logo kinoloski savez

PIRINEJSKI OVČAR KRATKE DLAKE

Naziv rase: PIRINEJSKI OVČAR KRATKE DLAKE
Originalni naziv rase:BERGER DES PYRENEES A FACE RASE
Br. Standarda: 138
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Ovaj pas, manje nervozan i više poslušan od ovčara duge dlake, manje je poverljiv prema stranci- ma i pokazuje, međutim, mnogo radosti i živahnosti.
Ukupno uzev, on poseduje iste karakteristike kao ovčar duge dlake, od koga ga razlikuje nešto duža njuška. Glava je snabdevena kratkom i tankom dlakom (otuda ime rase), dlaka na telu je sred- nje dužine ili nešto kraća, i svoju najveću dužinu od 6 do 7 cm dostiže na vratu i na grebenu. Duž središnje leđne linije duga je od 4 do 5 cm.
Na nogama je dlaka kratka sa blagim resama na prednjim i gaćama na zadnjim. Rep može da bude dug sa kukicom na kraju ili skraćen. Mnogo je razloga da se rep skrati odmah po rođenju. Šape su istovremeno zbijene i više povijene u vidu luka od šapa ovčara sa dugom dlakom.
Svaka proporcija je zadržana, telo je nešto više kraće od tela Pirinejskog ovčara duge dlake. Dozvoljene boje dlake su arlekin crna, tigrasta, različiti tonaliteti riđe sa ili bez mešavine crne dlake i ponekad nekoliko belih oznaka. Siva boja dlake je slabo rasprostranjena.
Visina ovčara kratke dlake varira od 40 do 54 cm za mužjake i od 40 do 52 cm za ženke. Mane i eliminacione mane su iste kao navedene za varijetet duge dlake.
Napomena: Mužjaci treba da imaju dva testisa naizgled normalna, potpuno spuštena u skrotum. Izmene odobrene od Komisije za standarde 12.maja 1986.god. u Beču.