logo kinoloski savez

MUDI

Naziv rase: MUDI
Originalni naziv rase:MUDI
Br. Standarda: 238
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Zemlja porekla: Mađarska.

Namena: Ovčarski pas. Zahvaljujući svojoj neustrašivosti, pastiri ga dosta koriste za veliku stoku koju je teško čuvati. Čak ga koriste i u hajkama na divlje svinje. On je odličan kao čuvar i kao saputnik. Pas se može obučiti da pronalazi drogu. Može biti pas čuvar. Izuzetno je živahan pas, omiljen kućni ljubimac. Zbog svoje relativno kratke dlake i izvrsne mogućnosti adaptacije, držan- je ovog psa u kući ne predstavlja problem.
Kratak istorijat: Ova rasa je nastala tokom XVIII i XIX veka ukrštanjem mađarskih ovčarskih pasa najverovatnije sa raznim nemačkim psima, ovčarima sa uspravnim ušima.
Opšti izgled: Pas ovčar srednje veličine sa klinastom glavom i uspravnim ušima. Gornja linija tela se na jedinstven način spušta ka zadnjem delu. Glava i noge su prekrivene kratkom, glatkom dlakom. Drugi delovi tela imaju nešto dužu, veoma talasastu ili blago uvijenu dlaku. Postoje različite varijacije kada je u pitanju boja dlake.
l Važne proporcije:
– Dužina tela je približno jednaka visini u grebenu
– Dubina grudnog koša je nešto manja od polovine visine u grebenu
– Dužina njuške je nešto manja od polovine ukupne dužine glave
l Temperament:
Mudi se izuzetno lako obučava, živahnog je temperamenta, hrabar, pažljiv, željan da obavi zadatak, stalno na oprezu i prilagodljiv.

Glava: Najupečatljiviji deo tela je svakako njegova glava. Za posmatrača, treba da odaje utisak oprezne, energične, vesele i pametne životinje i ne sme odavati utisak da je plašljiv ili agresivan. Glava je klinasta i postepeno se sužava ka nosnoj pečurki.
• Lobanjski deo
Lobanja: Lobanja i čeoni deo su blago zaobljeni. Potiljna kvrga nije izražena. Nadočni lukovi su slabo naznačeni.
Stop: Blago naznačen.
• Lični deo
Nosna pečurka: Uska, napred zaobljena sa umereno raširenim nosnim otvorima. Nosna pečurka je uvek crna kod crne, bele, svetlosmeđe i plavo melirane dlake; kada su u pitanju druge boje dlake, nosna pečurka je u boji skladnoj njima; npr. nosna pečurka kod braon psa je braon, a kod plavo-sivog je plavo-siva. Braon pas ima braon očne kapke. Plavo-sivi psi imaju plavo-sive očne kapke.
Njuška: Umereno snažna. Nosnik je prav.
Usne: Pripijene uz zube. Žvale su nešto oštrije. Pigment usana je u skladu sa pigmentom kože nosne pečurke.
Zubalo: Potpuno makazasto koji je u skladu sa zubnom formulom. Normalni zubi srednje veličine.
Oči: Male, blago zaoštrene na unutrašnjim i spoljašnjim uglovima, blago koso postavljene i neustrašivog izraza. Oči treba da su što tamnije. Samo kod pasa plavo melirane dlake, čakaraste (bele ili plave) oči se ne smatraju greškama. Očni kapci su zategnuti, pripijeni uz očnu jabučicu i ujednačene pigmentacije.
Uši: Visoko usađene uspravne uši koje su oblika obrnutog slova „V“, imaju bujnu dlaku koja prelazi ivice ušiju. Njegove uši nalik su na radar i može da ih okreće nezavisno jedno od drugog. Uši su približno 10 do 15% duže od njihove širine u korenu.
Vrat: Vrat koji je usađen malo više formira ugao od 50 do 55 stepeni u odnosnu na gornju liniju tela. Srednje je dužine, malo se izvija u luku i mišićav je. Bez fanona ili izražene kragne. Kod muž- jaka, može se naći slabo razvijena griva; međutim, ovo ne sme da bude primetno.
• Telo
Leđna linija: Jasno se spušta ka sapima.
Greben: Izražen, mišićav.
Leđa: Prava, kratka.
Slabine: Srednje dužine. Čvrsto spojene.
Sapi: Kratke, vrlo blago kose, srednje širine, mišićave.
Grudi: Prednji deo grudi je plago povijen. Rebra su nešto šira i ravnija.
Donja linija: Pomalo pribrana.
Rep: Srednje visoko usađen. Zbog toga visi i donja trećina repa je podignuta skoro horizontalno. Kada je na oprezu ili dok trči, rep nosi srpasto i iznad gornje linije. Uklanjanje repa nije poželjno ali se ne smatra greškom. Ako je rep uklonjen dva ili tri repna pršljena moraju da ostanu vidljiva. Psi koji su rođeni bez repa ili imaju prirodno zakržljao rep su retki; ovo se ne smatra greškom. Rep je obrastao bujnom dlakom; dlaka na donjoj liniji tela može da bude duga čak 10 do 12cm.
• Noge Prednje noge
Lopatice: Lopatice su umereno ukošene i mišićave. Prednji deo grudi je povijen, vrh grudne kosti je vrlo malo izražena.
Nadlaktica: Umerene dužine. Na 45 stepeni u odnosu na horizontalnu liniju.
Laktovi: Priljubljeni uz telo.
Šaplje: Čvrsto, suvo.
Došaplje: Strmo.
Prednje šape: Okruglaste sa dobro međusobno priljubljenim prstima. Malo dlake između i ispod prstiju. Jastučići su elastični. Nokti su tamno sivi i tvrdi.
• Zadnje noge
Zadnje noge se protežu nešto van zadnje ivice sednih kvrga.
Butine: Dugačke i mišićave.
Zadnje došaplje: Kratko i strmo.
Zadnje šape: Poput prednjih šapa. Zaperci nisu poželjni.
Kretanje: Okretno, živo. Kaskanje u koraku, u galopu osvaja prostor.
Kože: Bez nabora, zategnuta.
l Dlaka
Glava i prednje noge su pokrivene kratkom, pravom i glatkom dlakom. Na drugim delovima tela, dlaka je podjednako vrlo talasasta ili blago ukovrdžana. Gusta je i uvek sjajna, dugačka je od 3 do 7cm.
Negde se mogu primetiti čuperci i izdignuta dlaka. Dlaka je najduža na zadnjem delu podlaktica i butina gde pokazuje izraženu bujnost.
l Boja:
– Svetlosmeđa
– Crna
– Plava melirana dlaka, odnosno dlaka sa crnim tačkicama, prugama, tigrastim šarama ili oznaka- ma na svetlo ili tamno plavo-sivoj osnovnoj boji.
– Pepeljasta boja (plavo-siva)
– Braon
Bele oznake se tolerišu u maloj meri ali nisu poželjne. Bela oznaka na grudima, manja od 5cm u prečniku, i male bele oznake na prstima se tolerišu ali nisu poželjne.
– Bela
l Veličina i težina:
Mužjaci: 41-44cm; Idealna visina 43-45cm Ženke: 38-44cm; Idealna visina 40-42cm Težina:
Mužjaci: 11-13kg Ženke: 8- 11kg
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane sankcionišu treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivan ili preterano plašljiv pas
– Boje mesa, tamno braon, svetlo braon, pepljasta ili plavo, belo ili crno melirana nosna pečurka.

Nosna pečurka koja ima tačkaste oznake ili je boje mesa kod braon pasa
– Jedan ili više zuba koji nedostaju (sekutići, očnjaci, premolari 2-4, molari 1-2). Više od dva pre- molara PM1 koji nedostaju. M3 molari se zanemaruju
– Zubalo sa predgrizom ili podgrizim, kriva vilica. Prazan prostor koji je veći od 2mm između gornjih i donjih sekutića
– Žute oči kod crnih pasa
– Viseće uši
– Kratka, glatka, prava dlaka na celom telu; duga dlaka na glavi. Dlaka sklona mršenju
– Vučije siva boja, crna ili tamna sa žutim ili braon oznakama
– Visina u grebenu koja je ispod 38 ili preko 47cm
– Albino pas
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testis u potpunosti spuštena u skrotum.