logo kinoloski savez

RAVNODLAKI RETRIVER

Naziv rase: RAVNODLAKI RETRIVER
Originalni naziv rase:FLAT-COATED RETRIEVER
Br. Standarda: 121
Klasifikacija FCI: GRUPA VIII - RETRIVERI, CUNJAVCI I PSI ZA VODU

Zemlja porekla: V. Britanija

Opšti izgled: Sjajan, aktivan pas srednje veličine sa inteligentnim izrazom, snažnog izgleda, nije pretežak, bez da je pri tome vižljast.
Karakteristika: Plemenit, prirodno obdaren sposobnostima lovačkog psa, vedar i prijateljski, oduševljeno maše repom.
Temperament: Poverljiv i srdačan.
Glava i lobanja: Glava lepo modelirana i duga. Lobanja ravna i umereno široka sa blagim stopom između očiju, koji nije nikada naglašen, lični deo je ispupčen ili izdubljen treba izbeći, nos dobre veličine, sa otvorenim nozdrvama. Vilice duge i jake, sposobne da nose zeca ili fazana.
Oči: Srednje veličine, tamne braon ili boje lešnika, sa vrlo inteligentnim izrazom (okrugle i istaknute oči su krajnje nepoželjne). Nisu koso postavljene.
Uši: Male i dobro gore postavljene, priležu sa strane na glavu.
Zubalo: Jake vilice sa perfektnim, pravilnim i kompletnim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje i stoje vertikalno u vilici. Zubi zdravi i snažni.
Vrat: Glava dobro nasađena na vrat. Umereno je dug bez podgušnjaka, simetrično i dobro uklopljen u plećke. Dobro upravljen unazad, koji omogućava lako praćenje traga.
Prednji deo: Grudni koš dubok i prilično širok, sa dobro izraženim prsima, laktovi slobodni, kre- tanje ravnomerno. Prednje noge ravne sa dobrim kostima.
Telo: Prednja rebra prilično ravna, dobar rebarni koš, dobro zaobljen u sredini, ka zadnjem delu se zaobljenje postepeno stanjuje. Slabine kratke i široke. Dugačak slabinski deo je krajnje nepožel- jan.
Zadnji deo: Mišićav. Umereno uglovan koleni i skočni zglob. Dobro dole spušten. Treba da budu prave i paralelne u stavu. Kravlji skočni zglobovi su krajnje nepoželjni.
Šape: Okrugle.jake sa dobro zatvorenim i zaobljenim prstima. Jastučići debeli i jaki.
Rep: Kratak, ravan i dobro usađen, veselo nošen, ali nikada iznad leđne linije.
Kretanje: Slobodno i tečno, ravno i pravilno, gledano od napred i od pozadi.
Dlaka: Gusta, tanke do srednje građe, dobrog kvaliteta, po mogućstvu ravna. Noge i rep dobro odlakani. Puna odlakanost kod zrelog psa kompletira elegantnu pojavu.
Boja: Samo crna ili boja jetre.
Veličina: Preferirana masa u teškoj kondiciji: za mužjaka 25-35 kg. a za ženke 25-34 kg.
Preferirana visina: Mužjaci 58-61 cm, a ženke 56-59 cm.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa, kao i na njegovu sposobnost da obavlja tradicionalne poslove.
Diskvalifikujuće mane:
Agresivni ili previše plašljivi psi
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.