv rase: TIBETSKI ŠPANIJEL
Originalni naziv rase:TIBETAN SPANIEL
Br. Standarda: 231
Klasifikacija FCI: GRUPA IX - PSI ZA PRATNJU I RAZONODU

Opšti izgled: Mali, živahan i oprezan. Veoma uravnotežen u opštem izgledu. Dužina tela je nez- natno veća od visine grebena.
Osobine: Radostan, pouzdanog ponašanja, inteligentan pas. Uzdržan prema strancima.
Narav: Oprezan, veran, ali nezavistan.
Glava i lobanja:
Mala u odnosu prema telu, ponosno nošena. Kod mužjaka muževna ali ne gruba. Lobanja je sred- nje široka, srednje duga, i blago zaobljena. Srednji, jasno vidljiv stop. Njuška je srednje dužine

zatupasta, dobro napunjena, bez nabora. Brada je duboka i široka. Nos prvenstveno crn.
Oči: Tamnobraon, ovalne, zračeće sa puno izražaja, srednje veličine. Prililčno daleko postavljeno jedno od drugog, ipak upravljene ravno napred. Crni kapci.
Uši: Srednje velike, obešene, kod odraslih pasa dobro odlakane. Usađene prilično visoko. Poželjno je da su na lobanji, postrano, nešto uzdignute, ali ne odstojeće nošene. Velike, teške i nisko usađene uši su atipične.
Zubalo: Mali predgriz. Donja vilica široka između očnjaka, pri čemu su sekutići ravnomerno ras- poređeni. Poželjno je potpuno zubalo. Pri zatvorenim ustima zubi i jezik ne smeju biti vidljivi. Vrat: Srednje kratak, snažan i dobro prelazi u telo. Pokriven grivom odnosno šalom od duže dlake, pri čemu je izraženiji kod mužjaka.
Prednje noge: Osrednja snaga kostiju. Pokazuju neznatno savijen oblik ali leže dobro ispod plećki koje su kose i dobro unazad postavljene.
Telo: Dužina od grebena do korena repa je neznatno veća od visine grebena. Dobro zaobljena rebra. Ravna, čvrsta leđa.
Zadnje noge: Dobro oblikovan i snažan sa nisko postavljenim skočnim zglobom. Ravne su pos- matrano od pozadi. Srednje uglovan koleni zglob.
Šape: Zečije.Male i dobro oblikovane. Odlakane između prstiju, pri čemu se često dlaka pruža iznad šapa. Nepoželjne su okrugle mačije šape.
Rep: Visoko usađen, bogato odlakan i u kretanju nošen radosno zavijen iznad leđa. (U mirovan- ju opušten rep ne sme biti kažnjen).
Kretanje: Brzonogo, ravno, slobodno i samopouzdano.
Dlaka: Pokrovna dlaka svilaste građe. Na licu i prednjim stranama nogu kratka, na telu srednje duga i prilično ravna, približena dlaka. Gusta, fina podlaka. Uši i zadnje strane nogu lepo odlakane. Rep i sedne kvrge bogato pokrivene dugom dlakom. Ne preterana odlakanost pri čemu
ženke po pravilu imaju manje dlake i manju grivu.
Boja: Dozvoljene su sve boje i mešavine boja.
Veličina/masa: Idealno 4,1-6,8 kg. Visina grebena oko 25,4 cm.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se manom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.