logo kinoloski savez

NORBOTENSKI ŠPIC

Naziv rase: NORBOTENSKI ŠPIC
Originalni naziv rase:NORBOTTENSPETS
Br. Standarda: 276
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Zemlja porekla: Švedska

Kratki istorijat: Norbotenski špic (špic iz oblasti severne Botnije) verovatno vodi poreklo od malog špica iz grupe lajki za koje se znalo da žive sa lovcima u oblasti severnog Kejpa još za vreme praistorije. Ovaj mali lovački špic opstajao je hiljadama godina kroz prirodnu selekciju – opstanak onih najbolje prilagođenih. U veoma surovim uslovima u severnim delovima Skandinavskog poluostrva, lov za hranu i krzno bio je neophodan da bi se preživelo. Vekovima su dragocena krzna lasice, kune i hermelina bila jedina važeća valuta. Kada su cene krzna naglo pale posle Drugog svetskog rata, opalo je i interesovanje za norbotenskog špica. Ova rasa je nestala i godinama o njoj nije bilo ničega u registru. Zato ju je švedski kinološki savez proglasio izumrlom rasom. Ali samo deceniju kasnije pojavila se vest da su neki pravi primerci ove rase pronađeni da žive kao ljubimci ili psi čuvari na malim farmama u unutrašnjosti zemlje severne Botnije. Zahvaljujući veoma posvećenom radu nekolicine ljudi, ova stara rasa lovačkog špica je spasena. Godine 1967, norbotenskii špic ponovo je zaveden u rodovnoj knjizi i izrađen je novi standard. Opšti izgled: mali špic, blago kvadratične građe, sa dobrom ravnotežom i jakim i dobro razvijenim mišićima. Oprezan, glavu nosi visoko. Neustrašiv i izuzetno okretan pas. Polni dimor- fizam treba da je jasno izražen.
l Temperament:
Kao lovački pas, treba da je pažljiv i hrabar. To je odvažan, živahan, samopouzdan i dobroćudan pas. Iako se uglavnom koristi za lov velikih šumskih tetreba (keper keli ili crnog tetreba), takođe je sposoban za lov dlakave divljači, kao i losa.
Glava: jaka i sa pravilnim linijama. Gledano odozgo i sa strane, ravnomerno se sužava prema nosnoj pečurki.
• Lobanjski deo:
Lobanja: relativno široka, čeoni deo je blago zasvođen, lobanjski deo je prilično ravan pri vrhu
Stop: vidljiv, ali samo blago izražen
• Lični deo
Nosna pečurka: crna
Njuška: njena dužina je jednaka polovini dužine glave ili je malo manja. Vidno se sužava prema nosnoj pečurki, ali nikada nije špicasta
Usne: tanke i čvrsto pripijene
Zubalo: pravilno razvijene vilice i zubi, makazasti zagriz
Obrazi: definisani
Oči: srednje veličine, bademaste i kose. Svetle, sa mirnim ali prodornim pogledom
Uši: visoko usađene, uspravne, malo preko srednje veličine, sa grubom kožom, vrhovi blago zaobljeni
Vrat: srednje dužine, proporcionalan sa telom, suv i mišićav, blago zasvođen i dobrog dosega.
• Telo
Greben: definisan
Slabine: kratke i široke
Sapi: srednje dužine i široke, blagu ukošene i sa dobro razvijenim i čvrstim mišićima
Grudi: umereno duge i široke. Dubina grudi približno je jednaka polovini ukupne visine u grebe- nu. Poslednja rebra su pravilno razvijena. Gledano spreda, ovalnog oblika i normalne širine. Predgrudi su dobro razvijene i pravilno definisane.
Donja linija i stomak: gledano sa strane, najniži deo grudnog koša treba da je u ravni sa laktovi- ma ili odmah ispod njih, i da se lagano stapa sa donjom linijom. Stomak je samo blago pribran. Rep: visoko usađen, nošen visoko, ali labavo uvijen. Vrh repa dodiruje bočnu stranu butine. Kada je rep ispravljen, njegova dužine ne bi trebalo da prelazi ispod skočnog zgloba.
• Noge
Prednje noge:
Gledano spreda, ni na velikom ni na malom međusobnom rastojanju. Noge su prave i paralelne. Lopatice: duge, široke, mišićave i sa dobro razvijenim grebenom. Pripijene uz grudni koš i kose Nadlaktica: jednake dužine kao lopatice, obrazuju uočljiv ugao. Pravilno razvijene i pripijene uz grudni koš, što ne dovodi do ograničenja pokretljivosti.
Lakat: nije okrenut ni ka unutra ni ka spolja
Podlaktica: prava, sa jakim kostima i pljosnatim ali gipkim mišićima
Došaplje: snažno, gledano sa strane pomalo koso
Prednje šape: male, jake, okrenute napred, sa dobro međusobno pripijenim i izbočenim prstima. Dobro razvijeni i čvrsti jastučići
• Zadnje noge:
Gledano otpozadi, paralelne su.
Butina: srazmerno duga, formira gotovo prav ugao sa karlicom. Snažni mišići
Koleno: snažno i pravilno uglovano Potkolenica: sa butinom gradi uočljiv ugao Skočni zglob: snažan
Zadnje došaplje: suvo, elastično i prilično dugo
Zadnje šape: kao prednje šape
Kretanje: lako, slobodno i sa osvajanjem terena. Gornja linija se ne menja. Noge su paralelne gledano spreda i otpozadi.
Dlaka: ima i dlaku i podlaku. Podlaka je tanka i gusta, zaštitna dlaka je gruba, kratka i prava. Pokrovna dlaka dosta pripijena uz telo i različitih dužina. Najkraća je na nosniku, vrhu glave, ušima i prednjem delu leđa. Najduža je na vratu, na zadnjoj strani butina i na donjoj strani repa. Boja: čisto bela, uvek sa jasno definisanim i pravilno raspoređenim paležom čiju idealnu boju čine sve nijanse crvene i žute. Palež na telu treba da je prilično veliki. Obojena dlaka treba da prekriva glavu i uši sa strane. Toleriše se palež crne boje, bilo koje nijanse svetlosmeđe ili aguti dlaka, ali uvek se prednost daje idealnim bojama.
l Veličina i težina:
Visina u grebenu:
Idealna visina za mužjake: 45 cm Idealna visina za ženke: 42 cm Toleriše se odstupanje od ± 2 cm.
Mana: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Teške mane:
– Nosna pečurka rozikasta (mesni nos) ili tamnobraon (boje jetre)
– Nedostatak nekog zuba, osim P1
– Svetlosmeđe oznake
– Dlaka u boji na belim delovima ili bela dlaka na obojenim delovima
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivni ili previše plašljivi psi
– Zakržljao rep
– Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.