logo kinoloski savez

POLJSKI GONIČ

Naziv rase: POLJSKI GONIČ
Originalni naziv rase:OGAR POLSKI
Br. Standarda: 52
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Opšti izgled: Srednje veliki, snažan i kompaktno građen pas, snažnih kostiju. Prilično težak. Dobro proporcionalnih nogu. Oblik tela odaje pre snagu i izdržljivost, nego brzinu. Za vreme traženja, njegov glas je jasan, punog tona i promenljiv. Srednje visokog tona, kod ženki nešto
„svetliji“ ton.
Glava: Istinski teška, plemenito oblikovana, gledano sa strane približava se srednje dugom pravougaoniku. Njuška je od napred tupo odsečena, niti klinasta, niti špicasta. Usne debele i viseće. Nosno ogledalo crno veliko i široko. Donje usne sa opuštenim uglom usana. Snažne, izražajno duge vilice sa pravilnim zagrizom. Dobro razvijena muskulatura obraza. Lobanja i njuška su iste dužine. Čeona linija sa nosnikom pravi tup ugao. Nadočni lukovi jako razvijeni. Na
čelu izraženi nabori. Potiljna kvrga veoma izražena. Jasan stop.
Oči: Nežan, miran izraz. Postavljene koso i ne leže duboko u očnim dupljama. Tamnobraon boje. Kod starijih pasa donji kapak je opušten.
Uši: Usađene nisko. Prilično duge i slobodno padajuće. Na kraju blago zaobljene. Donji deo ušiju okrenut je ka unutra i naleže na glavu.
Vrat: Srednje dug, snažan, mišićav i na prelazu u telo primetne debljine. Opušten podgušnjak sa bogato naboranom kožom.
Prednje noge: Grudi velikog volumena, odgovarajuće široke i duboke. Podlaktice prilično jako
mišićave. Lopatice postavljene koso i pokrivene dobro razvijenom muskulaturom. Šaplje dobro razvučeno, istaknuto, jasno prepoznatljivo, suvo, veličinom odgovara došaplju.
Šape: Snažni mišići sa jakim kostima. Dobro zatvoreni prsti. Snažni, debeli jastučići. Kod radnih pasa kratki, kod belih prstiju nokti svetle boje, kod prstiju boje paleža tamni su.
Telo: Prostran grudni koš, odgovarajuće širok i dubok. Regija grudne kosti dopire do laktova. Rebra su dobro zaobljena, duga koliko i ukupni grudni koš, vertikalnije postavljena nego kod drugih rasa. Leđa su duga, široka i mišićava. Široke sapi nisu oborene. Jako razvijen, dobro ispun- jen zadnji deo tela, gotovo toliko dubok koliko i grudni koš. Abdomen nije previše prikupljen. Puni, ne upali zaobljeni bokovi, eventualno sa blagim usekom u regionu ispod kratkih rebara.
Zadnje noge: Butine snažnih kostiju, duge, snažne, sa dobro razvijenim mišićima.
Potkolenice: Su postavljene koso, prilično kratke, dobro mišićave. Skočni zglobovi su suvi i dobro isklesani. Nokti su debeli, jaki i kratki.
Šape: Zadnje došaplje blago nagnuto. Prsti dobro zatvoreni. Jastučići široki i pokriveni debelom, kožom.
Rep: Istinski nisko usađen, debeo i u donjem delu prekriven dužom dlakom. Nošen blago opušten. Dopire preko skočnog zgloba. Od polovine butine, blago je povijen. Pri normalnom kretanju nošen je nešto uzdignutije, ali ne uvijeno. U trku je nešto višlji, bez da dopire preko leđne linije.
Boja: Glava i uši, izuzimajući postrane delove lobanje su crveno braon, uši su pri tome nešto tam- nije.Noge, regija grudne kosti i butine su takođe crveno braon. Telo je crno ili približno crnom – tamno sivo. U starom poljskom govoru nazivaju ih „pozdarz“ („opaljeni“). Osnovni crveno braon palež može se sresti u različitim intenzitetima boje i proteže se do tona cimeta, koji je kod poljskih goniča veoma cenjen. Bele dlake su dozvoljene kao zvezda, kao lisa, na njušci pružajuća belina, na grudima, na kraju nogu i na vrhu repa. Crna boja čini sedlo koje se proteže do i na glavu. Jasne crveno braon oznake iznad očiju. Ako se kod poljskog goniča crno proteže do nosnika to je osnov za diskvalifikaciju.
Dlaka: Debela, srednje duga, sa jasnom podlakom, nešto duža na zadnjim delovima zadnjih nogu i na donjem delu repa.
Veličina: Ženke 55-60 cm, a mužjaci 56-65 cm.
Masa: Ženke 20-26 kg, a za mužjake 25-32 kg.
Kretanje : Uobičajeno pas se kreće kratkim, sporim i teškim kasom. Za vreme lova traži i nastavlja u teškom galopu.
Anatomske greške i manjkavosti u tipu
Uši preduge, prekratke ili odstojeće.
Glava sa nedovoljno izraženom potiljnom kvrgom i slabo razvijenim nadočnim lukovima.
Previše špicast završetak njuške.
Presvetle oči.
Nedovoljna muskulatura.
Pohabani jastučići.
„Propala“ došaplja.
Tanak, prekratak ili previše dug, premalo odlakan ili zavijen rep.
Slabo razvijen grudni koš.
Manjkavo zubalo.
Promukao glas.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.