logo kinoloski savez

SILKI TERIJER

Naziv rase: SILKI TERIJER
Originalni naziv rase:AUSTRALIAN SILKY TERRIER
Br. Standarda: 236
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Zemlja porekla: Australija

Opšti izgled: Pas je kompaktan, umereno nisko postavljen, srednje dug, sa prefinjenom građom, ali sa dovoljno supstance za lov i uništavanje domaćih glodara. Trebao bi ispoljavati sve karakter- istike terijera, oličenje oštrine i hitrosti, preduzimljivosti i zdravlja. Udeo u pojavi daje prava svilenkasta dlaka dobro isčešljana.
Glava i lobanja: Srednje dužine, nešto kraćeg rastojanja od nosa do između očiju, nego odatle do potiljačne kvrge. Glava mora biti snažna, terijerskog izgleda.Umereno široka između ušiju, loban- ja ravna i ispunjena između očiju, sa svilenkastom ćubom („top knot“), koja ne pada na oči. (Duga dlaka koja pada na lice i obraze je vrlo nepoželjna). Nos crn.
Oči: Trebaju biti male, okrugle, nisu ispupčene, po mogućstvu tamne boje, sa živim inteligentnim izrazom.
Uši: Trebaju biti male, u obliku slova ,y, tanke, usađene visoko na lobanji, šiljaste (stršeće), potpuno oslobođene od duge dlake.
Zubalo: Jake vilice, bez grča, zubi ujednačeni, gornji sekutići tesno naležu na one iz donje vilice (makazasto zubalo). Usne zategnute i glatke.
Vrat: Srednje dužine, prefinjen sa lakom grivom, skladno uklopljen u plećke, dobro zaobljen sa dugačkom svilastom dlakom.
Prednji deo: Plećka fina i dobro unazad postavljena Spojena pod dobrim uglom sa nadlakticom, priljubljena uz rebra. Laktovi nisu okrenuti ni unutra ni napolje. Prednje noge prefinjene, okruglih kostiju, ravne i dobro postavljene pod telo, bez ikakvih znakova slabosti došaplja.
Telo: Treba biti srednje dugo, u proporciji sa visinom psa. Ravna leđna linija, dobro zaobljena rebra, pružena unazad ka snažnim slabinama. Grudni koš umerene dubine i širine. Saranasta ili ulegla leđa su ozbiljna greška.
Rep: Kupiranje repa je poželjno. Postavljen je visoko i nošen izdignuto, ali ne previše radosno. Ne treba da bude metlast.
Ako nije kupiran, prva tri repna pršljena treba da nosi izdignuto ili blago povijeno, ali ne iznad gornje linije. Ne sme biti zarolan. Dužina repa treba da odaje utisak sveukupne usklađenosti. Kao i kod opisa kupiranog repa, nekupiran rep ne treba da bude metlast.
Zadnji deo: Butine moraju biti dobro razvijene, koleni zglob dobro pokretljiv, skočni zglob dobro uglovan. Gledano od pozadi skočni zglobovi dobro spušteni i međusobno paralelni.
Šape: Male, dobrih jastučića, mačijeg oblika, sa zatvorenim i prikupljenim prstima. Nokti mora- ju biti crni ili vrlo tamni.
Kretanje: Kretanje treba biti slobodno, pravilno, bez labavih plećki ili laktova. Šape i došaplja nisu okrenuta ni unutra ni napolje. Zadnji deo treba imati veliku snagu potiska sa dovoljno elastičnim kolenim i skočnim zglobom. Gledano od pozadi kretanje nikad nije previše zatvoreno ni previše široko.
l Dlaka
Dlaka mora da bude prava, meka i svilastog sjaja i teksture. Dužina dlake ne sme da remeti kre- tanju psa i uvek treba da dozvoli sunčevoj svetlosti da dopre ispod njega. Prednje i zadnje šape ne treba da imaju dugu dlaku.
Boja: Sve nijanse plave i žutosmeđe se prihvataju, ove boje treba da budu što bogatije i jasnije izražene. Srebrna i bela dlaka nije prihvatljiva. Plava boja na repu je vrlo tamna. Srebrno plava ili svetlo smeđa dlaka glave poželjna. Raspoređenost plave i žutosmeđe dlake je sledeća: žutosmeđa je oko osnove ušiju, njuške i na obrazima; plava se prostire od osnove lobanjskog dela do vrha repa, spuštajući se do prednjih nogu skoro do zglobova, ali i niz butine do skočnih zglobova; žutosmeđa linija prati kolena, zglobove i skočne zglobove do prstiju i seže do analnog otvora. Plava dlaka psa ne sme imati primese žućkastosmeđe ili bronzane. Žutosmeđe oznake ne smeju biti nejasne. Crna boja je dozvoljena kod štenadi, plava dlaka treba da se razvije do 18. meseca starosti psa.
l Veličina:
Visina: Mužjaci od 23 do 26 cm u grebenu.
Ženke mogu biti malo niže.
Težina: Težina je proporcionalna u odnosu na visinu.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.