logo kinoloski savez

POENTER

Naziv rase: POENTER
Originalni naziv rase:ENGLISH POINTER
Br. Standarda: 1
Klasifikacija FCI: GRUPA VII - PTIČARI

Zemlja porekla: Velika Britanija

Opšti izgled: Simetričan i korektno građen, načelno postavljena kontura čini spoj harmoničnih, tečnih linija u zamahu snažna, ipak gipka pojava.
Karakteristika: Aristokrata, živahan, izaziva utisak snage, izdržljivosti i brzine.
Narav: Prijateljska i uravnotežena.
Glava i lobanja: Srednje široka lobanja u proporciji sa dužinom njuške. Jasno izražen stop i izražena potiljna kost. Nosna pečurka i očni kapci tamni, kod pasa limun boje i belih prihvatljiva je nešto svetlija. Dobro otvorene nozdrve koje su meke i vlažne. Njuška blago konkavna, pri čemu se početak njuške nalazi u visini nozdrva, koje čine „prćast nos“. Blago udubljenje ispod očiju, kosti obraza nisu upadljive. Meke dobro razvijene usne.
Oči: Rastojanje do potiljne kosti jednako je rastojanju očiju od vrha nosne pečurke. One su sjajne sa prijateljskim izrazom. Boja je odgovarajuća boji dlake, ili braon lešnik ili braon. One nisu niti buljave niti upale i ne gledaju ispod nosa.
Uši: Koža usne školjke tanka. Prilično visoko uzađene i prisno priležu uz glavu. Srednje duge, na donjem kraju blago špicaste.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu preko donjih sekutića i zubi stoje vertikalno u vilici.
Vrat: Dug, mišićav i blago savijen, jasno odvojen od plećki, bez slobodne kože.
Prednje noge: Plećke duge, kose i dobro unazad postavljene. Široke grudi. Niska grudna kost koja leži u visini lakta. Prednje noge su ravne i čvrste, sa dobrim ovalnim kostima, posmatrano od poza- di su snažne i sigurne. Prednje noge i koleno leže u istoj ravni, pri čemu je koleno blago na unutra. Došaplje dugo, elastično blago nagnuto.
Telo: Dobro zasvođena rebra koja se pružaju daleko unazad ka snažno mišićavim i blago zasvođenim slabinama koje se postepeno izravnavaju. Slabine kratke. Kosti kukova daleko jedna od druge i unapred postavljene, ipak ne iznad linije leđa.

Zadnje noge: Veoma mišićave. Dobro uglovan koleni zglob. Dobra širina butine i potkolenice.
Skočni zglob: nisko postavljen.
Šape: Ovalne, čvrste. Šape odozdo dobro napunjene.
Rep: Srednje dužine, debeo u korenu, sužava se ka vrhu, dobro prekriven gustom dlakom. Nošen u liniji leđa, bez da se pri tome savija na gore. U kretanju rep treba da se pomera sa jedne na dragu stranu.
Kretanje: Tečno i osvaja puno prostora. Puno potiska, laktovi se ne pomeraju niti unutra niti napolje. Niukom slučaju stepujuće.
Dlaka: Fina, kratka, čvrsta i ravnomerno raspoređena. Raste ravna i polegla sa izraženim sjajem. Boja: Uobičajene su boje limuna i bela, oranž i bela, kožno braon i bela i crno i bela. Takođe jed- nobojna i trobojna.
Veličina: Poželjna visina za mužjake je 63-69 cm, ženke 61-66 cm.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa, kao i na njegovu sposobnost obavljanja tradicionalnog posla.
Diskvalifikujuće mane::
Agresivan ili preterano plašljiv pas
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se
N.B: Kod mužjaka treba da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.