logo kinoloski savez

ŠVEDSKI GONIČ DREVER

Naziv rase: ŠVEDSKI GONIČ DREVER
Originalni naziv rase:DREVER
Br. Standarda: 130
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Zemlja porekla: Švedska

Kratak istorijat: Nemački pas niskog rasta, vestfalski brak jazavičar uvezen je u Švedsku 1910. Prvi primerci ove vrste registrovani su godine 1913. ali se o samoj rasi znalo vrlo malo pre 1930, kada je postala poznata kao vrlo dobar gonič jelena. Jeleni su do tada bili retki, ali kako su im se brojevi uvećavali i kako su se širili dalje ka severu, među lovcima se pročula priča o prednostima koje ovaj kratkonogi pas ima u lovu na jelene. Godine 1947, nešto veći (vrata dužeg za 2cm) šved- ski tip braka dobio je ime drever. Drever je klasifikovan kao švedska rasa 1953. Za drevera se sma- tra da je prvi izbor za lov na jelene, ali je takođe vrlo pouzdan i kao gonič i zečeva i lisica. Od ključne je važnosti za drevera da ima građu psa tragača. Treba da bude sposoban da efikasno obavlja zadatke u klimatskim uslovima i terenu Švedske. Ova pasmina se koristi jedino za lov i retko čujemo za situacije gde je ovaj pas „samo“ pratilac.
Opšti izgled: Prilično dužeg tela i kratkih nogu. Treba da izgleda više snažano i zdravo nego ele- gantno i žilavo. Ponosno se nosi, okretan pas pravilno razvijene muskulature. Polni dimorfizam je jasno izražen.
Važne proporcije: Razdaljina od zemlje do grudnog koša je 40% visine u grebenu. Dužina njuške odgovara dužini lobanjskog dela.
Glava: Prilično velika u odnosu na telo. Nešto izduženija i sužava se prema nosnoj pečurci. Dužina njuške odgovara dužini lobanjskog dela. Stop je slabo istaknut. Njuška treba da je dobro razvijena i ne sme biti špicasta gledano sa strane ili odozgo. Nosnik je ravan ili blago zaobljen. Nosno ogledalo treba da je dobro razvijeno sa dobro otvorenim nozdrvama, najpoželjnije crne boje. Donji rub gornje usne treba da je nešto ispod donje vilice. Zubalo treba da je snažno, makazasto.
Oči: Treba da su jasne i izražajne, ne smeju biti buljave niti isturene. Najpoželjnije je da su tamno braon. Očni kapci treba da su tanki i da napeto prijanjaju.
Uši: Treba da su srednje duge i široke, na vrhu tupo zaobljene. Ne treba da su usađene visoko niti nisko. Kada pas osluškuje donja ivica treba da naleže uz glavu.
Vrat: Treba da je dug i prilično snažan, elegantan i ravnomerno prelazi u plećke. Koža na guši treba da je srazmerno slobodnija ali ipak da ne gradi podgušnjak ili „vreću na koži“.
Telo:
Leđna linija: Ravna.
Greben: Jasno izražen kod mužjaka.
Leđa: Snažna i mišićava.
Slabine: Snažne i vidljivo kraće. Gledano sa strane, blago povijene.
Sapi: Blago ukošene, dugačke i široke.
Grudi: Pravilno razvijene, ovalnog oblika i vidljive dubine dostižući nivo laktova. Rebra su pravilno razvijena na zadnjoj strani.
Donja linija i stomak: Linija grudnog koša se glatko nastavlja na blago uvučen stomak.
Noge: Plećke treba da su mišićave sa dugim i blago kosim lopaticama, dobro priležuće na grudni koš i leđa. Vrhovi lopatica ne smeju biti iznad tmastih nastavaka grebenskih pršljenova. Prednje noge su snažne i gledano od napred ravne i paralelne. Nadlaktica je srazmerno duga i široka i sa lopaticom je dobro uglovana. Prednje došaplje treba da je elastično i samo slabo uglovano prema podlaktici. Zadnje noge gledano od pozadi treba da su ravne i paralelne. U kolenom i skočnom zglobu treba da su dobro uglovane. Butine treba da su mišićave i sa strane gledano široke. Došaplje je kratko i vertikalno. Zaperci ne smeju biti prisutni. Prednje kao i zadnje šape treba da su čvrste, ravno unapred usmerene sa elastičnim i jasno zatvorenim prstima. Jastučići treba da su dobro razvijeni i oštri.
Rep: Treba da je dug i u korenu jedar. Najpoželjniji je viseći, ali u kretanju može biti i višlje nošen, ali ipak ne sme biti savijen iznad leđa.
Odlakanost: Odlakanost treba da je potpuna, dlaka je ravna i gusta, priležuća. Na glavi, ušima, donjim delovima nogu, kao i na gornjoj strani repa treba da je srazmerno kratka, a na vratu, leđima i zadnjim stranama butina je duža. Na donjoj strani repa treba da je čekinjasta, ali ipak bez zas- tavice.
Boja: Dozvoljene su sve boje, ali uvek mora biti prisutna bela i dobro primetna gledano od napred, sa strane i od pozadi. Najpoželjnija je lisa i kragna, istovremeno beli prsti, beo vrh repa i belina na šapama. Boje treba da su čiste.
Visina: Prosečno za mužjake 35 cm, a za ženke 33 cm. Kod mužjaka ne iznad 38cm i ne izpod 32 cm, kod ženki ne iznad 36 i ne ispod 30.
Diskvalifikujuće mane:
Agresivan ili preterano plašljiv pas
Jedno ili oba plava oka
Izražen predgrizajući ili podgrizajući zagriz
Nepravilna pozicija jednog ili oba očnjaka donje vilice koji, kada se usta zatvore, mogu da gorn- je desni ili nepce.
Zarolan ili deformisan rep
Tamno braon ili bela dlaka
Veličina izvan dozvoljenih okvira standarda
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.