logo kinoloski savez

ŠIPERKI

Naziv rase: ŠIPERKI
Originalni naziv rase:SCHIPPERKE
Br. Standarda: 83
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Zemlja porekla: Belgija.

Kratak istorijat: U flamanskom dijalektu, šiperki znači „mali pastir“. Zajednički predak ove rase i belgijskog ovčara verovatno je bio ovčarski pas Leuvenaar, ranija rasa, obično sitna i crne dlake. Poreklo šiperkija datira još od XVII veka. Oko 1690. godine, šiperki je bio omiljeni pas među rad- nicima i obućarima koji su živeli u četvrti Sent Geri u Briselu i koji bi organizovali takmičanja gde bi se hvalili detaljno izrađenim mesinganim ogrlicama za pse. Prema trendu koji je postojao još od XV veka, rep im je u potpunosti odstranjivan. Bio je čuven kao lovac na miševe, pacove, krtice i druge štetočine. šiperki je prvi put predstavljena 1882. godine u gradu Spa. Postao je popularan zahvaljujući belgijskoj kraljici Meri-Henrijet. U Veliku Britanju i SAD rasa je uvezena je 1887. godine. Prvi standard je uradio klub ove rase 1888. godine koji je iste godine i osnovan a ujedno je i najstariji klub jedne rase u Belgiji. Tokom godina činili su se veliki napori da se objedini ova rasa. I zaista, u to vreme vodila se polemika o različitim tipovima iz Antverpena, Levena i Brisela. Opšti izgled: Šiperki je ovčar malih proporcija ali veoma čvrste građe. Klinaste je glave sa prilično dobro razvijenom lobanjom i relativno kratkom njuškom. Telo mu je skladno, kratko, prilično široko i zbijeno, ali su kosti nogu lepo oblikovane. Njegova dlaka je vrlo karakteristična, gusta je i prava, formira kragnu, grivu, rese i „pantalone“ koje mu daju jedinstven izgled. Razlika među polovima je očigledna. Njegova jednostavna morfologija, zajedno sa karakteristikama ovčarskog psa i temperament, koji kad se dodaju njegovoj maloj veličini objašnjavaju veliku pop- ularnost ovog psa koja se proteže van granica Belgije.
l Važne proporcije:
– Visina u grebenu jednaka je dužini tela te je stoga ovo skladno građen pas.
– Grudi su spuštene i u ravni sa laktovima.
– Njuška je nesumnjivo kraća od polovine dužine glave.
l Temperament:
Izvrstan mali pas čuvar, izuzetan u opominjanju na opasnost, naročito živahan, rezervisan prema strancima. Aktivan i energičan, okretan, neumoran i uvek zainteresovan za ono što se dešava u nje- govoj okolini; spreman da napadne svakog ko se približi onome što mu je povereno na čuvanje, ali veoma nežan sa decom. Uvek je radoznao da sazna šta se dešava iza zatvorenih vrata ili onoga što se pokreće, pokazujući svoju reakciju visokim lavežom, nakostrešenom grivom i dlakom na leđima. Ovo je radoznao pas koji će loviti pacove, krtice i druge štetočine.
l Glava:
Slična je vučijoj, klinasta je ali ne previše duga i dovoljno je široka da bude u srazmeru sa telom. Čeoni deo i jagodične kosti su blago zaobljeni. Prelaz između lobanjskog i ličnog dela (stop) je primetan ali ne sme biti prenaglašen.
Lobanjski deo: Ima prilično široko čelo koje se sužava prema očima i blago je zaobljeno kada se posmatra iz profila.

Profilne linije lobanje i njuške su paralelne.
Stop: Izražen, ali ne preterano.
l Lični deo:
Nosna pečurka: Mala je i koža na njoj je uvek crna.
Njuška: Sužava se prema nosnoj pečurci; lepo oblikovana, nije previše duga, a nije ni zarubljena; njena dužina čini približno 40% od ukupne dužine glave; pravih je linija.
Usne: Crne i prisno vezane za vilice.
Zubalo: Zubi su zdravi i pravilno raspoređeni. Zagriz je makazast, dok se klještast toleriše. Prema dentalnom standardu mora imati sve zube. Nedostatak jednog ili dva premolara (1PM1 ili 2PM1) ili premolara 2 (1PM2) se toleriše dok se molari 3 (M3) ne uzimaju u obzir.
Obrazi: Čisti su i neprimetno se spajaju sa stranama njuške.
Oči: Boja im je tamno braon, male su i u obliku badema, nisu ni upale ni buljave. Pogled je prodor- an, živahan i vragolast. Očni kapci imaju crne ivice.
Uši: Uspravne, veoma male, šiljaste i trouglaste (što je više moguće da im dužina svih strana bude jednaka), usađene visoko ali ne previše blizu, čvrste i izuzetno pokretne.
Vrat: Snažan, jakih mišića i deluje veoma veliki zbog bujne dlake koja čini kragnu. Srednje je dužine, lepo naleže na lopatice. Pas ga drži pravilno i izdignutije kada je na oprezu, dok je gornja linija blago povijena.
Telo: Kratko je i široko, te stoga zdepasto izgleda, ali nije nezgrapno ili teško, u idealnom slučaju četvrtasto; njegova dužina od ramenog zgloba do sedne kvrge približno je jedinka visini u grebe- nu.
Gornja linija: Gornja linija leđa i slabina je prava i čvrsta i često se blago izdiže od sapi prema grebenu.
Greben: Veoma naglašen, a utisku još veće naglašenosti doprinosi griva.
Leđa: Kratka su, prava i snažna.
Slabine: Kratke, široke i snažne.
Sapi: Kratke, široke i horizontalne. Zadnju širinu sapi, tj. spoj između sapi i sedne kvrge je zaobljen kako treba. Ovaj oblik sapi poznat je kao stražnji deo morskog praseta.
Grudi: Prilično spuštene do laktova; napred su široke ali i iza plećki, te stoga ima širok grudni koš. Gledano iz profila, prsa su isturena.
Donja linija: Donja linija grudi je prilično spuštena i seže do lakata, blago i skladno se podiže prema trbuhu koji je osrednje pribran a nije ni viseći niti hrtovski.
Rep: Visoko je usađen. Neki psi se rađaju u potpunosti bez repa ili sa zakržljalim ili nepotpunim repom (patrljak ili kratki rep). Ovu osobinu ne treba sankcionisati. Kod pasa sa repom normalne dužine (dopire bar do skočnog zgloba), pri mirovanju poželjno je da on bude povijen nadole i može biti podignut kada se pas kreće, nošen u nivou gornje linije, ali nije poželjno i iznad nje. Zarolan rep ili rep nošen na leđima se prihvata.
Noge: Finih kostiju i dobro postavljenih ispod tela.
• Prednje noge
Opšti izgled: Prednje noge su uspravne gledano sa svih strana i savršeno paralelne kada se gleda- ju spreda; njihova dužina od zemlje pa do lakta približno je jednaka polovini visine u grebenu. Lopatice: Duge i koso položene; pravilnih uglova.
Nadlaktica: Duga i srazmerno ukošena.
Laktovi: Snažni, nisu okrenuti ni unutra ni spolja.
Podlaktica: Prava, i dobro definisana kad se gleda spreda.
Šaplje: Prilično kratko, gledano spreda nastavlja liniju podlaktice, gledano iz profila kosina može biti samo blaga
Došaplje: Snažno ali ne i istureno.
Šapa: Mala, zaobljena i čvrsta (mačja šapa); povijeni prsti; nokti su kratki, jaki i uvek crne boje.
• Zadnje noge
Opšti izgled: Zadnje noge moraju biti smeštene ispod tela i savršeno paralelne kada se posmatra- ju odpozadi.
Butine: Duge su, veoma mišićave i deluju čak i šire nego što jesu zbog guste dlake koja formira
„pantalone“.
Koleno: Približno u liniji sa kukom; pravilnih uglova.
Podkolenica: Približno iste dužine kao i butina. Skočni zglob: Pravilnih uglova koji nisu prenaglašeni. Zadnje došaplje: Dosta kratko; zaperak je nepoželjan.
Zadnje šape: Karakteristika kao i prednje ili nešto duže.
Kretanje: U kasu je okretan i čvrst sa dobrim iskorakom i zadnjim potiskom, pri čemu gornja lin- ija ostaje horizontalna a noge se pomeraju paralelno; kretanje prednjih nogu trebalo bi da bude u skladu sa kretanjem zadnjih nogu, a laktovi ne smeju da štrče. Pri većoj brzini noge konvergiraju. Koža: Koža je na celom telu zategnuta.
l Dlaka:
Bujna, gusta, prava i dovoljno gruba, prilično čvrste teksture, zato je suva i oštra na dodir čineći odličnu zaštitu zajedno sa mekanom, gustom podlakom. Veoma je kratka na ušima, prednjem delu prednjih nogu, skočnim zglobovima i došaplju. Dlake prosečne dužine idu uz telo. Oko vrata, dlaka je mnogo duža i nakostrešenija, počevši od ivica ušiju obrazujući, naročito kod mužijaka ali i kod ženki, široku i karakterističnu kragnu (duga dlaka oko vrata, na obe strane u čupercima),
„griva“ (duga dlaka na vrhu vrata koja raste čak do grebena i lopatica) i rese (duga dlaka ispod vrata i na grudima, protežući se od zadnjih nogu da bi se postepeno smanjivale ispod grudi). Na zadnjem delu butina duga i bujna dlaka koja prekriva deo oko analnog otvora i čiji su vrhovi povi- jeni unutra na tipičan način formira „pantalone“. Rep je prekriven dlakom iste dužine kao i na telu. Boja: U potpunosti crna. Nije nužno da podlaka bude sasvim crna, već može biti i tamno siva pod uslovom da je potpuno skrivena dlakom. Malo sive boje npr. na njušci usled starosti se toleriše. Veličina i težina:
Težina:
Između 3 i 9 kilograma. Ono što se traži je prosečna težina od 4 do 7 kilograma.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
– Opšti izgled: Prljav, mršav; predugih ili prekratkih nogu; dugog tela, trup je pravougaonog obli- ka.
– Glava: Predugačka ili prekratka. Linije lobanje i njuške nisu paralelne, lični deo nalik na lisicu; previše isturen čeoni deo ili jagodične kosti.
– Lobanjski deo: Previše uzan, čeoni deo je previše obli ili loptasti (jabučasta glava).
– Njuška: Preduga, klinasta, široka, zarubljena, konveksna gornja linija.
– Zubalo: Loše poravnjani ili raspoređeni.
– Oči: Velike, okrugle ili buljave, svetle boje (kestenjaste oči su prihvatljive)
– Telo:
Grudi: Uske, ravne, cilindrične. Nedovoljno spuštene.
Sapi: Duge, ukošene, izdignute, gube na oblini kod stražnjeg dela (prelaz od sapi do zadnjeg dela butina).
– Udovi: Premali ili preoštrih uglova.
– Kretanje: Slabog raspona između nogu, kratkog iskoraka, lenjo se kreće, gornju liniju ne održa- va u pravom polužaju, prednje noge baca suviše uvis, zadnji deo tela poskakuje.
– Dlaka: prekratka (uz kožu), preduga, pretanka, meka ili svilenkasta, talasasta, previše slepljena uz telo ili koja visi; nema kragnu, grivu, rese ili „pantalone“ ili se slabo primećuju (kod mužjaka se ovo smatra ozbiljnijom manom, naročito nedostatak kragne). Nedovoljno podlake.
Boja: Sivi, braonkasti ili riđi tonovi dlake i ponekad nekoliko belih dlaka, čak i na prstima.
– Temperament: bezvoljan ili plašljiv.
l Ozbiljne mane:
– Zubalo: Nedostatak jednog sekutića (1I), ili tri premolara 1 (3 PM1) ili dva premolara 2 (2 PM2).
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivan ili preterano povučen.
– Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
– Nedostatak rasnih karakteristika.
– Podgrizajući ili predgrizajući zagriz, čak i kada dolazi do kontakta (obrnuti makazasti zagriz), suva usta, nedostatak jednog očnjaka (1 C), ili jednog gornjeg premolara (1PM4) ili jednog don- jeg molara (1M1), ili jedan molar (i to 1M1 ili 1M2, ali ne i svaki M3), ili jedan premolar 4 (donji PM4), ili jedan premolar 3 (1PM3) zajedno sa još nekim zubom ili sveukupno 4 ili više zuba (isključujući četiri premolara 1).
– Nedostatak pigmetacije na nosnoj pečurki, usnama i očnim kapcima.
– Uši: padajuće ili polu stojeće.
– Dlaka koja je duga, meka ili svilenkasta, tj. očigledno je da je to dugi tip dlake; rese duge dlake na ušima; iza udova itd.; potpuni nedostatak podlake.
– Boja: Dlaka bilo koje druge boje osim crne (izuzimajući sive, braonkaste, riđe tonove) ili sa malenim belim tačkama, čak i na prstima.
– Težina: Očigledno van dozvoljenih granica.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testis u potpunosti spuštena u skrotum.