logo kinoloski savez

PAS SVETOG HUBERTA – BLODHUND

Naziv rase: PAS SVETOG HUBERTA – BLODHUND
Originalni naziv rase:CHIEN DE SAINT HUBERT
Br. Standarda: 84
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Zemlja porekla: Belgija
Kratki istorijat: Veliki lovački pas tragač koji se oslanja na njuh i odličan lovački pas na povocu, sa veoma dugom istorijom. Vekovima je poznat i cenjen zbog svog njuha i velike sposobnosti da lovi. Odgajali su ga ardenski monasi iz opatije Sv. Huberta. Pretpostavlja se da potiče od crnih ili crnih i svetlosmeđih lovačkih pasa koji su lovili u čoporima a koje je na taj način koristio monah Hubert u VIII veku. Ovaj monah kasnije je postao biskup a kada je kanonizovan, svetac zaštitinik lovaca. Ovi veliki psi tragači raširili su se u oblasti Ardena, zbog velike prisutnosti divljači koja se skrivala u brojnim šumama na ovom prostoru. Ovi psi Sv. Huberta bili su čuveni po svojoj snazi i izdržljivosti, naročito u lovu na veprove. Prvi psi Sv. Huberta bili su crni ali kasnije su se takođe mogli naći i oni sa kombinacijom crne i svetlosmeđe. U XI veku, Vilijam Osvajač je doneo ove pse u Englesku. U istom periodu, psi iste rase ali potpuno bele dlake, nazvani Talbot, takođe su se pojavili u Engleskoj. Uvezeni psi su Engleskoj predstavljali osnovu za dalji odgoj. Potomstvo ovih lovačkih pasa nazvano je „bladhaund“ (bloodhound) koje je izvedeno od „blooded hound“ a znači
„pas čiste krvi“, odnosno čistokrvni. Rasa je potom odgajana u Sjedinjenim Američkim Državama, i to posebno u južnim delovima gde je namena ovih pasa bila da pronalaze odbegle robove.
Opšti izgled: Veliki i krupan lovački pas, najsnažniji od svih pasa tragača. Njegove konture su skladne, ima jake kosti, dobre mišiće i krupan je, ali nikada ne deluje nezgrapno. Dug je i telo mu je pravougaonog oblika. Celokupan izgled ostavlja impozantan utisak i pas je dostojan divljenja. Ovo je miran pas.
Glava i vrat privlače pažnju zbog elastične i tanke opuštene kože koja visi u velikim naborima. Njegovo kretanje je upečatljivo, sporo i uz određeno njihanje ali i gipko; pas se lako savija i slobodno kreće. Nijedna odlika psa ne treba da bude preterana i tako naruši harmoniju celine, ne sme da postoji utisak o prekomernosti ili da te osobine i najmanje štete zdravlju ili dobrobiti psa. Među mogućim ekstremima treba pomenuti oči koje su upale ili premale; otekle očne kapke; pre- više kože ili previše opuštena koža sa prekomernim i prevelikim naborima; preveliki podgušnjak; previše uzana glava. Psi koji su preveliki, sa nezgrapnim i izuzetno krupnim telima su podjednako nepoželjni jer to ometa njihovu radnu sposobnost.
Važne proporcije:
Dužina tela / visina u grebenu: 10:9
Dubina grudnog koša / visina u grebenu: 1:2
Dužina glave / dužina tela: 3:7
Dužina njuške / dužina glave: 1:2
Temperament:
Nežan pas, miran, blag i druželjubiv. Posebno je vezan za svog vlasnika. Trpeljiv prema dtugim psima i drugim domaćim životinjama. Donekle je rezervisan i tvrdoglav. Podjednako je osetljiv i na pohvale i kazne. Nikada nije agresivan. Njegov lavež je dubok ali retko laje.
Glava:
Rasa je najspecifičnija po impozantnoj i fascinantnoj glavi koju nosi otmeno. Duboka je ali uska u odnosu na svoju dužinu, ali je duga u odnosu na dužinu tela. Kosti su jasno vidljive ispod kože. Bočne strane su zaravljene i i profil je četvrtast. Gornja linija njuške gotovo je u istoj ravni sa gorn- jom linijom lobanje. Na čelu i obrazima, tanka koža koje ima mnogo obrazuje bore i duboke nabore koji padaju kada je glava spuštena i spajaju se sa veoma razvijenim prevojima fanona. Kod ženki, kože ima u manjoj meri.
Lobanjski deo:
Lobanja je duboka, duga, dosta uska sa zaravnjenim stranama. Obrve nisu istaknute iako mogu tako da deluju. Potiljna kvrga je veoma razvijena i jasno izražena.
Stop: Samo blago naglašen.
Lični deo:
Nosna pečurka: Crna ili braon, uvek je crna kod pasa koji su crne i svetlosmeđe boje. Široka je, pravilno razvijena, sa širokim nosnim otvorima.
Njuška: Duga skoro koliko i lobanjski deo, duboka, široka blizu nosnih otvora i svuda je jednako široka. Gornja linija njuške je ili prava ili blago konveksna (blago ovnujski nos).
Usne: Veoma duge i meke; gornja usna pada preko donje i u prednjem delu formira prav ugao sa gornjom linijom ličnog dela, i tako njuška dobija četvrtasti profil. Prema uglovima usana, mesnati opušteni delovi gornje usne (koji su manje izraženi kod ženki) stapaju se neprimetno sa velikim fanonom. Ivice gornje usne preklapaju donju i vise 5 cm ispod nje. Ivice usana su dobro pigmen- tisane , crno ili braon u zavisnosti od boje nosne pečurke.
Zubalo: Ima sve zube, koji obrazuju pravilan makazast zagriz; zubi su beli i jaki, pravilno raspoređeni u lepo razvijenim vilicama. Klještast zagriz se toleriše.
Obrazi: Upali i mršavi, posebno ispod očiju.
Oči: Tamnobraon ili boje lešnika, svetlije boje (boje ćilibara) kod pasa koji nemaju crno sedlo ili plašt. Oči su srednje veličine, ovalnog oblika, nisu suzne, nisu ni buljave ni upale, i dužica oka je u potpunosti vidljiva. Očni kapci nemaju nepravilne konture, lepo su pripijeni uz očne jabučice; donji kapci su malo opušteniji tako da je vidljiv treći kapak, ali se to ipak toleriše. Trepavice ne smeju da dodiruju ili da upadaju u oči. Pogled je nežan, blag i dostojanstven i pomalo melanholičan.
Uši: Tanke i gipke, prekrivene kratkom dlakom, nežne i baršunaste na dodir; veoma duge i sežu bar do iznad vrha nosne pečurke kada su položene preko gornje linije ličnog dela; usađene su veoma nisko, u ravni su sa očima ili čak i niže, na strani glave, padaju u prevojima i uvijaju se unutra i unazad (uvijene uši).
Vrat: Dug tako da pas može da prati trag na zemlji; veoma mišićav; koža na vratu je opuštena i ima je dosta tako da stvara dvostruki fanon, ali ovo je manje izraženo kod ženki.
Telo: Gornja linija i donja linija su gotovo paralelne.
Greben: Blago naglašen.
Leđa: Prava, široka, duga i čvrsta.
Slabine: Široke, snažne, kratke i veoma blago zaobljene.
Sapi: Mišićave, gotovo horizontalne, nisu padajuće, veoma široke i prilično duge.
Grudi: Ovalnog oblika, široke, spuštene, jasno obrazuju kobilicu između prednjih nogu; grudni koš je prilično dug; predgrudi i lopatice se izdvajaju, rebra su pravilno povijena, nisu pljosnata, a grudni koš nije bačvast.
Donja linija: Gotovo horizontalna; donja linija grudi je prilično spuštena; bokovi su lepo ispun- jeni, široki i spušteni; stomak je samo blago pribran.
Rep: Dug, jak, debeo, visoko usađen, u nastavku je leđne linije i sužava se postepeno prema vrhu; sabljast; pri pokretu, rep se elegantno savija iznad leđne linije, nije zarolan ili izvijen na stranu. Donja strana repa je obrasla grubljom dlakom, oko 5 cm dugom, koja postaje sve kraća prema vrhu.
Noge
Prednje noge:
Opšti izgled: Mišićave, snažne, prave i savršeno paralelne. Lopatice: Duge, dosta zakošene, veoma mišićave ali ne i opterećene. Podlaktica: Duga, iskošena, i formira pravilan ugao sa lopaticom.
Lakat: Pravilno postavljen, nije okrenut ni u polje ni unutra.
Nadlaktica: Prava; jaka zaobljena kost.
Zglob: Čvrst.
Došaplje: Čvrsto, gledano spreda postavljeno je uspravno, gledano sa strane malo je ukošeno unapred.
Šape: Kompaktne, veoma čvrste, prsti nisu okrenuti ni ka unutra ni ka spolja; prsti su pravilno zaobljeni, uzglobljeni i međusobno dobro pripijeni (mačje šape); debeli i čvrsti jastučići; kratki jaki nokti.
Zadnje noge
Opšti izgled: Čvrste, veoma mišićave, između njih i prednjih nogu je dobar balans; gledano otpozadi savršeno su paralelne, nisu ni preblizu niti su previše razdvojene.
Butine: Dobre dužine i mišićave.
Koleno: Dobro uglovano, nije okrenuto ni u polje ni unutra.
Potkolenica: Dovoljno duga i veoma mišićava. Skočni zglob: Čvrst, blizu podloge i dobro uglovan. Zadnje došaplje: Snažno i kratko.
Zadnje šape: Istih odlika kao i prednje.
Kretanje: Procena tipičnog kretanja bladhaunda je veoma važna. Pri uobičajenom kretanju, kasu, pokreti su jednaki, koraci odmereni, gipki i slobodni, osvaja više terena nego ijedan drugi pas tragač ono što je veoma karakteristično za ovu rasu, pas se njiše ali ne krivuda. Zadnje noge se pravilno pokreću pozadi, postoji dobar potisak zadnjih nogu, izbacivanje prednjih i zadnjih nogu je jednako, a gornja linija ostaje horizontalna. Noge se pokreću paralelno, ali pri većoj brzini noge se pomeraju ka unutra i prate središnju liniju. Rep je srpast i nošen je iznad leđne linije, ali povi- jenost nije prenaglašena. Bladhaund mora biti sposoban da dugo kasa bez pokazivanja znaka umora.
Koža: Elastična na celom telu, opuštena i rastegljiva. Za ove pse je karakteristična tanka, veoma opuštena i koža na glavi koje ima dosta. Na čeonom delu i na bočnim stranama ličnog dela, formi- raju se nabori koji vise i koji su još primetniji kada je glava spuštena. Međutim, preterane bore i nabori na čeonom delu ne smeju da smetaju očima. Nabori na koži tela nastali zbog previše kože nisu poželjni.
Dlaka:
Dlaka na telu je polegla, kratka , gusta, prilično gruba i otporna na različite vremenske uslove. Na glavi i ušima, dlaka je veoma kratka i meka na dodir. Donja strana repa je prekrivena nešto dužom i grubljom dlakom.
Boja: Postoje tri različite boje dlake: kombinacija crne i svetlosmeđe, tamnosmeđe i svetlosmeđe, i riđa. Kod crnih i svetlosmeđih pasa stepen zastupljenosti crne boje varira u zavisnosti od toga da li je u pitanju plašt ili sedlo. Kod psa koji ima plašt crna dominira – svetlosmeđa boja je na njuš- ci, obrazima iznad očiju, na predgrudima, na nogama i oko analnog otvora. Kod psa koji ima sedlo, veća je prisutnost svetlosmeđe boje jer je crna manje-više ograničena na leđni deo. Isti raspored obojenih delova je i kod pasa sa kombinacijom tamnosmeđe i svetlosmeđe. Boje nisu uvek jasne ili jasno definisane. U tamnijim delovima moguće je da budu raštrkane i svetlije dlake ili dlake boje kao kod jazavca. Takva mešavina dlaka različite boje je dozvoljena. Kod onih koji su jed- nobojni, tj. riđi, ova može da varira od svetle do tamne nijanse. Ono što nije poželjno jeste mnogo svetla nijansa svetlobraon boje u navedene dve kombinacije i riđe kod jednobojnih pasa.
Iako nije poželjno, malo bele na predgrudima, prstima i vrhu repa se toleriše.
Veličina i težina:
Visina u grebenu: idealna visina je 68 cm za mužjake i 62 cm za ženke. Odstupanje od 4 cm se toleriše.
Težina: mužjaci oko 45 – 54 kg ženke oko 40 – 48 kg
Između visine i težine treba da postoji balans.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
Opšti izgled: Zdepast, ne deluje skladno građen; lakih kostiju, noge su prekratke ili preduge, telo ima pre oblik kvadrata nego pravougaonika; nema otmenosti.
Glava: Lobanja je široka i ogromna ili je previše uska; preširok čeoni deo; koža čeonog dela pada previše napred; potiljna kvrga nije dovoljno izražena; prenaglašen stop; nosnik je konkavan; nosna pečurka je kratka ili nedovoljno duboka; gornja usna ne visi dovoljno.
Nosna pečurka i usne: nedostatak pigmenta.
Zubalo: Nedostaju zubi.
Oči: Premale, previše upale; donji kapci previše opušteni; treći kapak je previše vidljiv.
Uši: previše kratke, predebele, usađene iznad nivoa očiju, preblizu glavi, previše ravne.
Vrat: Kratak, mršav, fanon veoma mali.
Telo: Kratko ili predugo; grudi nisu lepo spuštene; gledano iz profila, predgrudi nisu dovoljno izbačene; pljosnat ili bačvast grudni koš; slabo ili povijeno unazad, sapi su premišićave ili padajuće; stomak je previše pribran.
Rep: Usađen nisko, rep kao kod veverice, rep povijen tako da gotovo pravi krug, zarolan rep; čvornovat rep ili sa ispupčenjem, kukasto povijen ili se izvija na stranu.
Noge: Nedovoljno ili previše uglovane; kratka nadlaktica; nisu postavljene uspravno kad se gleda iz profila (prednja došaplja previše ukošena ili slabi zglobovi), spreda (šape su okrenute u polje ili unutra, podlaktica savijena, laktovi štrče itd.), ili otpozadi (zadnje noge su preblizu jedna drugoj, previše su razdvojene ili u stavu „O“; skočni zglobovi su preblizu ili previše razdvojeni itd.); raširene, zečje ili ravne šape.
Kretanje: Zatvoreno ili otvoreno; noge se prepliću, krivuda, ograničeni ili ukočeni pokreti; sitan korak, loš potisak.
Boja dlake: Svetle i „isprane“ boje
Temperament: Nedovoljno samopouzdanja ili povučen.
Diskvalifikujuće mane:
Temperament: Agresivan ili preterano plašljiv. Svi psi kod kojih su jasno vidljivi fizički nedostaci diskvalifikuju se. Opšti izgled: Nedostatak rasnih karakteristika.
Zubalo: Predgriz ili podgriz; kriva vilica; zakrivljena usta.
Nosna pečurka i usne: Priličan nedostatak pigmenta lili su roze; svaka druga boja osim braon i crne kod pasa bez sedla ili plašta.
Oči: Izrazito žute (jastrebove oči)
Boja dlake: Sve boje koje odstupaju od gorepomenutih; previše belih oznaka, kao što su bele koje sežu do zglobova prednjih nogu ili skočnih zglobova kod zadnjih, ili previše bele boje na pred- grudima; bele šare na svim delovima tela osim na predgrudima, prstima i vrhu repa, kao npr. bela njuška ili bela oznaka na ličnom delu.
Veličina: Van dozvoljenih granica.
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B.: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.