logo kinoloski savez

ŠPANIJEL KRALJA ČARLSA

Naziv rase: ŠPANIJEL KRALJA ČARLSA
Originalni naziv rase:KING CHARLES SPANIEL
Br. Standarda: 128
Klasifikacija FCI: GRUPA IX - PSI ZA PRATNJU I RAZONODU

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratki istorijat:
Ovaj pas je očigledno u srodstvu sa kavalirskim španijelom kralja Čarlsa, i u nekim zemljama poz- nat kao engleski španijel ‘toj’. Njegovo ime potiče od psa koji je bio omiljeni pas kralja Čarlsa II. Španijeli-toj su dugo čuvani kao ljubimci i u Engleskoj i u kontinentalnom delu Evrope. Odgojem su postajali sve manji i manji od prvobitnih pasa ‘osnivača’ rase španijela. U osnovi su to mali
lovački psi koje su razmazili njihovi bogati vlasnici. Cenjeni su zato što su dobri pratioci i ukrš- tani sa toj psim sa Istoka, što im je dalo izrazitije ctre lica.
Opšti izgled: Rafiniran, kompaktan i zdepast.
Karakteristika: Srećan, inteligentan, patuljasti španijel, sa karakterističnom kupolastom glavom.
Temperament: Rezervisan, plemenit i srdačan.
Glava i lobanja: Glava velika u poređenju sa formatom, dobro kupolasta, puna iznad očiju. Nos crn sa velikim široko otvorenim nozdrvama, veoma kratkim i izvrnutim na gore, ka spoju sa loban- jom. Stop između lobanje i nosnika dobro izražen. Njuška četvrtasta, široka i duboka, dobro podignuta na gore, duboke i široke vilice, usne tačno sastavljene, imaju lep završetak. Obrazi ne padaju daleko ispod očiju, ali dobro jastučasti.
Oči: Veoma velike i tamne, široko postavljene jedno od drugog, očni kapci ograničeni četvrtastim linijama lica, dopadljivog izraza.
Uši: Nisko usađene, vise slobodno niz obraze, veoma duge i dobro odlakane.
Usta: Zagriz treba biti blagi predgriz, isturen jezik je krajnje nepoželjan.
Vrat: Umerene dužine, zasvođen, ponosno nosi glavu.
Prednji deo: Kratke i ravne noge. Plećke položene dobro unazad. Laktovi prisno naležu uz rebra, nisu okrenuti ni unutra ni napolje.
Telo: Grudni koš širok i dubok, leđa kratka i ravna.
Zadnji deo: Dovoljno mišićav da obezbedi pouzdano kretanje, koleno dobro savijeno, skočni zglob dobro spušten (nisko postavljen) i izražen. Ravne zadnje noge posmatrano od pozadi, nisu (zglobovi) okrenuti ni unutra ni napolje.
Šape: Kompaktne, dobro odlakane i jastučaste, prsti dobro uzglobljeni, okrugle, mačijeg oblika, dobri jastučići, čvrsta došaplja. Ponekad su srednje jastuče i nokti stopljeni.
Rep: Dobro odlakan, nije nošen iznad linije leđa. Kupiranje nije obavezno.
Kretanje: Slobodno, aktivno i elegantno, sa potiskom iz zadnjeg dela. Pouzdano kretanje je najpoželjnije.
Dlaka: Dugačka, svilenkasta i ravna, blagi talasi su dozvoljeni, nikada kovrdžava. Noge, uši i rep bogato odlakani.
Boja:
Black and Tan (crna i plamena) – Sjajna, puna crna boja sa svetlo mahagoni plamenim oznakama na njušci, nogama, grudima, ivicama ušiju, ispod repa i mrljama iznad očiju. Bela mrlja na grudi- ma je nepoželjna.
Trobojni – Osnova biserno bela, sa dobro raspoređenim crnim mrljama, blistavo plamene oznake na grudima, ivicama ušiju, ispod repa i mrlje iznad očiju. Široka bela štrafta između očiju i gore na čelu.
Blenhajm – Osnova biserno bela, sa dobro raspoređenim kestenjasto crvenim mrljama. Široka jasna lisa, sa mrljom na sredini lobanje, trebala bi biti jasna kestenjasto crvena oznaka veličine
„penija“ na sredini lobanje.
Rubi – Jednobojan, sjajno kestenjasto crven. Bela mrlja na grudima je krajnje nepoželjna.
Veličina: Težina 3,6-6,3 kg.
Mane: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka, smatra se greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci bi morali imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.