logo kinoloski savez

SRPSKI GONIČ

Naziv rase: SRPSKI GONIČ
Originalni naziv rase:SERBSKI GONIČ
Br. Standarda: 150
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Zemlja porekla: Srbija

Kratak istorijat: Rasa pripada grupi goniča koji su bili rasprostranjeni po celom Balkanu. Smatra se da su goniči iz male Azije imali značajnu ulogu u razvoju ove rase. Prvi opis, pod imenom
,,balkanski gonič,, potiče iz 1905. i dao ga je Franc Laska, koji je pored ostalih goniča opisao i ovu rasu. Prvi standard napisan je 1924., ali FCI je 13.09.1948. na sastanku na Bledu prihvatio stan- dard, najavljen 1939. u Stokholmu. Psi ove rase posebno su rasprostranjeni u Srbiji i FCI je 12.11.1996. na sastanku generalnog komiteta u Kopenhagenu prihvatio objašnjenje tadašnjeg JKS i rasi dao današnji naziv.
Opšti izgled: Srednje veliki, snažno građenog tela, temperamentan , živahan i energičan. Značajne proporcije: Dužina tela merena od vrha grudne kosti do sedne kvrge, prevazilazi visinu grebena za oko 10%, obim grudi veći je od visine grebena za oko 20%, dužina glave iznosi 45% visine grebena.
Karakter: Ljubak, živahnog temperamenta, pouzdan, veoma izdržljiv.
Glava: Duguljasta, gornje linije lobanje i njuške međusobno su divergentne.
Lobanja: Posmatrano od napred i sa strane blago zaobljena. Izražena čeona brazda. Potiljna kvrga slabo razvijena. Širina lobanje između ušiju je manja ili jednaka razdaljini od stopa do potiljne kvrge. Izraženi nadočni lukovi. Stop slabo izražen.
Lični deo: Nosna pečurka dobro razvijena uvek crna. Njuška klinasta, nešto kraća od lobanje. Poželjan odnos između dužine njuške i lobanje je 9:10. Njuška se kontinuirano sužava od stopa ka nosnoj pečurci. Nosnik je ravan. Usne srednje snažno razvijene i dobro naležu na vilice, rub usana mora biti crn. Gornja usna pokriva donju. Ugao usana nije izražen. Vilice su snažne, zubi su jaki
. Pravilno i potpuno makazasto zubalo, klještasto zubalo je dozvoljeno. Obrazi su ravni. Oči sred- nje velike, ovalne, blago koso postavljene, rub očnih kapaka mora biti taman (prvenstveno crn). Boja očiju po mogućstvu što tamnija. Uši su visoko usađene, srednje duge i široke, viseći tesno priležu uz obraze. Vrh uva je više ili manje zaobljen, ušna školjka je pre tanka nego debela Vrat: Snažan približno iste dužine kao glava. Gornja linija je blago zaobljena, sa horizontalom zaklapa ugao od 45 do 50 stepeni.
Telo: Blago izduženo dužina prelazi grebena za oko 10%. Gornja linija je ravna, greben blago izražen, leđa dobro mišićava, ravna, snažna i duga. Slabine dobro mišićave, približno iste dužine kao i sapi. Sapi blago kose 20 do 25 stepeni prema horizontali, snažne dobro mišićave, široke.
Grudni koš: Snažna dubina je približno 50% od visine grebena, a obim je za 20% veći od visine grebena.
Donja linija i stomak: Ovalan vrh grudne kosti nije upadljivo isturen. Stomak je blago prikupljen. Rep: Produžava liniju sapi. Snažan u korenu i sužava se ka vrhu, dopire do skočnog zgloba. Blago na gore povijen, nošen ispod leđne linije. Dobro odlakan.

Noge:
Prednje noge su pune snage, dobro mišićave i paralelne. Lopatica približno iste dužine kao i nad- laktica, mišićava i snažna dobro povezana sa grudnim košem. Sa horizontalom zaklapa ugao od 45 do 50 stepeni. Nadlaktica snažna i mišićava približno iste dužine kao i lopatica. Lakat čvrst i dobro naleže na grudni koš odstojanje lakta od zemlje odgovara 50% visine grebena. Podlaktica je ravna jaka i mišićava, šaplje je čvrsto, došaplje je snažno, blago iskošeno do 15 stepeni prema vertikali, šape su mačije sa snažnim usko međusobno priležućim prstima. Čvrsti nokti su crni.
Zadnje noge su paralelne, mišićave i pune snage, butina je dobro mišićava i ravna. Koleno je čvrsto, paralelno sa središnjom osom tela, koleni ugao je oko 120 stepeni. Potkolenica dobro mišićava, približno iste dužine kao butina. Skočni zglob je snažan i nisko postavljen. Ugao skočnog zgloba je 135 – 140 stepeni. Došaplje snažno i skoro okomito. Šape su nešto duže od prednjih. Prsti su jaki i usko međusobno prikupljeni, snažni nokti su crni. Otporni jastučići su dovoljno elastični.
Kretanje: Pri koraku dobar iskorak prednjih nogu. Poželjna vrsta kretanja je slobodan i elastičan kas. Noge se kreću paralelno sa uzdužnom osom tela.
Koža: Elastična dobro pigmentisana, dobro priležeća uz telo.
Odlakanost: Dlaka je kratka i bujna, sjajna, nešto deblja dobro polegla po celom telu sa dobrom podlakom. Na zadnjim rubovima butina i donjoj strani repa dlaka je neznatno duža.
Boja: Od žućkasto crvene ka rđasto crvenoj preko lisičije crvene sa crnim plaštom ili sedlom. Crna boja dopire do glave i na slepoočnicama pravi crne oznake. Na prsima je dozvoljena belina ne većeg prečnika od 2 cm.
Veličina: Za mužjake 46 – 56 cm idealno 51-52 cm. Za ženke 44 -54 cm idealno 48 -49 cm. Mane: Svako odstupanje od gore navedenih primera ima se smatrati manom čija procena stoji u pravilnom odnosu stepena izraženosti.
Diskvalifikujuće mane:
Agresivnost ili plašljivost
Manjak zuba pri čemu se toleriše nedostatak 2xP1 Predgriz ili podgriz
Staklene oči Predugačko telo
Zavijen, visoko u luku iznad leđa nošen rep, udičast rep, postrano nošen rep. Bela oznaka na grudima veća od dozvoljene ili belina na nekom drugom mestu. Psi iznad ili ispod visine
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena i u skrotum spuštena testisa.