logo kinoloski savez

PUDLE

Naziv rase: PUDLE
Originalni naziv rase:CANICHE
Br. Standarda: 172
Klasifikacija FCI: GRUPA IX - PSI ZA PRATNJU I RAZONODU

Zemlja porekla: Francuska

Kratak istorijat:
Etimološki, francuska reč “caniche” (Pudla) potiče od “cane”, francuske reči za patku. U drugim zemljama, ime rase je povezano sa prskanjem u vodi. U početku, ovaj pas se koristio za lov na divlje ptice. Vodi poreklo od Francuskog psa za vodu Barbet-a od koga je i zadržala mnoge karak- teristike. 1743 godine zvali su je “caniche”: ženka od barbet-a na francuskom.. Posle toga Barbet i Pudla su se postepeno razdvajali kao rasa. Uzgajivači su radili naporno da bi dobili originalne homogene jednoobrazne boje. Pudla je postala veoma popularna kao pas drugar zbog svog pri- jateljskog, veselog i lojalnog karaktera i takođe zbog svoje četiri veličine i različitih boja koje svi mogu izabrati u zavisnosti od sklonosti prema nekoj od njih.
Opšti izgled:
Pas srednjih proporcija, sa karakterističnom kovrdžavom dlakom koja je ili kovrdžava ili uvijena. Poseduje izgled inteligentnog psa, stalno budnog i aktivnog, harmonične građe, odajući utisak ele- gancije i ponosa.
Dužina njuške je približno 9/10dužine lobanje.
Dužina tela je malo veća od visine kod grebena.

Visina kod grebena je praktično jednaka visini kod slabina.
Visina kod lakta je 5/9 visine od grebena.
Temperament:
Pas poznat po svojoj lojalnosti, sposoban da uči i da se trenira na taj način čineći posebno pri- jatnog psa druga.
Glava:
Otmena, pravolinijska i u proporciji sa telom. Glava mora biti fino građena ali nikako previše prefinjena.
Lobanjski deo
Lobanja: Njena širina je manja nego polovina dužine glave. Cela lobanja, gledano odozgo, izgle- da ovalno i gledano sa strane blago konveksno. Ose lobanje i njuške su blago divergentne.
Nadočni lukovi: Umereno izraženi i prekriveni dugom dlakom.
Čeona brazda: Široka između očiju, sužavajući se prema potiljku, koji je veoma izražen.( Kod patuljastih može biti malo manje izražen).
Štop: Samo blago izražen.
Lični deo
Nos: Razvijen, vertikalni profil; otvorene nozdrve. Crn nos kod crnih, belih i sivih pasa; braon nos kod braon pasa. Kod narandžasto žućkastosmeđih ( kajsija) ili crveno žućkastosmeđih pasa nos je braon ili crn.
Njuška: Gornji profil je savršeno prav; njegova dužina je približno 9/10(devet desetina) dužine lobanje. Grane donje vilice su skoro paralelne. Njuška je jaka. Donji profil njuške je određen don- jom vilicom a ne ivicom gornje usne.
Usne: Umereno razvijene, prilično zategnute, srednje punoće sa gornjom usnom koja se oslanja na donju usnu ali ne visi preko nje. Crna je kod crnih, belih i sivih pasa; braon kod braon pasa. Kod narandžasto žućkastosmeđih (kajsija) i crveno žućkastosmeđih pasa, usne su manje više tamno braon ili crne. Ugao usana ne sme biti izražen.
Vilice/ zubi: Makazasti zagriz. Jaki zubi.
Obrazi: Nisu ispupčeni , oblikovani na kostima. Podorbitalne regije su dobro uobličene i veoma blago malo popunjene. Jagodični luk je veoma blago isturen.
Oči: Oštrouman izraz, smeštene u nivou stopa i blago iskošene. Bademastog oblika. Crne ili tamno braon boje. Kod braon pasa boja može biti tamne boje ćilibara/ tamno žute.
Očni kapci: Ivica je crna kod crnih, belih i sivih pasa. Kod narandžasto žućkastosmeđih( kajsija) i crveno žućkastosmeđih pasa one mogu biti braon ili crne.
Uši: Prilično duge, padaju preko obraza, usađeni na produžetku linije koja polazi od vrha nosa i prolazi ispod spoljašnjeg ugla oka; pljosnate/ravne, šire se posle sastavljanja i zaokrugljene su pri vrhu, prekrivene su veoma dugom, talasastom dlakom. Koža treba da doseže do ugla usana.
Vrat: Jak, blago zaobljen posle potiljka, srednje dužine i dobre proporcije. Glava se nosi visoko i ponosito. Vrat, bez podvaljka, je ovalnog poprečnog preseka. Njegova dužina je malo manja od dužine glave.
Telo: Dobrih proporcija. Dužina je malo veća od visine grebena.
Greben: Umereno razvijen.
Leđa: Kratka. Gornja linija je harmonična i zategnuta. Visina kod grebena je praktično jednaka visini od vrha sapi do zemlje.
Slabine: Čvrste i mišićave.
Sapi: Zaokrugljene ali ne padaju postepeno.
Front: Tačka grudne kosti bi trebalo da bude blago isturena i posađena prilično visoko.
Grudi: Dosežući do lakta, njihova širina je 2/3 (dve trećine) dubine. Kod standardnih pudli obim grudnog koša, meren iza ramena, bi trebalo da bude veći za 10 cm od visine kod grebena. Ovalni poprečni presek, širok kod leđnog dela.
Stomak: Nabran ali ne previše.
Rep: Usađen prilično visoko u nivou slabina. Može biti ili prirodan ili kupiran za 1/3 najbliže telu ili za 1/2 svoje dužine u zemljama gde kupiranje repa nije zabranjeno. Kada stoji rep je postavljen nisko, a u akciji/pri kretanju koso je nošen.
Noge Prednje noge
Savršeno uspravne i paralelne, valjanih mišića sa dobrom kosti. Visina od lakta do zemlje je malo više od polovine visine kod grebena.
Kosa mišićava. Plećka formira ugao od približno 110° sa ramenom kosti.
Nadlaktica: Dužina ramene kosti odgovara dužini plećke.
Prednje koleno: U kontinualnoj liniji sa prednjim delom podlaktice.
Prednje došaplje: Jako i skoro uspravno gledano iz profila.
Prednja šapa: Prilično mala, čvrsta, kratkog ovalnog oblika. Prsti su sa dobrim lukovima i čvrsto podešeni. Jastučići na šapama tvrdi i debeli. Nokti su crni kod crnih i sivih pasa. Crni su ili braon kod braon pasa. Kod belih pasa nokti mogu biti bilo koje boje počevši od rožaste do crne. Kod narandžasto žućkastosmeđih i crveno žućkastosmeđih pasa nokti su braon ili crni.
Zadnje noge
Zadnje noge su paralelne gledano od pozadi; mišići razvijeni i veoma jasni. Skočni zglob je rela- tivno dobro uglovan; karlično-butni, golenjačno-butni i golenjačno-tarzalni uglovi i trebalo bi da budu izraženi.
Gornja butina: Dobrih mišića i jaka.
Metatarzus (zadnje došaplje): Prilično kratko i uspravno. Pudla bi trebalo da bude rođena bez zakržljalog prvog prsta na zadnjim nogama.
Šape: Pogledajte prednje šape
Kretanje: Pudla poseduje lagan i elastičan hod.
Koža: Savitljiva, nije opuštena, pigmentirana.
Crna, braon, siva i narandžasto žućkastosmeđa ili crveno žućkastosmeđa. Pudle moraju biti pig- mentirane u skladu sa bojom njihove dlake. Kod belih pudli, koža srebrnaste boje je poželjna.
Dlaka:
Kovrdžava odlakanost: Obilna odlakanost fine, vunaste teksture, veooma čvrsto uvijena, elastična i otporna na pritisak ruke. Trebalo bi biti gusta, dobro nameštena, jednake dužine i da formira jed- nake kovdže.
Rebrasta odlakanost: obilna fine, vunaste teksture i gusta, formirajući karakteristične vrpce koje bi trebalo da budu dugačke najmanje 20 cm.
Boja: Jednobojna – čista: crna, bela, braon, siva, narandžasto žućkastosmeđa (kajsija) i crveno žućkastosmeđa..
Braon: Trebalo bi da bude intenzivno, pre tamna, jednoobrazna i topla. Bež i njeni bleđi deriva-

tivi nisu dozvoljeni.
Siva: Mora biti jednoobrazna, intenzivna, niti crnkasta niti beličasta.
Narandžasto žućkastosmeđa: Mora biti jednoobrazna bez težnje ka bledo žućkastosmeđoj, krem ili crveno žućkastosmeđoj.
Crveno žućkastosmeđa: Mora biti jednoobrazna preko čitavog tela. Nikada ne sme da teži narandžasto žućkastosmeđoj.
Očni kapci, nos, usne, desni, nepce, prirodni otvori, skrotum, i jastučići na šapama su dobro pig- mentisani.
Veličina:
Standardne pudle: Preko 45cm do 60cm sa tolerancijom od +2cm. Standardna pudla mora biti uvećana i razvijena kopija Srednje pudle od koje je zadržala iste karakteristike.
Srednja pudla: Preko 35 cm do 45cm.
Patuljaste pudle: Preko 28cm do 35cm. Minijaturna pudla mora pokazivati izgled umanjene Srednje pudle, zadržavajući što je moguće više iste proporcije i bez pokazivanja bilo kog znaka patuljastog rasta.
Toy pudle : Preko 24 cm do 28 cm (poželjan ideal: 25cm) (sa tolerancijom od-1cm). Toz pudla zadržava, u svojoj grupi aspekt patuljaste pudle i iste opšte proporcije koje su u skladu sa svim tačkama standarda. Bilo koji znak patuljastog rasta je isključen, samo potiljačno ispupčenje bi moglo biti manje izraženo.
Mane: Bilo koje odstupanje od gore navedenih tačaka bi trebalo da se smatra manom i ozbiljnost sa kojom bi mana trebalo da se uzme u obzir bi trebalo da bude u tačnoj proporciji sa njenim ste- penom.
Savijena/kriva leđa.
Previše nisko usađen rep.
Suviše nemiran pas. Zubi:
Nedostatak 2PM1 se ne uzima u obzir.
Nedostatak jednog ili dva PM2, ako je simetrično.
Nedostatak M3 se ne uzima u obzir/ne računa se.
Teške mane:
Delimično depigmentiran nos.
Nos sličan šljukinom
Šiljata njuška.
Zalučen most nosa.
Zubi
Nedostatak dva PM2 ako nije simetrično
Oči koje su previše velike ili upale, koje nisu dovoljno tamne.
Isuviše kratke uši.
Sapi koje se postepeno spuštaju .
Rep savijen preko leđa.
Uglovanost zadnjeg dela previše prava.
Valovit/talasat ili produžen hod.
Proređena meka ili oštra dlaka.
Boja koja nije jasno definisana ili nije jednoobrazna: crnkasto siva ili beličasto siva, izbledela žućkastosmeđa , krem, bež kod pasa braon ili veoma tamno braon boje.
Diskvalifikujuće mane :
Agresivan ili previše stidljiv .
Potpuno depigmentisan nos.
Nedostatak tipa, posebno kod glave.
Isturena gornja ili donja vilica.
Zubi:
Nedostatak 1 sekutića ili 1 očnjaka ili 1 četvrti gornji premolari i prvi donji molarni zub (P4 gorn- ja vilica, M1 donja vilica).-
Nedostatak jednog PM3 ili jednog PM4
Nedostatak tri ili više PM (osim PM1)
Nedostatak repa ili prirodno kratak rep.
Zakržljali palci ili dokaz zakržljalih palaca na zadnjim udovima.
Odlakanost koja nije jednobojna
Bele oznake/šare.
Bele dlake na stopalima.
Visina koja premašuje 62cm kod Standarnih pasa i manja od 23cm kod Igračaka.
Bilo koji pas koji pokazuje znake patuljastog rasta, globusne lobanje, nedostatak potiljačne kvge/ispupčenja, veoma izražen štop, isturene oči, previše kratka i prćasta/okrenuta nagore, zaval- jena/zaturena.
Srednja brazda praktično nepostojeća/ne postoji.
Veoma lake kosti kod Igračaka.
Rep savijen s vrhom koji pada preko slabina i sapi.
Bilo koji pas koji pokazuje fizičke ili abnormalnosti u ponašanju će biti diskvalifikovan.
N. B: Mužjaci treba da imaju dva normalna testisa potpuno spuštena u skrotum .

Dodatak Standardu
DOZVOLJENE FRIZURE ZA IZLOŽBE

“Lavlja frizura”:Pudla, kovrdžava ili uvijena, će biti šišana u zadnjem delu do rebara.
Takođe se šišaju: njuška, iznad i ispod od donjih očnih kapaka; obrazi; prednje i zadnje noge, osim manžetni ili narukvica i alternativnih motiva u zadnjem delu; rep, osim okruglog ili pravougaonog završenog pompom. Brkovi su potrebni za sve pse.
Ostavljajući dlaku, nazvanu ‘’pantalone’’, na prednjim nogama je dozvoljeno.

“Moderna frizura”: Ostavljanje dlake na sve četiri noge je samo prihvaćeno pod uslovom da se sledeće norme poštuju:
1. Treba šišati :
a) Donji deo prednjih nogu, od noktiju do vrha zakržljalog palca, donji deo zadnjih nogu do iste visine. Šišanje mašinom, ograničeno samo na prste, je prihvaćeno.
b) Glava i rep treba da budu u skladu sa gore opisanim pravilima. Izuzetno treba prihvatiti pri ovom šišanju:

Prisustvo, ispod donje vilice, kratke dlake koja nije duža od 1cm donje linije od koje bi trebalo da se šiša paralelno sa donjom vilicom. Brada, nazvana ‘’jareća brada’’ nije dozvoljena.
Uzdržavanje od pompoma na repu.
2. Skraćena dlaka:
Preko tela, da bi se dobio efekat pečene svile na liniji leđa,dlaka treba da bude manje ili više duga ali najmanje 1cm. Dužina bi trebala da se postepeno povećava preko rebara i iznad udova.
3. Ukrašena dlaka:
a) Na glavi koja drži vezani čuperak razumne visine kao i dole iza vrata do grebena i prednjeg dela, bez isprekidanosti, do obrijanog dela stopala prateći blago iskošeni liniju od vrha predprsa nadole. Na vrhu ušiju i za maksimium od jedne trećine njihove dužine, dlaka može biti isečena makaza- ma ili ošišana u pravcu dlake. Donji deo treba da bude ostavljen prekriven dlakom čija će se duži- na postepeno povećavati, od vrha ka dnu, kako bi se završila šiškama koje mogu biti poravnjene.
b) Na udovima,’’pantalone’’ prave vidljiv prelaz od izbrijanog dela stopala. Dužina dlake se povećava postepeno ka vrhu da bi se pokazala, na ramenima i takođe na butinama dužina od 4 do 7 cm koja se meri povlačenjem kose kako bi se ispravila proporcionalno veličini izloženog psa dok se izbegava bilo kakav ‘čuperkasti’’ efekat. Zadnje’’ pantalone’’moraju dozvoljavati da se vidi tipična uglovanost Pudle. Sva druga fensi šišanja / preterana šišanja/štricanja koja nisu u skladu sa ovim normama su eliminatorna. Kakva god da je kontura koja se dobija četkanjem, to ne sme da ima nikakvog uticaja na bilo kakvo rangiranje na izložbi, svim izloženim psima u istoj klasi treba da se ocenjuju i da se rangiraju zajedno.

“Engleska frizura”: Na “Lavlje šišanje” dodati motive u zadnjem delu, tj. narukvice i manžetne. Na glavi:vezani čuperak. Za ovo šišanje brkovi su alternativni. Odsutnost granice na dlaci zadnjeg dela se toleriše. Vezani čuperak je alternativan ( zabranjeno je da se koristi lak ili bilo koja druga supstanca da bi vezani čuperak stajao na mestu).
Pudle koje nisu očešljane u skladu sa standardom ne mogu( sve dok su takve) da budu ocenjene na izložbama i zvaničnim događajima, a da ipak ne budu diskvalifikovane zbog svrhe uzgajanja.