logo kinoloski savez

PIRINEJSKI OVČAR DUGE DLAKE

Naziv rase: PIRINEJSKI OVČAR DUGE DLAKE
Originalni naziv rase:BERGER DES PYRENEES A POIL LONG
Br. Standarda: 141
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Zemlja porekla: Francuska

Kratak istorijat: Ima skromno poreklo, bio je praktično nepoznat na zvaničnoj kinološkoj sceni se do početka 20. veka. Ova rasa u velikoj meri varira od doline do doline. Konture i dlaka mogu biti različite, ali karakter i temperament se nikada ne menjaju. Prvi zvanični standard utvrdio je Bernar Senak-Lagranž između 1921. i 1925. godine. Prvi put je modifikovan pod njegovom upravom, a zatim pod upravom šarla Dukonta (1954-1986), Gija Mansenkala (1986-2000) i Alena Pekulta (2000-…) u bliskoj saradnji sa Rejmondom Triketom od 2001. godine.
Opšti izgled: Ovaj pas ispoljava maksimum izdržljivosti i energije za svoju minimalnu veličinu i težinu. Uvek oprezan i pametan izraz lica u kombinaciji sa velikom živahnošću pokreta daje ovom psu karakterističan izgled kakav nema nijedan drugi pas.
l Važne proporcije:
• Lobanja je skoro iste dužine i širine.
• Njuška je kraća od lobanje; stoje u odnosu 2:3
• Dužina tela veća je od visine u grebenu
• Rastojanje od lakta do tla veće je od polovine visine u grebenu
Temperament: Ovaj pas je hrabar, snalažljiv mali pas, koji pokazuje inicijativu i u potpunosti je posvećen svom gospodaru. Po prirodi je tvrdoglav, pa je često potrebna jaka kontrola kako bi se njegova energija kanalisala i kako bi pokazao maksimum inteligencije i živosti. Često je oprezan sa neznancima.
Glava: Trouglastog oblika
• Lobanjski deo
Lobanja: Umereno razvijena, gotovo pljosnata, sa jedva uočljivom čeonom brazdom. Skladno zaobljena sa obe strane, sa veoma blago izraženom potiljnom kvrgom. Približno jednake dužine i širine. Lični deo pod blagim nagibom prelazi u njušku.
Stop: Jedva uočljiv
• Lični deo
Nosna pečurka: Crna
Njuška: Prava, malo kraća od lobanje, klinasto se sužava ali nema zašiljen vrh
Usne: Ne naročito debele, potpuno prekrivaju donju vilicu i žvale se ne uočavaju. Ivice i nepca su crni ili sa puno crnih oznaka
Zubalo: Kompletno zubalo. Jaki očnjaci. Makazasti zagriz (gornji sekutići preklapaju donje i prit- om ostaju u kontaktu)
Oči: Izražajne, blago bademastog oblika, tamno braon. Niti su buljave niti upale. Čakaraste oči su prihvatljive kod pasa koji su plavi sa crnim šarama (svetlim ili tamnosivim) na dlaci po kojima su skoro uvek karakteristični. Očni kapci su crni, bez obzira na boju dlake.
Uši: Moraju biti prilično kratke, umereno široke u osnovi i ne preblizu jedno drugom postavljene, ali ni previše daleko jedno od drugog. One su trouglaste, pravilnog oblika i završavaju se u jednoj tački; viseće su, pljosnate i veoma pokretne. Gledano spreda, kada je pas na oprezu, gornja ivica značajno produžava dijagonalnu liniju lobanje. Takođe mogu biti polustojeće, u kom slučaju u korenu moraju biti stojeće i pokretne, a u idealnom slučaju gornja trećina ili polovina uha treba da pada napred ili sa strane, simetrično kod oba uha.
Vrat: Prilično dug i mišićav, pravilno se izvija iz grebena Telo: Kosti su jake i nisu teške, a mišići su vretenasti Leđna linija: Ima dobar oslonac
Greben: Izražen
Leđa: Prilično duga i snažna
Slabine: Kratke i blago zakošene, naizgled i više nego što stvarno jesu, pošto je dlaka često gušća u predelu zadnjih nogu i sapi
Sapi: Prilično kratke i dosta kose
Grudi: Umereno razvijene i dosežu do laktova. Rebra su blago zaobljena.
Bokovi: Jedva da se spuštaju.
Rep: Sa puno resa, ne naročito dugačak, prilično nisko usađen
• Noge
Prednje noge:
Prave, suve, žilave, sa dosta resa
Lopatice: Prilično duge, umereno izražene Nadlaktica: Nije izražena i umereno je dugačka Podlaktica: Prava
Šaplje:Uočljiv zglob
Došaplje: Blago iskošene posmatrano sa strane
Šape: Suve, prilično pljosnate, definisanog ovalnog oblika
• Zadnje noge
Formiraju zatvorene uglove. Psi koji imaju poludugu dlaku nemaju rese na leđima.
Butina: Ne naročito duga, umereno izražena, snažana, sa mišićima koji su pravilno definisani
Koleno: Pod pravilnim uglom i paralelno sa telom.
Potkolenica: Prilično duga i slabo izražena.
Skočni zglob: Koščat, nisko postavljen, pod pravilnim uglom. Skočni zglobovi su ponekad blizu jedan drugome.
Zadnje došaplje: Stoji pod pravim uglom u odnosu na tlo, ili je pod vrlo blagim nagibom od poza- di ka napred.
Zadnje šape: Suve, prilično pljosnate, definisanog ovalnog oblika. Tamni jastučići. Mali, tvrdi nokti pekriveni dlakom koje takođe ima i na donjoj strani stopala, između jastučića.
Zaperci: Prihvatljivo je da na zadnjim nogama postoje jedan ili dva zaperka, ali i da ih nema. Kretanje: Pirinejski ovčar pravi prilično kratke korake pri hodu. Kada kasa poželjnije je da nje- gov korak bude slobodan i živahan. Pri blagom kasu glavu drži prilično pravo, a kada ubrza glava je u nivou sa leđima. Nikada ne izdiže stopala visoko, kreće se lako, kao da klizi po tlu. Oči mora- ju biti jasno vidljive i ne smeju biti odlakane.
Koža: Tanka, često prošarana tamnim šarama, nezavisno od boje dlake.
Dlaka: Duga ili poluduga, ali uvek gusta, gotovo ravna ili blago talasasta, gušća ili vunastija u predelu sapi i butina, po teksturi negde između kozje dlake i ovčije vune. Kod nekih pasa se zbog mešavine grube i vunaste dlake mogu javiti vrste pramenova koji se nazivaju “kadeneti“ ili ponekad zamršena ili filcana dlaka pod nazivom “mejtloti“, koja prekriva sapi poput pločica. “Kadeneti“ se mogu javiti na grudima ili na prednjim nogama u nivou laktova. Dlaka na njuški je kraća i manje gusta.
Na kraju njuške, a ponekad i celom njenom dužinom, ravno naleže od njenog zadnjeg ka prednjem delu. Sa strana, kao i na obrazima, dlaka je duža i začešljana od spreda ka pozadi, kao da je bila izložena vetru.
Boja: Svetlo smeđa, svetlija ili tamnija, može a ne mora biti crna na površini, a ponekad sa malo bele na grudima i na nogama; tamnije ili svetlije siva, često sa malo bele na glavi, grudima i noga- ma; plava sa crnim šarama (svetla ili tamnosiva). Takođe se javlja crtana dlaka sa tigrastom šarom ili crna sa belim oznakama (u ograničenoj meri). Preferiraju se čiste boje.
l Veličina:
Visina u grebenu: Mužjaci od 42 cm do 48 cm.
Ženke od 40 cm do 46 cm.
Dozvoljeno je odstupanje od + ili – 2 cm za primerke koji su savršeni predstavnici svoje rase. Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane sankcionišu treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Ozbiljne mane:
Opšti izgled:
– Težak pas, ne naročito aktivan
– Glava: ovalna lobanja, zaobljeni čeoni deo, stop preterano izražen ili ga uopšte nema.
– Njuška: Kvadratična ili pravougaona, sa nedostatkom pigmentacije nosne pečurke ili usana
– Oči: Svetle ili sa divljim izrazom. Nepotpuno pigmentisane ivice očnih kapaka.
– Rep: Rep je povijen do ili preko slabina: ‘veveričji rep’ (nošen horizontalno iznad leđa); pršljen- ovi su spojeni.
– Dlaka: Previše bujna u predelu glave, naročito kada pada preko očiju i njuške i kada izgleda kao brkovi grifona. Slabe teksture, nežna, žiličasta, sa krupnijim ili sitnjim kovrdžama. Nedovoljno gusta i bujna dlaka.
– Boja: Bela boja prekriva više od trećine psa. Svetla dlaka kojoj nedostaje kontrast između sive i crne ili svetlo smeđi odsjaji. Boje dlake koje su slabijeg intenziteta. Crna dlaka sa braonkastim delovima na glavi i nogama (crna sa svetlosmeđim oznakama)
l Diskvalifikujuće mane:
– Temperament : Agrsivan ili preterano plašliv
– Nosna pečurka i očni kapci: Bilo koje boje osim potpuno crne
– Zubalo: Predgrizajući i podgrizajući zagriz, ili bilo kakva greška u funkcionisanju zubala. Nedostatak više od 2 zuba (osim PM 1). Obavezno je da pas ima očnjake i molare (PM4 u gorn- joj vilici i M1 u donjoj).
– Uši: Prirodno uspravne
– Oči:Čakaraste oči kod bilo kog psa osim kod plavih sa crnim šarama (svetlim ili plavosivim). –
– Očni kapci boje mesa. Svetložute oči.
– Rep: Opušten, nošen pravo nadole.
– Dlaka: Kovrdžava
– Boja: Bela ili neke boje koja nije navedena u standardu; bela prekriva više od 1/3 dlake crnih pasa
– Veličina: Prelazi navedene granice
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.