logo kinoloski savez

NORFOLŠKI TERIJER

Naziv rase: NORFOLŠKI TERIJER
Originalni naziv rase:NORFOLK TERRIER
Br. Standarda: 272
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratki istorijat: Norfolk i Norvič terijer su imena dobili po oblasti, odnosno gradu, što je sasvim očigledno, mada u ranom i srednjem 19. veku takva razlika se nije pravila, a ovo je bio samo običan domaći pas. Imalski terijer, crveni kern terijer and Dandi Dinmont terijer nalaze se među rasama od kojih vode poreklo ovi terijeri iz Istočne Anglije, a od potomaka sa crvenom dlakom koji su od njih dobijeni nastali su današnji Norič i Norfolk terijer.
Norfolk terijer je tipični kratkonogi terijer dobrog zdravstvenog stanja i kompaktnog tela, koji se ne koristi samo za lov lisica i jazavaca, već i pacova. Odličnog je temperamenta, potpuno je neustrašiv, ali nikada neće započeti sukob. Ne ustupa pred žestokim protivnikom kada je na zadatku u podzemnoj jazbini, a ukazivanje njegovog standarda na prihvatljivost ‘časnih’ ožiljaka koji su posledica napornog rada, dobar je pokazatelj karakteristika ove rase. Norvič terijer je u Registru rasa kinološkog saveza prihvaćen 1932. godine, i bio je poznat kao Norič terijer visećih ušiju (sada poznat kao Norfolk terijer), i Norič terijer špicastih ušiju. Rase su razdvojene 1964. godine, a ona sa visećim ušima nazvana je Norfolk terijer.
Opšti izgled: Jedan od najmanjih terijera. Nizak, oštrouman pas, kompaktne građe i jakih, kratkih leđa. Dobre telesne mase i jakih kostiju. Dozvoljeni su ožiljci koji su posledica teškog rada.
Temperament: Pravi ‘zmaj’ za svoju veličinu. Prijatnog temperamenta, nije svadljiv, izdržljivanje. Oprezan i neustrašiv.
• Glava Lobanjski deo:
Lobanja: široka, blago zaobljena, sa dobrim rastojanjem između ušiju
Stop: Pravilno definisan
• Lični deo:
Njuška: Klinastog oblika i jaka. Dužina njuške je za oko trećinu manja od rastojanja između potiljne kvrge i početka stopa
Usne: Pripijene
Zubalo: Snažne vilice, jaki i prilično veliki zubi. Savršen makazasti zagriz, tj. gornja vilica prekla- pa donju i zubi pravilno naležu na vilice.
Oči: Ovalnog oblika, tamnobraon ili crne, sa opreznim, oštroumnim i inteligentnim izrazom. Uši: Srednje veličine, u obliku slova V, blago zaobljene na vrhu. Padaju napred skoro do obraza. Vrat: Snažan i srednje dužine
Telo: Komaktno Leđna linija: Ravna Leđa: Kratka
Grudi: širok grudni koš
Rep: Ranije je kupiranje bilo stvar izbora.
Kupirani rep: Srednje kupiran, usađen u ravni sa gornjom linijom i nošen uspravno
Nekupirani rep: Rep srednje dužine, da bi pas imao ravnotežu. Debeo u korenu, sužava se ka vrhu. što više prav, nošen razdragano, ali ne preterano veselo.
• Noge
Prednje noge:
Opšti izgled: Pravilno razvijene
Lopatice: Pravilno položene unazad, dužine gotovo kao i nadlaktica
Podlaktica: Prednje noge su kratke, jake i prave Prednje šape: Okruglaste sa debelim jastučičima Zadnje noge:
Opšti izgled: Mišićave
Koleno: U pravilnom položaju
Zadnje došaplje: Skočni zglobovi su spušteni i gledano otpozadi međusobno pravi; veliki poti- sak
Zadnje šape: Okruglaste sa debelim jastučičima
Kretanje: Pravilno, nisko i sa velikim potiskom. Iz lopatica se kreće pravo napred. Dobra uglovanost zadnjih nogu omogućava veliku silu potiska. Zadnje noge idu tragom prednjih, lako se pokrećući iz kukova. Pravilno savijanje u kolenu i skočnom zglobu. Gornja linija ostaje ravna. Dlaka: Čvrsta, jaka prava, polegla uz telo. Duža i grublja na vratu i ramenima. Dlaka na glavi i ušima je kratka i glatka, osim nešto malo brkova i obrva. Nije poželjno preterano striženje.
Boja:
Sve nijanse crvene, žutosmeđa, crna, svetlosmeđa ili siva. Bele oznake ili palež nisu poželjni ali su dozvoljeni.
l Veličina:
Idealna visina u grebenu: 25 cm
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivni ili previše plašljivi psi
– Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka treba da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.