logo kinoloski savez

ŠPANSKI HRT

Naziv rase: ŠPANSKI HRT
Originalni naziv rase:GALGO ESPANOL
Br. Standarda: 285
Klasifikacija FCI: GRUPA X - HRTOVI

Opšti izgled: Španski galgo je hrt prilične veličine, koji je u stanju da pri gonjenju hajkom razvi- je veliku brzinu uz izuzetnu izdržljivost. Njegova dlaka je veoma kratka i fina. Postoji i oštrodla- ki galgo. Ima duguljastu glavu, čvrste kosti, duboke grudi i dobro mišićave zadnje noge.
Glava: Duga sa blagim stopom, prilično dug krov lobanje, ipak uzana između ušiju. Vilice su snažne, suve i duge sa tankim usnama. Snažni zubi u makazastom zubalu.
Oči: Velike i tamne. Prvenstveno oprezan pogled. Boja očiju može biti usaglašena sa bojom dlake, ali nikada vrlo svetla (žuta ili svetlo ćilibarne boje).
Uši: Tanke, fine, visoko usađene i unazad položene, poluoborene.
Vrat: Tanak gotovo ravan i (od plećki na gore) blago spljošten. Dug i mišićav.
Grudi: Duboke, dopiru do laktova. Posmatrano od napred široke, sa dovoljno prostora za pluća, a u dužinu pružaju se do vitih rebara. Dobra zasvođenost rebara ali ne preterana.
Telo: Snažna leđa, mišićava i utoliko zaobljena da se napetost može naslućivati. Snažne slabine blago izvijene. Sapi u svakom slučaju blago zavijene. Bokovi okrenuti unutra i kratki. Veoma suva i usukana stomačna linija (agalgado).
Rep: Dug i tanak, nikada kupiran i sa tačkastim krajem. U luku padajući dopire do skočnog zglo- ba. Kada pas miruje rep nikada nije ravan (već u luku).
Noge: Pleća dobro uglovana, a to znači sa dobrim uglom plećki.
Prednji deo: Duge noge, suve, ravne i dobro mišićave, paralelne sa telom. Laktovi slobodni, ne stoje izvrnuto. Šape su zatvorene sa savijenim prstima, koje nisu potpuno okrugle (mačije), pre su blago duguljaste. Jastučići su široki i snažni tako da je mala opasnost od povrede pri nepovoljnim podlogama.
Zadnji deo: Veoma snažno mišićav-Mišići su dugi, široki i napeti.
Koža i dlaka: Dlaka je kratka i često fina. Postoji i galgo sa debelom dlakom (oštrodlaki). Ispod kože jasno se ocrtavaju mišići.
Boja:
Cimet, kestenjasto braon, crvena, crna, tigrasta sa belinom. Dozvoljene su kombinacije ovih boja.
Veličina i masa:
65 cm za mužjake i 60 cm za ženke. 25-30 kg za mužjake i 20-25 kg za ženke. Idealne mere za mužjaka: visina grebena 65 cm, dužina repa 50 cm obim grudi 65 cm, dužina leđa 70 cm.