logo kinoloski savez

RODEZIJSKI RIDŽBEK

Naziv rase: RODEZIJSKI RIDŽBEK
Originalni naziv rase:RHODESIAN RIDGEBACK
Br. Standarda: 146
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Opšti izgled: Lep, snažan, mišićav i aktivan pas, harmoničnog izgleda, kod odmerenih brzina veoma izdržljiv.
Karakteristika: Na leđima je karakteristična šara – „ridž“, napravljena od dlake koja raste u suprotnom smeru od ostale dlake. Ova šara je očigledna rasna oznaka. Zbog toga mora biti jasno ograničena, simetrična i sa špicastim završetkom. Počinje neposredno iza plećki, produžava se do kukova. Sme da ima samo dva identična zavoja koji leže tačno jedan preko puta drugog. Donja ivica zavoja ne sme da se pruža više od 1/3 ukupne šare. Šara treba da je široka oko 5 cm.
Narav: Inteligentan, plemenit. Uzdržljiv prema stranim licima, ipak bez znakova ujedljivosti ili plašljivosti.
Glava i lobanja: Glava je primerene dužine, lobanja ravna i prilično široka između ušiju, u mirovanju bez kožnih nabora na čelu. Stop treba da je dobro izražen. Nosna pečurka je crna ili braon u skladu sa bojom dlake. Crnoj nosnoj pečurci odgovaraju tamne oči, a ako je braon oči treba da su boje ćilibara. Njuška je duga, duboka i snažna, usne suve i dobro zatvarajuće.
Oči: Rastojanje između očiju treba da je toliko da su oči harmonično smeštene. Oči treba da su jasne i zračeće sa inteligentnim izrazom. Boja očiju treba da je u saglasnosti sa bojom dlake.
Uši: Srednje velike, visoko usađene. Treba da su prilično široke u korenu i da se produžavaju ka zaobljenom vrhu. Nošene su čvrsto priležuće uz glavu.
Zubalo: Vilice su snažne i imaju perfektno, pravilno i potpuno makazasto zubalo. Gornji sekutići naležu bez međuprostora na donje, zubi stoje vertikalno u vilici. Zubalo je dobro razvijeno. Zubi, posebno očnjaci su snažni.
Vrat: Snažan i prilično dug i nema slobodne kože na guši.
Prednji deo: Plećke su kose suve i dobro mišićave. Prednje noge su apsolutno ravne i sa snažnim kostima. Laktovi leže čvrsto uz telo.
Telo: Grudni koš nije širok, ipak dubok i prostran. Rebra treba da su srednje zaobljena – nikako bačvasta. Leđa su snažna, slabine jake, mišićave i blago olučaste.
Zadnji deo: Mišići zadnjeg dela treba da su suvi i jasno ocrtani. Koleni zglob dobro uglovan, nisko postavljen skočni zglob.
Šape: Kompaktne sa dobro zaobljenim prstima. Jastučići okrugli, elastični i otporni. Zaštićene od dlake između prstiju i jastučića.
Rep: Snažan u korenu, sužava se ka vrhu. Ne treba da je ni visoko ni nisko usađen. Nošen je u blagom luku, uzdignut ali nikada zamotan.
Kretanje: Ravno, slobodno i aktivno.
Dlaka: Kratka i gusta. Glatka i sjajna, ali nikada vunasta ili svilasta.
Boja: Varijacije od svetlo do crveno pšenična. Glava telo, noge i rep treba da su jedinstvenog tona. Nešto belog na prsima i prstima je dozvoljeno ali prevelika belina na ovim mestima, na stomaku i gornjem delu šapa je nepoželjna. Dozvoljena je tamnija njuška i tamnije uši.
Veličina: Poželjno za mužjake: minimum 63,5 cm, a maksimum 68,5 cm, za ženke minimum 61 cm, maksimum 66 cm.
Mane: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.