logo kinoloski savez

MEKSIČKI GOLOKOŽI PAS

Naziv rase: MEKSIČKI GOLOKOŽI PAS
Originalni naziv rase:XOLOITZQUINTLE
Br. Standarda: 234
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Zemlja porekla: Meksiko.

Preambula: Gen odgovoran za golokožost je dominantan. Ipak, neki štenci se rađaju sa dlakom. Najmanja šansa za dobijanje štenaca sa dlakom je kod parenja golokožih roditelja, pa je s toga ova varijanta najčešće korišćena. Dokazano je da se ovakvom tehnikom parenja održava i poboljšava kvalitet rase.
Parenjem golokožih pasa povećava se šansa za pojavu fatalnog gena koji pogađa 25% homozig- otnih štenaca i na koji treba obratiti posebnu pažnju. Imajući u vidu koliko je ova rasa retka i sa kakvim se teškoćama susreću odgajivači sa udaljenih lokacija pri nalaženju jedinki za parenje, a takođe i u svrhe povećanja genetičke divergentnosti, dozvoljeno je koristiti zdravog mužjaka ili ženku sa dlakom u svrhe parenja, ali nikako za izložbe. Parenje nije dozvoljeno u slučaju kada su i mužjak i ženka sa dlakom. Da bi se primerak sa dlakom uopšte pario, on mora da bude potomak registrovanih roditelja koji u svojim rodoslovima imaju makar po jedan slučaj parenja golokožog sa golokožim.
U predšpanskom Meksiku meso meksičkog golokožog smatralo se specijalitetom koji su urođenici jeli u religijskim ritualima tokom posebnih ceremonija, što je dovelo do smanjanja broja i gotovo istrebljenja ove rase. Meksičko kinološko društvo (Federación Canofila Mexicana) je spasilo ovu domaću rasu i ona se od 1940. nalazi na njihovom logu.
Upotreba: Standardna veličina – čuvanje i zaštita Patuljaste veličine – pas za društvo
Istorijat: Poreklo ove rase leži daleko u prošlosti. Nekada su se domoroci hranili njegovim mesom, koje su veoma cenili. On je smatran za ovozemaljskog predstavnika boga „Xolotl“, po kome je očigledno dobio i ime. Njegova uloga bila je da prati duše umrlih do njihovog večnog mira. Ova rasa poznata je i pod imenom „Meksikanski golokoži pas“.
Opšti izgled: To je veoma aktivan pas. Njegovo značajno i karakteristično svojstvo je potpuno ili gotovo potpuno nepostojanje dlake pri mekoj i glatkoj koži. Njegovo telo je harmonično propor- cionalno, grudi su široke, prostrani rebarni koš, duge noge i dug rep. Njegov stav podseća na mančester terijera.
Proporcije: Dužina tela i visina grebena stoje u odnosu 10:9. Ženke mogu biti nešto duže od muž- jaka. Psi sa dugim, uskim telom i kratkim nogama biće manje vrednovani.
Karakter: Spokojan i miran, radostan, oprezan, uravnotežen, nepoverljiv prema strancima. Dobar čuvar, odličan u kući.
Lobanja: Odgovara lupoidnom tipu, gledano odozgo, lobanja je široka i snažna, ipak veoma ele- gantna. Ravnomerno se sužava ka njušci. Potiljna kvrga je slabo izražena.
Stop: Blag ali ipak jasno obeležen. Granične linije lobanje i nosnika su gotovo paralelne.
Nos: Kod pasa sa tamnom kožom treba da je obojen tamnom nijansom crne. Kod pasa sa kožom boje bronze ili zlatno-žute nos je rože boje ili kafeno-braon. Kod šarenih pasa pojavljuju se depig- mentisana mesta.
Njuška: Gledano sa strane ravna. Snažno razvijene gornje i donje vilice.
Usne: Napeto priležuće.
Obrazi: Slabo izraženi.
Zubi: Sekutići se zatvaraju prisno u obliku makaza. Predgriz, podgriz ili svaka druga anomalija u postavci vilice su teška mana. Pri ocenjivanju ne kažnjava se nedostatak premolara, niti molara. Oči: Srednje veličine, bademaste. Opreznog su i živahnog izraza. Boja im je odgovarajuća različitoj boji kože i kreće se od crne, preko kafeno braon, braon crvene i ćilibarne do žute. Poželjna je po mogućstvu tamnija boja i oba oka treba da su iste boje. Boja očnih kapaka je od crne, preko braon do sive. Dozvoljene su svetlije obojene ili rože fleke na kapcima ali nisu poželjne.
Uši: Velike, duge, izražajne, veoma elegantne i finog kvaliteta. Podsećaju na uši slepog miša. Pri pozornosti uvek su uspravno nošene, pri čemu im osovina sa horizontalom zaklapa ugao 50-80 ste- peni. Psi sa kupiranim i visećim ušima se diskvalifikuju.
l Vrat
Gornja linija: Visoko nošen, blago zaobljen.
Dužina: Srazmerno dug.
Oblik: Vitak, gibak, dobro mišićav i veoma elegantan.
Koža: Na vratu koža je čvrsta, elastična, ipak dobro priležuća i bez podgušnjaka. Štenci pokazu- ju nabore na vratu koji sa uzrastom nestaju.
Telo: Snažno građeno.
Greben: Slabo izražen.
Leđa: Ravna, leđna linija je apsolutno ravna. Nepoželjni su psi sa uleglim, šaranastim, dugim, uskim leđima i kratkim nogama.
Slabine: Snažne i mišićave.
Sapi: Profilna linija sapi je blago konveksna. Njihov nagib ka horizontali je oko 40 stepeni. Snažno su građene, mišićave i blago zaobljene.
Grudi: Gledano sa strane one su duge i duboke i dopiru do laktova. Rebra su blago zaobljena ali ne ravna. Posmatrano od napred predgrudi su primereno široke. Ipak, vrh grudne kosti nije istaknut.
Rep: Dug, tanak i ukrašen sa nekoliko čekinjastih dlaka. Nisko je usađen, dopire do skočnog zglo- ba i sužava se ka vrhu. U kretanju nošen je visoko u obliku luka ali nikada zarolan iznad leđa. U mirovanju je viseći i završava se blagom kukom. U izvesnim prilikama rep je nošen podvučeno ka stomaku što ukazuje na plašljivost.
Prednje noge: Gledano od napred prednje noge su ravne i vertikalne, u dobroj propor- ciji i dobre dužine u odnosu na telo. Plećke su ravne i mišićave. Rameni ugao dozvoljava slobodu i elegantan iskorak. Snažni laktovi dobro naležu na torakalni zid. Nisu okrenuti ka napolje.
Zadnje noge: Gledano od pozadi zadnje noge su apsolutno ravne i međusobno paralelne sa širokim, jako mišićavim butinama. Nikada usko postavljene. Ugao kuka, kolena i skočni zglob su prikladno otvoreni i dozvoljavaju slobodnu i snažnu akciju. Kravlji stav skočnih zglobova strogo se kažnjava.
Šape: Srednje duge (zečije). Zaobljeni, prisno međusobno naležući, prsti su ukrašeni sa nekoliko čekinjastih dlaka. Nokti su kratki i crne boje kod jedinki sa tamnom bojom kože, a svetlije su obo- jeni kod pasa boje bronze ili zlatno-žutih. Jastučići su čvrsti i otporni na svakom terenu. Međuprstna membrana je dobro razvijena. Zaperci moraju biti odstranjeni na svim nogama.
Kretanje: Primereno uglovanosti pas pokazuje lagan, elegantan i elastičan korak. Kas je brz i tečan, pri čemu su glava i rep uvek visoko nošeni.
Koža: Zbog potpunog nedostatka dlake koža kod ove rase ima posebno veliko značenje. Ona je ravna i veoma osetljiva na dodir. Ona deluje toplije pošto se toplota direktno isijava, za razliku od odlakanih životinja gde se toplota odaje kroz dlaku normalnom cirkulacijom vazduha. Zbog toga ova koža traži više pažnje pošto je lišena prirodne zaštite protiv sunčevog zračenja, kao i vremen- skih nepogoda. Ne kažnjavaju se posledice nesreća. Pas se znoji na šapama zbog čega gotovo da i ne grebe.
Dlaka: Najznačajnija osobina ove rase je potpuno odsustvo dlake na telu (golokoži pas). Ipak on ima nekoliko kratkih, čekinjastih i gustih mesta dlake, bilo koje boje na čelu i potiljku. Ove dlake nikada ne smeju niti dužinom niti mekanom građom podsećati na krestastu dlaku kineskog ćubastog psa (Tai-Tai). Često se sreće nešto oštrija dlaka na šapama i na vrhu repa. U slučaju da na ovim mestima nema dlake to nije nikakva greška. Psi sa dugom dlakom se diskvalifikuju.
Boja: Jednobojni psi sa tamnim tonovima su u prednosti. Skala boja pruža se od crne preko crnkasto-sive, škriljasto-sive, tamno-sive, crvenkaste, boje jetre, bronzane do zlatne- žute. Ponekad se javljaju harlekin (pegavi) primerci, a pege su obuhvaćene belim.
Veličina: Postoje dva varijeteta veličine, kako za mužjake, tako i za ženke.
a Varijetet standard: 35-58 cm, dozvoljena je visina do 60 cm, a iznad toga se diskvalifikuju.
b Varijetet patuljasti: maksimum 35 cm.
Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se manom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
– Veoma široka glava.
– Veoma dugo telo.
– Plašljivi ili agresivni psi
– Albinizam
– Dlaka na mestima koje standard ne predviđa
– Koža labava, slobodna, sa pojavom nabora
– Podgušnjak
– Zaperci
– Svetlije oči, okrugle i buljave
– Kratak rep
– Veoma dugo i usko telo na kratkim nogama.
l Diskvalifikujće mane:
– Odlakanost po celom telu.
– Kupirane uši, viseće uši
– Predgriz, podgriz.
– Duža i mekša ćuba kao kod kineskog ćubastog psa.
– Visina grebena iznad 60 cm.
– Kupiran rep.
N.B. Mužjaci mora da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.