logo kinoloski savez

ŠPANSKI MASTIF

Naziv rase: ŠPANSKI MASTIF
Originalni naziv rase:MASTIN ESPANOL
Br. Standarda: 91
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Opšti izgled: Krupan pas, snažan, robustan. Skladnih proporcija, snažan i mišićav. Čvrstog i kom- paktnog kostura. Krupnog tela pokrivenog dlakom srednje dužine. Dobroćudan, miran i pitom, pred nepoznatim iskazuje odlučnost, naročito u situaciji kada treba zaštititi stado. Lavež mu je pro- mukao, dubok i prodoran, čuje se i na velikoj udaljenosti. Reč je o veoma inteligentnom psu, koji nije lišen lepote, što se može videti u njegovom izrazu. Njegovo ponašanje ukazuje na psa sig- urnog u sebe, koji ume da dozira svoju snagu, jer zna sopstvene mogućnosti.
Visina: Nema gornjeg limita veličine. Što je pas krupniji, a pod uslovom da je skladnih proporci- ja, više se ceni. Minimalna visina mužjaka je 77 cm, a ženke 72 cm. Poželjno je da visina bude iznad gore navedenih vrednosti, tako da na primer mužjak bude preko 80 cm, a ženka preko 75 cm. Pas je pravougaonog oblika i nešto je duži u odnosu na visinu grebena. Treba da se insistira na funkcionalnoj uravnoteženosti i usklađenosti, bilo da je pas u stanju mirovanja ili kretanja.
Namena: Čuvanje i odbrana. Iz reprodukcije treba izbaciti suviše plašljive ili neuravnotežene pse. Ovaj pas je vezan za sezonsko vođenje stada na ispašu i to naročito kada se radi o pokretanju meri- no ovce, što datira još iz srednjeg veka. Štitio je stada od vukova i drugih grabljivica, za vreme kretanja stada prema pašnjacima. Danas on takođe prati stada, bilo ona koja su vezana samo za jedan lokalitet ili ona koja se vode na ispašu, pri čemu vrši svoju iskonsku ulogu. On takođe vrši ulogu čuvara i zaštitnika ljudi i imovine.
Glava: Krupna, čvrsta, oblika zarubljene piramide, široke osnove. Odnos između njuške i loban- je, treba da bude 4:6. Lobanja i njuška zajedno, gledano odozgo, treba da bude četvrtaste, čvrsto povezane i bez ikakvog smanjenja širine između osnove njuške i slepoočnica. Linije lobanje i lica su umereno divergentne.
Lobanja: Široka, jaka, subkonveksnog profila. Širina lobanje je jednaka ili veća od dužine iste. Izraženi čeoni lukovi (sinusi), potiljačna kost vidljiva.
Stop: U blagom nagibu, neznatno izražen.
Njuška: Pravolinijskog profila. Gledano odozgo, njuška se čini umereno pravougaonom sa ten- dencijom postepenog smanjenja širine prema gubici, pri čemu zadržava dovoljnu širinu. Ni u kom slučaju nije šiljasta.
Nos: Crn, vlažan, širok, veliki.
Usne: Gornja usna neznatno prekriva donju. Donja usna sa svojom vidljivom sluznicom formira mlitav usni spoj. Sluznica je obavezno crne boje.
Zubi: Beli, jaki i zdravi. Veliki i šiljasti očnjaci obezbeđuju dobar zagriz. Kutnjaci su takođe jaki, sekutići mali i makazastog zagriza. Postoje i svi predkutnjaci.
Oči: Sitne u odnosu na lobanju, tamne boje lešnika. Bademastog su oblika. Pogled je blag, nežan i inteligentan ali vrlo strog pred nepoznatima.
Očni kapci: Teški, crne boje. Očna vežnjača vidljiva.
Uši: Srednje veličine, viseće. Trouglastog oblika, usađene iznad očne linije. Kada se pas odmara padaju uz obraz, pri čemu ne prijanjaju suviše uz lobanju. Kada je pas pozoran uši se još više udaljuju i delimično uspravljaju gornjom trećinom. Nikada se ne kupiraju.
Nepce: Crno sa jako izraženim naborima.
Vrat: Vrat je u obliku zarubljene kupe, širok, snažan, mišićav, gibak. Koža je debela i mlitava. Dupli, jako razvijeni fanon.
Trup: Pravougaonog oblika, izrazito jak i snažan, pri čemu pas ni malo ne gubi na gipkosti i okret- nosti.
Greben: Jasno izražen.
Leđa: Snažna i mišićava. Rebra sa širokim međurebarnim prostorom, dobro zaobljena. Obim grudnog koša za najmanje 1/3 veći od visine psa do grebena. Slabinski deo je dug, širok i snažan. Leđa se sužavaju prema sapima.
Sapi: Široke i snažne, nagnute pod uglom od oko 45 stepeni. Visina psa u sapima jednaka je visi- ni psa u grebenu.
Leđna linija: Ravna, horizontalna.
Grudi: Široke, duboke, mišićave i snažne. Izražena grudna kost.
Stomak: Umereno je pribran. Širok u sapima.
Rep: Rep je debeo u korenu, srednje visoko usađen. Snažan, pokretljiv i pokriven dlakom koja je duža od one na ostalim delovima tela.
Kada se pas odmara, rep visi do skočnog zgloba. Ponekad je vrh savijen. U afektu podiže rep u vis, samo je vrh savijen, ali ne sme padati na leđa.
Prednje noge: Potpuno prave, paralelne gledano od napred. Jake kosti sa snažnim došapljem.
Plećka: Zaobljena sa izraženom muskulaturom, duža od podlaktice.
Rameni ugao: Rameni ugao je oko 100 stepeni. Nadlaktica: Snažna, dužine približne dužini lopatice. Lakatni ugao: Lakatni ugao je oko 125 stepeni.
Podlaktica: Snažna sa vertikalnim kostima. Laktovi dobro prijanjaju uz telo.
Došaplje: Jako, neznatno zaobljeno.
Šape: Mačije, zbijene, povijenih prstiju. Nokti i jastučići snažni i otporni. Kožica između prstiju je srednje razvijena i odlakana.
Zadnje noge: Snažne i mišićave. Butine blago divergiraju. Potkolenica je prava. Došaplja para- lelna. Zadnje noge treba da budu u stanju da se lako i elastično pokreću.
Nadlaktica: Jaka i mišićava
Karlični ugao: Oko 100 stepeni.
Potkolenica: Jako izražena sa jasno vidljivim tetivama.
Koleni ugao: Oko 120 stepeni.
Došaplje: Jako i snažno
Skočni zglob: Dubok i snažan. Ugao skočnog zgloba je oko 130 stepeni.
Šape: Mačije, neznatno zaobljene. Zaperak ako postoji može da bude običan ili dupli. Potrebno ga je odstraniti.
Kretanje: Najčešća vrsta hoda je kas, koji treba da bude harmoničan, odlučan, bez zanošenja u stranu.
Koža: Elastična je i debela, ružičaste boje sa tamnijom pigmentacijom.Sve sluzokože su crne boje. Dlaka: Gusta, srednje dužine, glatka, raspoređena po čitavom telu, čak i između prstiju. Razlikuju se dva tipa: dlaka koja pokriva leđa i one koje pokrivaju rebra i bokove. Kraća je na nogama, a duža na repu.
Boja: Najviše se ceni ujednačena boja i to: žuta, riđa, crvena, crna i vučija boja.
Mane
Lakše mane: Konveksna ili konkavna njuška, ali ne preterano, nedostatak premol, klještasto zubalo.
Mekana leđa (talasasta pri hodu). Nešto lakši kostur. Neznatno plašljiv pas.
Teške mane: Šiljasta njuška, blagi predgriz, nedostatak molara ili očnjaka, sedlasta leđa, znatna nadgrađenost, nepovezani laktovi, pojava „O“ ili kravljeg stava. Talasasta ili preterano duga dlaka. Kupirane uši ili rep. Entropija ili ektropija očnih kapaka. Neuravnoteženost, preterana plašljivost ili agresivnost. Preterano nežan ili limfatičan izgled. Rep koji pada na leđa.
Diskvalifikacione mane: Rascepljen nos. Podgriz bilo kog stepena, preterani predgriz. Depigmentacija nosne pečurke i sluznica, koje može da prati i pojava svetlih očiju. Monorhid ili kriptorhid.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva testisa normalne veličine, potpuno spuštena u skrotum.