logo kinoloski savez

ŠI-CU

Naziv rase: ŠI-CU
Originalni naziv rase:SHIH TZU
Br. Standarda: 208
Klasifikacija FCI: GRUPA IX - PSI ZA PRATNJU I RAZONODU

Zemlja porekla: Tibet Patronat: V. Britanija

Kratki istorijat: Ljudi često mešaju apso i šicu rasu, ali postoje mnoge jasne razlike. Koreni ove rase su na Tibetu, ali je odgajana u Kini, gde su psi poput ovih živeli u palatama. Kina je postala republika 1912. godine, nakon čega su primerci ove rase dospeli na zapad, mada njihov prvi dolazak u Britaniju nije zabeležen pre 1931. godine. Kao drugačija rasa od orijentalnih priznata je 1934. godine i dobila je poseban registar od Kinološkog kluba 1940. godine, a od 1949. godine dobijaju i sertifikate na izložbama. Najprijemčivija je glava šicua koja ima oblik hrizanteme zbog dlake na nosniku koja raste naviše.
Opšti izgled: Čvrste građe, izuzetno odlakan ali ne preterano i sa izrazito arogantnim držanjem i ličnim delom nalik na hrizantemu.
Važne proporcije:
Rastojanje od grebena do korena repa je veće od visine u grebenu.
Temperament: Pametan, okretan i oprezan pas. Samostalan i prijateljski nastrojen.
Glava: Široka, okrugla sa velikim razmakom između očiju. Na glavi je gusta i bujna dlaka; ima dobru bradu i brkove; dlaka na njušci raste naviše dajući glavi jasan oblik hrizanteme. Dlake ne padaju u oči.
Lobanjski deo Stop: Definisan. Lični deo
Nosna pečurka: Crna, ali veoma tamna nijansa tamnobraon boje kod tamnobraon pasa ili onih koji imaju oznake u ovoj boji. Koža na vrhu nosne pečurke treba da bude u ravni ili malo ispod nivoa donjeg kapka. Nosnik je ravan ili je blago šiljast. Nosni otvori su široki. Vrh nosa okrenut nadole je izrazito nepoželjan, kao i uzani nosni otvori.
Njuška: Veoma široka, četvrtasta, kratka, bez nabora; ravna i odlakana. Dužina iznosi oko 2,5 cm od vrha do stopa. Pigmentacija treba da bude što manje isprekidana.
Usne: Drži ih zatvorenim.
Zubalo: Široko, blagi podgriz ili klještast zagriz.
Oči: Velike, tamne, okrugle, dosta razdvojene ali nisu buljave. Pogled je pun topline. Kod tamno- braon pasa ili onih sa ovakvim oznakama, dozvoljeno je da oči budu svetlije. Beonjača ne treba da je vidljiva.
Uši: Velike i viseće, sa velikim resama. Usađene nešto malo ispod nivoa vrha glave. Toliko su odlakane da izgleda kao da se stapaju sa dlakom na vratu.
Vrat: Pravilnih proporcija, lepo zasvođen. Dovoljno dug da bi pas ponosno nosio glavu.
Telo
Leđa: Ravna.
Slabine: Pravilno spojene i čvrste.
Grudi: Široke, duboke i prilično spuštene.
Rep: Veoma odlakan, nošen veselo preko leđa. Usađen je visoko. Njegova visina je gotovo u ravni sa lobanjskim delom što telu daje skladan izgled.
Noge Prednje noge
Lopatice: Čvrste, pravilno postavljene unazad.
Podlaktica: Noge su kratke i mišićave sa krupnim kostima, prave što je više moguće, i u skladu sa dosta spuštenim širokim grudnim košem.
Prednje šape: Zaokrugljene, čvrste i veoma odlakane.
Zadnje noge
Opšti izgled: Noge su kratke i mišićave sa krupnim kostima. Gledano otpozadi, noge su prave.
Butine: Dobro zaobljene i mišićave.
Zadnje šape: Okrugle, čvrste i sa dobrim jastučićima. Veoma su odlakane.
Kretanje: Arogantno, lako, dobar iskorak prednjih nogu, snažan potisak zadnjih nogu, a pri kre- tanju su vidljivi jastučići.
Dlaka: Pokrovna dlaka je gusta, nije uvijena; podlaka je srednje dužine i nije vunasta. Blago talasasta dlaka je dozvoljena. Dlaka ne pada u oči. Dužina dlake ne treba da utiče na kretanje.
Boja: Sve boje su dozvoljene. Bela oznaka na čeonom delu i beli vrh repa veoma su poželjni kod šarenih pasa.
Veličina i težina:
Visina u grebenu: ne treba da prelazi 27 cm.
Karakteristike rase i varijeteta su od najveće važnosti i ne treba ih zanemarivati samo zbog visine. Težina: 4,5 – 8 kg
Idealna težina: 4,5 – 7,5 kg.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
Diskvalifikujuće mane:
Agresivan ili preterano plašljiv.
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B.: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.