logo kinoloski savez

SILIHEM TERIJER

Naziv rase: SILIHEM TERIJER
Originalni naziv rase:SEALYHAM TERRIER
Br. Standarda: 74
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Opšti izgled: Slobodan u pokretu, aktivan, harmonične građe, mali po veličini ali masivan. Telo je duže od visine psa i nije kvadratično.
Karakteristike: Snažan, živahan pas, prikladan za rad.
Temperament: Aktivan i neustrašiv, prijateljski nastrojen.
Glava i lobanja: Lobanja blago zasvođena i široka između ušiju. Jagodice ne prominiraju. Vilice moćne, četvrtaste, snažne i duge. Nosna pečurka je crna.
Oči: Tamne, dobro postavljene, okrugle i srednje veličine. Poželjno je da ivice očnih kapaka budu tamnije, dobro pigmentisane, ali se tolerišu i nepigmentisane.
Uši: Srednje veličine, blago zaobljene na krajevima i nošene sa strane obraza.
Vilice: Zubi dobro postavljeni i snažni. Očnjaci pravilno usađeni. Ugriz makazast, vilice snažne i u odnosu na njih zubi su postavljeni pod pravim uglom. Vilice duge u odnosu na dimenzije psa. Vrat: Dovoljno dug, debeo i mišićav, širi se u dobro oblikovan grudni koš.
Prednje noge: Kratke, snažne i što je moguće više prave, u odnosu na duboka prsa. Vrh lopatice je u istoj liniji sa krajnjom tačkom lakta, koji je priljubljen uz rebra.
Telo: Srednje dužine i gipko. Leđa horizontalna, rebra pravilno zasvođena. Grudi duboke i široke. Zadnje noge: Naročito snažne, s obzirom na veličinu psa. Butine pravilno padaju i mišićave su. Koleno je dobro uglovano. Skočni zglobovi su snažni, pravilno uglovani, došaplja su paralelna. Šape: Okrugle, mačije, sa čvrstim jastučićima, u hodu usmerene pravo napred.
Rep: Visoko usađen i pravo nošen. Sedne kvrge su istaknute u odnosu na mesto gde je rep usađen. Rep je obično kupiran.
Kretanje: Snažno, impulsivno, živo i energično kretanje.
Dlaka: Pokrovna dlaka je duga, gruba poput „čeličnih niti“. Podlaka je otporna na loše vremenske uslove.
Boja: Potpuno bela ili s poljima boje limuna, kestena, plave ili vučije sive na glavi i ušima. Prisustvo mnogobrojnih crnih pega je mana.
Visina i težina: Idealna težina za mužjaka je oko 9 kg, a za ženke oko 8,2 kg. Visina grebena ne prelazi 31 cm.Opšti izgled i skladnost građe, tip i supstanca, su osnovni kriterijumi pri ocenjivan- ju.
Mane: Sve što je u suprotnosti sa gore navedenim treba kazniti u zavisnosti od težine greške.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.