logo kinoloski savez

ŠILEROV GONIČ

Naziv rase: ŠILEROV GONIČ
Originalni naziv rase:SCHILLER STOVARE
Br. Standarda: 131
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Opšti izgled: Nešto lakši ali ipak snažan pas, plemenitog izgleda. Telo dobro povezano. Iskazuje brzinu i snagu. Braon i crne boje.
Glava: Duguljasta glava, sužava se ka napred, sa dobro izraženim stopom. Gledano odozgo i sa strane klinastog oblika, mada njuška ne deluje odsečno. Bolje dugačkog ličnog dela. Glava široka između ušiju. Obrazi jedva izraženi. Linije nosnika i lobanje paralelni. Nosnik ravan sa dobro razvijenim nosem i širokim nozdrvama. Uvek crn. Usne i ugao usana zategnute i zatvoren.
Oči: Jasne, tamno braon sa temperamentnim izrazom.
Uši: Visoko usađene. Na poziv blago ih podiže preko lobanje. Trouglaste i malo kraće od polovine dužine njuške. Mekane i ravno priležu. Prednja ivica nije odstojeća.
Zubalo: Makazast zagriz. Zubi snažni i dobro postavljeni.
Vrat: Dugačak i snažan, lepo spojen sa telom. Bez viška kože.
Telo: Leđa ravna, snažna sa kratkim, jakim i blago padajućim zadnjim delom i sapima. Grudi duboke, sa umereno zaobljenim rebrima. Leđna rebra prilično dugačka. Stomak mišićav i blago prikupljen.

Prednji deo: Plećke mišićave sa dugom, dobro iskošenom lopaticom, dobro priljubljenom uz gru- di i leđa. Vrh lopatica ne mora biti vidljiv preko vrha grebena. Nadlaktice ravne i paralelne gledano spreda. Podlaktica duga i široka, dobro uglovana sa lopaticom. Latkovi dobro postavljeni uz telo, ne trebaju se videti izvan grudne linije. Došaplja elastična i blago nagnuta prema podlaktici.
Zadnji deo: Karlica blago nagnuta. Dug je i širok sa dobro razvijenim mišićima. Zadnje noge ravne i paralelne gledano od pozadi. Butine mišićave i široke gledano sa strane. Došaplja kratka, suva, vertikalna u stavu. Bez zaperaka.
Šape: Snažne, elastične, dobro stisnute, ravno napred usmerene. Jastučići dobro razvijeni.
Rep: Visoko usađen, skoro ravno uzduž leđne linije nošen ili blago sabljasto. Debeo u korenu, sužava se ka vrhu i dopire gotovo do došaplja. Nikada uspravno nošen.
Dlaka: Jaka, gusta i ravna dlaka, gusta i meka podlaka. Sa donje strane repa dlaka može biti duža ali nikada resasta. Bogata između prstiju i jastučića.
Boja: Čisto crna na vratu, leđima, gornjem delu plećki, strane trupa, bokovima, sapima i gornjem delu repa. Cela glava, guša, prsa, donji deo plećki, prednje noge i zadnje noge do kukova i donji deo repa moraju biti braon. Mala belina na prsima i prstima je dozvoljena. Crna dlaka pomešana sa braon bojom ne treba se mešati kod odraslih pasa, ali oznake na obrazima mogu se dozvoliti. Crni pokrivač mora biti jasno definisan.
Visina: Mužjaci 50-60 cm, idealno 57 cm, ženke 46-57 cm, idealno 53 cm.
Greške:
Plitke grudi.
Previše iskošene plećke.
Otvoreni zadnji uglovi.
Široke, previše padajuće sapi sa visoko usađenim repom nošenim uspravno u kretanju.
Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se manom čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.