logo kinoloski savez

NORVEŠKI LOVAČKI ŠPIC

Naziv rase: NORVEŠKI LOVAČKI ŠPIC
Originalni naziv rase:NORSK LUNDENHUND
Br. Standarda: 265
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Kratki istorijat: Norveški lovački špic je stara rasa koja se koristila za lov morskih ptica na obali Norveške. Naziv ove rase predstavlja kombinaciju norveških reči ‘lunde’ (morski papagaj, tj. Fratercula arctica) i ‘hund’, pas. Iako je teško odrediti starost ove rase, postoje opisi pasa koji su korišćeni za lov morskih papagaja, a koji su stariji od 400 godina. Lovački špic bio je važan ljudi- ma u priobalnom delu Norveške. Njegova jedinstvena anatomija, zajedno sa funkcionalnim prsti- ma, vratom koji može da se savije toliko da dotakne leđa, ušima koje mogu da se zatvore i pred- njim nogama koje su izuzetno pokretljive, omogućavaju ovom psu da se penje po skoro ver- tikalnim terenima, da ulazi u uske, krivudave šupljine u kojima se gnezdi morski papagaj, i da oda- tle donosi žive ptice.
Meso morskog papagaje činilo je glavni deo ishrane u priobalnim oblastima tokom zimskih mese- ci. Paperje se koristilo ili za jorgane i jastuke, ili se izvozilo. Moderni metodi lova i naglo opadan- je broja morskih papagaja u severnim priobalnim krajevima prouzrokovali su smanjenje populacije lovačkog špica.
Međutim, u Mastadu, na izolovanom ostrvu Loften, stanovnici su nastavili da love, pritom koristeći lovačkog špica. Između dva svetska rata, nekoliko pasa poslato je gospodinu i gospođi Kristi u južnu Norvešku, odakle su kasnije uzgajani.
Pseća kuga zamalo je zbrisala čitavu populaciju lovačkog špica između dva svetska rata, a odmah nakon Drugog svetskog rata, bračni par Kristi je u saradnji sa stanovništvom ostrva Loften I nekim novim uzgajivačima uspeo da sačuva ovu rasu od istrebljenja.
Danas je morski papagaj zaštićena vrsta, pa ovi psi ne mogu da se koriste za ono što im je prvo- bitna namena. Ali ipak su veoma cenjeni i predstavljaju deo norveškog kulturnog nasleđa.
Opšti izgled: Ovo je špic pravougaonog tela, mali, relativno lak, sa jasno izraženim polnim osobi- nama. Snažne noge sa najmanje šest prstiju na svakoj šapi, a od toga na prednjoj šapi aktivno je najmanje pet, a na zadnjoj šapi najmanje četiri prsta, dok ostali imaju ulogu da „podupiru“ telo. Rep je prstenast ili blago zarolan i nošen je ili iznad leđa ili opušteno. On je opreznog, energičnog i živahnog temperamenta.
Veličina: Mužjaci od 35-38 cm, a ženke od 32-35 cm. Pas koji doseže gornju granicu visine nije u prednosti nad nižim psima.
Glava: Suva, srednje širine, klinasta. Gornji deo lobanje blago zaobljen. Predeo obrva isturen. Jasan ali ne preterano izražen stop. Klinasta njuška srednje dužine. Nosnik je blago konveksan. Preferira se makazast zagriz. Klještasto zubalo i srednji predgriz nisu za kažnjavanje. Obostrani nedostatak premolara u obe vilice jako je raširen. Oči su blago koso postavljene, nisu buljave. Iris je žućkasto braon. Zenica je okružena uskom ili širokom tamno braon prugom. Trouglaste uši srednje veličine, široke u osnovi, uspravno nošene, živahno su pokretljive. Imaju posebnu osobinu da je hrskavica okrugla oko otvora da se uvo može okretati i na poseban način sakupiti (okreće se unazad ili u stranu pod pravim uglom), tako da je slušni kanal zatvoren.
Vrat: Suv, srednje dug, relativno snažan i ima prilično bogatu kragnu.
Telo: Pravougaono. Snažna ravna leđa, samo blago padajuće sapi. Duguljast grudni koš, srednje širine, proporcionalno dubok i prostran, nije bačvast. Stomačna linija blago prikupljena.
Rep: Visoko usađen, poludug, gusto odlakan, ipak bez zastavice. Prstenast ili blago zarolano nošen iznad leđa ili opušten. Rep nije u tipu repa norveškog buhunda ili norveškog elkhunda. Vrh repa ne treba jako na stranu ili ispod bokova da ide. Kada je pas u afektu, zbog mirisa ili šumova, rep je nošen opušteno ili blago unazad zavijen.
Prednje noge: Nisu jako uglovane. Podlaktice su ravne. Ovalne, blago ka napolje okrenute šape sa šest prstiju od kojih su pet aktivni. Na svakoj šapi osam jastučića. Anatomski kompleks prstiju sastoji se od jednog trodelnog i jednog dvodelnog prsta, sa tome pripadajućim tetivama i mišićnim aparatom. To šapi daje veoma snažan izgled.
Zadnje noge: Srednje uglovane, sa mišićavom butinom i podkolenicom. Ovalne, u stranu okrenute šape, sa najmanje šest prstiju od kojih su četiri aktivna. Sedam jastučića od kojih je sred- nji veliki, a između nultog i prvog prsta jastučići su spojeni u jedan. Srednje jastuče se zbog toga unazad pruža. Kada pas stoji normalno na ravnoj podlozi, telesna masa je normalno nošena na jastučićima prstiju. Zadnje noge su postavljene nešto uže.
Kretanje: Meka podlaka, gusta i oštra pokrovna dlaka. Na glavi i na prednjim stranama nogu dlaka je kratka. Bogatija odlakanost na vratu i zadnjoj strani butina. Na repu je dlaka gusta ali ipak bez zastavica.
Boja: Crvena braon do pepeljasto braon sa manje ili više crnim vrhovima dlaka, crna ili siva, sve sa belim oznakama ili bela sa tamnim oznakama. Potpuno odrastao pas u pokrovnoj dlaci obično ima više crne boje nego mlad pas.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.