logo kinoloski savez

TIBETSKI MASTIF

Naziv rase: TIBETSKI MASTIF
Originalni naziv rase:TIBETAN MASTIFF
Br. Standarda: 230
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Opšti opis: Snažan, težak, lepo građen, obdaren dobrim skeletom, impresonira svojim izgledom na veličanstven način, dobronameran je.
Karakteristike: Dobar drug; pas čuvar i pas za zaštitu; formira se polako, pa ženke dostižu svoj najbolji oblik od 2. do 3. a mužjaci bar 4 godine.
Temperament: Distanciran i zaštitnički.
Glava i lobanja: Glava je dosta velika, teška i jaka. Lobanja masivna; potiljna kvrga i stop su jako izraženi. Dužina lobanje, od potiljka do stopa jednaka je dužini ličnog dela glave (od stopa do vrha nosne pečurke) koji može da bude i nešto kraći. Njuška je pristojne širine, vrlo popunjena i kvadratična, gledana od napred i iz profila. Nosna pečurka je široka i veoma pigmentovana; noz- drve su vrlo otvorene. Usne su vrlo razvijene i sa strana su umereno opuštene. U zrelim godinama razvija se nekoliko nabora na glavi od regije iznad oka do uglova usana.
Oči: Veoma izražajne, srednje su dimenzije. Boja kestenjasta, u svim nijansama. Oči su vrlo raz- maknute, ovalne i blago kose.
Uši: Srednje veličine, trouglastog oblika, oborene i opuštene. Padaju ka napred i više uz glavu. Pas ih podiže kada je u pažnji. Koža (ušna školjka) je pokrivena mekom i kratkom dlakom.
Vilice: Makazast ugriz. Vilice su jake i zubalo je savršeno makazasto, pravilno i potpuno, što znači da gornji sekutići pokrivaju donje u tesnom kontaktu, a usađeni su pod pravim uglom u odnosu na vilicu. Prihvata se i klještast raspored sekutića. Od primarnog je značaja da se zubi uklapaju bez pomeranja u cilju očuvanja kvadratičnosti njuške.
Vrat: Snažan, mišićav, zaobljen. veliki podgušnjak je nepotreban. Vrat je pokriven gustom grivom
čija dlaka je uspravna.
Prednje noge: Plećke vrlo kose, mišićave, kosti jake. Noge su prave i došaplja su jaka i blago nag- nuta. Svi delovi nogu su dobro odlakani.
Telo: Snažno, ravnih leđa, mišićavo, sapi su skoro neprimetne. Grudni koš je dubok, umerene je veličine, rebra su umereno povijena tako da grudni koš ima oblik srca. Grudna kost je spuštena ispod laktova. Dužina tela je nešto veća od visine grebena.
Zadnje noge: Snažne, mišićave, veoma uglovane što potiče od vrlo uglovanih kolena i čvrstih, vrlo spuštenih skočnih zglobova. Od pozadi noge su paralelne. Odstranjivanje petog prsta, jednog ili oba, je neobavezno.
Šape: Dovoljno velike, jake, zbijene. Mačje šape, vrlo odlakane među prstima.
Rep: Srednje dug do dug, ali ne prelazi skočni zglob. Usađen je visoko u nivou gornje linije. Uvijen je sa strane, na leđima. Bogato je odlakan.
Kretanje-hod: Hod moćan, neusiljen, uvek lak i elastičan. Pri brzom kretanju pas teži da približi noge u središnjoj ravni. Korak izgleda lak i odmeren.
Dlaka: Kod mužjaka osetno gušća nego kod ženki. Kvalitet je važniji nego kvantitet. Dlaka je pre svega duga i gusta. U zimsko mperiodu prisutna je gusta podlaka, koja je proređena u letnjim mesecima. Dlaka je tanka, ali oštra; prava je i polegla. Nikada nije svilenkasta, kovrdžava ili talasasta. Podlaka je gusta, zapravo vunasta kada je ima. Vrat i plećke obiluju bogatom dlakom koja izgleda kao griva. Rep je bujan, pokriven gustom dlakom. Zadnje noge obogaćene su resama na zadnjim delovima butina.
Boja: Intenzivno crna, crna ili boja plamena (crno-riđa), kestenjasta, različiti tonovi zlatne, različiti tonovi sive kao i siva sa zlatastim oznakama. Boja plamena kreće se od izrazite do svetli- je riđe. Prihvata se bela zvezda na grudima. Male bele oznake na šapama se tolerišu. Pege boje plamena i zlataste pege pojavljuju se iznad očiju, na donjim delovima nogu i na kraju repa.
Visina: Bar 66 cm za mjužjake i 61 cm za ženke.
Mane: Svako odstupanje od prethodno navedenog treba razmatrati kao manu koja treba da se kažnjava u funkciji njene ozbiljnosti.
Napomena: Mužjaci treba da imaju dva testisa naizgled normalna, potpuno spuštena u skrotum.