logo kinoloski savez

SAMOJED

Naziv rase: SAMOJED
Originalni naziv rase:SAMOYED
Br. Standarda: 212
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Zemlja porekla: Severna Rusija i Sibir

Kratki istorijat: Ime samojed potiče od smojed plemena u severnoj Rusiji i Sibiru. U južnim delovima ove oblasti koriste bele, crne, braon i šarene pse kao pastirske pse za čuvanje irvasa. U severnim delovima psi su bili čisto beli, blagog temperamenta i korišćeni su kao lovački psi i uprezani su u saonice. Psi samojeda živeli su blizu svojih vlasnika, čak su i spavali u njihovim zak- lonima gde su ih koristili da se zagreju. Britanski zoolog Ernest Kilburn Skot proveo je tri meseca među plemenima Samojeda 1889. godine. Na povratku u Englesku sa sobom je poveo štene braon mužjaka sa imenom ‘Sabarka’. Kasnije je uvezao krem ženku koja se zvala ‘Vajti pečora’ sa zapadnog Urala i snežnobelog mužjaka ‘Mustija’ iz Sibira. Ovih nekoliko pasa zajedno sa onima koje su istraživači doneli predstavljaju osnovu samojeda na zapadu. Prvi standard izrađen je u Engleskoj 1909. godine.
Opšti izgled: srednje veličine, elegantan, beli arktički špic. Njegov izgled odaje utisak moći, izdržljivosti, šarma, gipkosti, dostojanstva i samopouzdanja.
Izraz, takozvani “osmeh samojeda” čini kombinacija oblika i položaja oka i uglova usana blago povijenih na gore. Polni dimorfizam treba da je jasno izražen.
Važne proporcije: dužina tela je za oko 5 % veća od visine u grebenu. Dubina tela je malo manja od polovine visine u grebenu. Njuška je približno dugačka kao lobanjski deo.
Temperament: prijateljski nastrojen, otvoren, opezan i živahan. Lovački instinkt je veoma slab. Nikada nije povučen niti agresivan. Veoma druželjubiv i ne može da se koristi kao pas čuvar.
Glava: Jaka i klinasta
• Lobanjski deo:
Lobanja: gledano spreda i iz profila, samo blago konveksna; najšira je između ušiju. Blago vidlji- va brazda između očiju.
Stop: jasno definisan i nije previše izražen.
• Lični deo:
Nosna pečurka: dobro razvijena, najbolje crna. Tokom nekih delova godine pigment u nosnoj pečurki može da izbledi, što daje takozvani ‘zimski nos’. Ipak, uvek mora da postoji tamni pigment na ivicama nosne pečurke.
Njuška: jaka i duboka, približne dužine kao lobanjski deo. Postepeno se sužava prema nosnoj pečurki. Niti je šiljata, niti teška i četvrtasta. Nosnik je prav.
Usne: pripijene, crne i prilično pune. Uglovi usana su blago povijeni i obrazuju karakteristični ‘os- meh samojeda’.
Zubalo: pravilan i potpuni makazasti zagriz. Zubi i vilice su jaki. Ima sve zube prema zubnoj formuli.
Oči: tamno braon, pravilno usađene u očne duplje, prilično međusobno odvojene, malo kose i bademastog oblika. Izraz je ‘sa osmehom’, dobroćudan, oprezan i inteligentan. Očni kapci su crni. Uši: uspravne, prilično male, debele, jednakostranične i blago zaobljene na vrhu. Treba da su pokretljive i visoko usađene. Dosta su odvojene zbog širine glave.
Vrat: snažan i srednje dužine, ponosno nošen
Telo: malo duže od visine u grebenu, duboko i kompaktno ali gipko
Greben: jasno definisan
Leđa: srednje dužine, mišićava i prava; kod ženki su malo duža nego kod mužjaka
Slabine: kratke, veoma jake i definisane
Sapi: pune, snažne, mišićave i malo kose
Grudi: široke, duboke i duge, dosežu skoro do laktova. Pravilno povijena rebra.
Donja linija i stomak: umereno pribran
Rep: Usađen prilično visoko. Kada je pas na oprezu i u pokretu rep nosi savijen od korena ka pred- jem delu, iznad leđa ili bokova. Kada pas miruje, rep može da visi opušteno i da doseže do skočnog zgloba.
• Noge
Prednje noge:
Opšti izgled: pravilno postavljene i mišićave sa jakim kostima. Gledano spreda, prave su i para- lelne.
Lopatice: duge, čvrste i kose
Nadlaktica: kosa i uz telo. Približno jednake dužine kao lopatica
Lakat: uz telo
Šaplje: snažno i gipko
Došaplje: blago ukošeno
Prednje šape: ovalne i sa dugim prstima. Gipke i okrenute napred. Prsti su izbočeni i dobro međusobno pripijeni. Elastični jastučići
• Zadnje noge:
Opšti izgled: Gledano otpozadi, prave su i paralelne, i sa veoma snažnim mišićima.
Butina: srednje dužine, prilično široka i mišićava
Koleno: dobro uglovano
Skočni zglob: prilično nisko postavljen i pravilno uglovan Zadnje došaplje: kratko, snažno, vertikalno i paralelno Zadnje šape: kao prednje. Ne treba uklanjati zaperke.
Kretanje: Zbog krupnih koraka izgleda puno snage, slobodno i neumorno. Prednje noge dobro sa dobrim iskorakom, a zadnje noge obezbeđuju dobrar potisak.
Dlaka: bujna, debela, savitljiva i gusta sneg bela dlaka. Samojed ima i pokrovnu dlaku i podlaku.
Podlaka je kratka, meka i gusta, a pokrovna dlaka grublja i prava. Dlaka bi trebalo da obrazuje okovratnik oko vrata i lopatica, koji uokviruje glavu, naročito kod mužjaka. Na glavi i na pred- njim nogama dlaka je kratka i ravna. Na spoljnoj strani ušiju je kratka, ravna i nije polegla. Unutrašnja strana ušiju treba da je dobro odlakana. Na zadnjoj strani butina dlaka formira pan- talone. Treba da postoji zaštitna dlaka između prstiju. Rep treba da je bogato odlakan. Dlaka ženki često je kraća i mekša od dlake mužjaka. Dlaka sa pravilnom teksturom treba uvek da ima pose- ban sjaj.
Boja: čisto bela, bež ili bela sa žućkastim primesama i prelivima. (Osnovna boja treba da bude bela sa nekoliko žućkatih oznaka.) Nikada ne treba da odaje utisak da je svetlobraon boje.
Veličina i težina:
Visina u grebenu:
Idealna visina: mužjaci: 57 cm uz dozvoljeno odstupanje od 3 cm i ženke: 53 cm uz dozvoljeno odstupanje od 3 cm
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
– Vidljive greške u građi
– Lake kosti
– Mužjaci i ženke ne ispoljavaju odgovarajuće sekundarne polne karakteristike
– Klještasti zagriz
– Žute oči
– Meke uši
– Bačvast grudni koš
– Dvostruko uvijen rep
– Kratke noge
– Nepravilan “O” ili “X” stav nogu
– Valovita ili kratka dlaka po celom telu, ili duga, meka ili viseća dlaka
– Razervisano držanje
l Teške mane:
– Delovi na očnim kapcima ili usnama koji vidno nisu pigmentisani
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivni ili previše plašljivi psi
– Plave ili čakaraste oči
– Predgrizajući ili podgrizajući zagriz
– Uši nisu uspravne
– Boja dlake neka osim onih koje su dozvoljene standardom
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.