logo kinoloski savez

ŠKOTSKI OVČAR – KRATKODLAKI

Naziv rase: ŠKOTSKI OVČAR – KRATKODLAKI
Originalni naziv rase:COLLIE SMOOTH
Br. Standarda: 296
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Opšti izgled: Pas sa puno inteligencije, budnosti i aktivnosti. Ovo je naznačeno perfektnom građom tela, pri čemu nijedan deo ne sme biti neharmoničan.Ukupno posmatrano on je uvek spre- man za rad.
Karakteristika: Građa tela je obeležje snage i aktivnosti. Nije zdepast i bez bilo kakvog traga gru- bosti. Izraz je od najvećeg značaja. Ako posmatramo relevantne oznake one su obeležene savršenom uravnoteženošću i pozitivnom zajedničkom postavkom lobanje i ličnog dela, kroz veličinu, formu, boju i položaj očiju, i korektno usađenim i pravilno nošenim ušima.
Narav: Veseo i prijateljski raspoložen, nikada nervozan ili agresivan.
Glava i lobanja: Osobenost glave je od velikog značaja. Ona mora biti posmatrana u odnosu na veličinu tela. Posmatrana od napred ili sa strane iskazuje se glava sa jednim dobro zatupastim, suvo izrezanim klinom glatkih spoljašnjih linija. Lobanja je ravna i postepeno se postrano sužava u ravnu liniju od ušiju do vrha crne nosne pečurke, bez isticanja kostiju obraza, a njuška nije ni debela ni špicasta. Iz profila, gornja linija lobanje i ličnog dela su paralelne, ravne i gotovo iste dužine. One su razdvojene blagim ali ipak primetnim stopom. Srednja tačka između unutrašnjih očnih uglova (to je istovremeno centar korektno postavljenog stopa), predstavlja središnu tačku uravnotežene dužine glave. Završetak ravne, dobro zaobljene njuške je zatupast, nikada kvadratičan. Donja villica je snažna i dobro oblikovana. Dubina lobanje od nadočnih lukova do donje ivice donje vilice nije prevelika. Nosna pečurka u načelu crna.
Oči: One su veoma značajno obeležje i daju psu umiljat izraz. Srednje velike (ni u kom slučaju vrlo male), postavljene nešto ukoso, bademaste, tamno kestenjaste, izuzev kod blu merla kod kojih su oči često (jedno ili oba potpuno ili jedno ili oba delimično) plave ili plavo tačkaste. Izraz je pun inteligencije, sa živahnim i opreznim pogledom kada je pas na oprezu.
Uši: Srednje velike, široke u korenu, da ne budu postavljene suviše blizu jedno drugom, ali ni sa strane glave. U mirovanju unazad postavljene, ipak čim se probudi pozornost nošene su ka napred i poluuspravne, pri čemu su dve trećine uha uspravne, a gornja trećina je prirodno preklopljena napred do ispod vodoravne linije preloma.
Zubalo: Zubi su dobre veličine, vilice snažne sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka prekrivaju sekutiće donje vilice. Zubi stoje vertikalno u vilici.
Vrat: Mišićav, pun snage, prikladne dužine, dobro zaobljen.
Prednje noge: Plećke kose i dobro uglovane. Prednje noge ravne i mišićave pri čemu laktovi nisu postavljeni niti unutra niti napolje. Kosti srednje jake. Prednje noge nešto „mesnatije“. Došaplje je vitko i bez slabosti.
Telo: U odnosu na visinu grebena nešto je duže. Čvrsta leđa sa blagim zaobljenjem iznad slabin- skog dela. Rebra dobro zaobljena. Duboke grudi, pri tome iza plećki prilično široke.
Zadnje noge: Butina mišićava, suva i žilava. Koleni zglob dobro uglovan. Skočni zglob nisko postavljen i pun snage.
Šape: Ovalne sa dobro napunjenim tabanima. Prsti na prednjim šapama dobro, a na zadnjim nešto manje opruženi i prikupljeni jedni uz druge.
Rep: Dug, njegov koščani kraj dopire najmanje do skočnog zgloba. U mirovanju nošen opušteno i blago zavijen na vrhu. Pri uzbuđenju može biti nošen nešto višlje, ali nikada iznad leđne linije. Kretanje: To je očigledna, karakteristična osobina rase. Dobro građen pas nikada ne okreće lak- tove u polje, ipak prednje šape se pri kretanju umereno približavaju. Isprepletano, ukršteno ili kotrljajuće kretanje maksimalno je nepoželjno. Posmatrano od pozadi zadnje noge su od skočnog zgloba do zemlje paralelne, ipak ne preblizu jedna drugoj. Posmatrano sa strane kretanje je tečno. Snažne zadnje noge sa jakim potiskom. Poželjan je odgovarajuće dug iskorak, koji treba da je lak i bez napora.
Dlaka: Kratka, ravna. Pokrovna dlaka tvrda sa gustom podlakom. Ne sme biti trimovana ili šišana. Boja: Tri priznate boje: karbonizirano bela, trobojna i blu merl. Karbonizirano bela: Svako šati- ranje od svetlo zlatne do satenske mahagoni ili šatirana karbonizirana. Svetla boja slame ili krem boja maksimalno su nepoželjne.
Trobojni: Preovlađuje crna sa bojom satena, sa ponekim paležom na nogama i glavi. Nepoželjni su crveni refleksi na crnoj podlozi. Blu meri: Preovlađuje jasna srebrnasto plava, sa crnim fleka- ma ili crnim mramorastim paležom. Na sedlu su poželjne oznake boje kore za štavljenje kože ali njihovo odsustvo ipak ne treba kažnjavati. Maksimalno su nepoželjne velike crne fleke, boja škrilj- ca ili rđasti odsjaj na pokrovnoj dlaci ili u podlaci.
Sve predviđene boje mogu imati više ili manje, za kolija tipične bele oznake. Dozvoljene su sledeće pozicije belih oznaka: cela ili delimično bela kragna, bela prsa, noge i šape, beo vrh repa. Na ličnom delu i/ili na lobanji sme biti bela lisa.
Veličina: Visina grebena – mužjaci 56-61 cm ženka 51-56 cm.
Mane: Svako odstupanje od predviđenih tačaka treba smatrati greškom čija ocena zavisi od ste- pena izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.