logo kinoloski savez

MALI MINSTERLENDER

Naziv rase: MALI MINSTERLENDER
Originalni naziv rase:KLEINER MUNSTERLANDER VORSTEHHUND
Br. Standarda: 102
Klasifikacija FCI: GRUPA VII - PTIČARI

Zemlja porekla: Nemačka.

Kratak istorijat: Razvoj malog minsterlendera je nepoznat i dogodio se negde sredinom XIX veka. Nakon izmena nemačkog zakona o lovu, sve veći broj lovaca i lovaca entuzijasta, kao i sistematično uzgajanje lovine, doveli su do početka uzgoja nemačkog ptičara. Neki izveštaji tvrde da je oko 1870 dugodlakih nemačkih prepeličara (nemačkih španijela) bilo dobro poznato u pokra- jini Minsterland. Ovi psi su bili dobri u markiranju, imali su neverovatno čulo njuha i umeli su da donesu plen. Godine 1906. poznati pesnik o pustarama Herman Lons uzeo je stvar u svoje ruke: objavio je javni apel u časopisu Naš prepeličar (Unser Wachtelhund) da mu se dostavi izveštaj o svim živim primercima hanoverskog krvoslednika.
Međutim, umesto toga on i njegova braća su na farmama otkrili nemačkog prepeličara koji ume da markira i dali mu ime „Heidewachel“. Osim braće Lons, poznati uzgajivači pasa kao na primer baron Bevervorda i Lohberga ulagali su napore u obezbeđivanje postojanja dovoljnog broja jedin- ki za parenje i u drugim regionima. Haitman, učitelj iz Burgenštajnfurta, prvi je postigao uspeh sa svojom linijom uzgoja. Nekoliko drugih uzgajivačkih porodica, poznatih pod imenom
„Dorstenovci“, pojavilo se tokom narednih godina u Vestfaliji. Dana 17. marta 1912. konačno je osnovano Udruženje vlasnika malih minsterlenderskih ptičara (Verband für Kleine Münsterländer Vorstehhunde).
U to vreme udruženje je kao svoje ciljeve navodilo sledeće: „Cilj udruženja je da unapredi čistotu i pravilan uzgoj dugodlakog malog ptičara koji se već decenijama uzgaja u Minsterlendu.“ Nepostojanje tačno utvrđenih karatkeristika rase u to vreme sputavalo je uzgoj ove vrste kao i dela- tnost udruženja. Od 1921, uzgajivači su konačno počeli da prate standard rase koji je osnovao Fre- derik Jangklaus. Ipak, tačno poreklo tih pasa iz tog vremena ne može se u potpunosti dokazati.

Opšti izgled: Elegantan pas snažne i skladne građe, umerene veličine, skladnih proporcija koje definišu njegov kvalitet. Glava mu je istaknuta. Kada pas stoji jasno se uočavaju elegantne linije tela i rep koji nosi horizontalno. Prednje noge imaju bujnu dlaku, zadnje noge pantalone, a rep ima istaknut metlast izgled. Njegova sjajna dlaka treba da je prava ili blago talasasta, gusta i nikako predugačka. Njegov hod je harmoničan, dobrog iskoraka.
Važne proporcije: Dužina tela od ramenog zgloba do sednih kvrga treba da je veća od visine u grebenu, ali ne više od 5 cm. Dužina lobanje od potljne kvrge do stopa jednaka je dužini njuške od stopa do nosne pečurke.
Temperament: Mali minsterlender je pametan pas sposoban da nauči. Vrlo temperamentnog ali ujednačenog, staloženog karaktera; oprezan je prema ljudima koje ne poznaje, a druželjubiv prema drugima (porodični pas), društven je i u bliskom odnosu sa svojim gazdom (timskog duha); pas vatrenih i postojnih predatorskih instinkta sa raznolikim lovačkim sklonostima, jakim nervima i željom za igru.
Glava: Istaknuta glava je jedna od karakteristika ove rase.
Lobanjski deo:
Lobanja: Istaknuta, suva, ravna ili blago povijena. Stop: Samo blago izražen, ali jasno prepoznatljiv. Lični deo:
Nosna pečurka: U potpunosti braon.
Njuška: Snažna, dugačka, prava.
Usne: Kratke, zategnute, pravilne pigmentacije – u potpunosti braon.
Zubalo: Veliki beli zubi. Snažne vilice sa pravilnim i potpunim makazastim zagrizom i gornjim zubima koji preklapaju donje zube sa što manje razmaka između i koji su pravilno raspoređeni na vilicama. Prema zubnoj formuli ovaj pas ima 42 zuba.
Obrazi: Snažni, mišićavi.
Oči: Umerene veličine, nisu izbačene niti uvučene. Poželjno je da su što više braon. Očni kapci tesno prijanjaju iz očne jabučice i tako prikrivaju niktitativnu membranu.
Uši: Široke, postavljene visoko, priljubljene uz glavu, sužavaju se prema vrhovima. Koža ušiju ne sme biti dužine koja ide ispod linije žvala.
Vrat: Njegova dužina je u skladu sa opštim izgledom psa; postepeno se širi prema telu. Potiljna linija je blago povijena, veoma mišićav. Bez fanona.
Telo:
Gornja linija: Blago ukošena i prave linije.
Greben: Izražen.
Leđa: Čvrsta, mišićava. Kičmeni deo treba da bude prekriven mišićima.
Slabine: Kratke, široke, mišićave.
Sapi: Dugačke i široke, blago ukošene prema repu; mišićave. Karlica široka.
Grudi: Više duboke nego široke, grudna kost je postavljena što više nazad. Rebra pravilno povi- jena.
Podlinija i stomak: Blago uvučen stomak koji stvara gracioznu donju linju; suv.
Rep: Usađen visoko, izraženo metlast, snažan u osnovi i sužava se ka vrhu. Umerene dužine. Nošen spušteno kada pas odmara, horizontalan i ne previše iznad nivoa gornje linije sa blagim mahanjem kada je u pokretu. Donja trećina repa može da bude pomalo povijena nagore.
Noge:
Prednje noge:
Gledano spreda, prave su i prilično paralelne; gledano sa strane, noge su postavljene pravilno na telo. Razdaljina od zemlje do laktova treba da bude približno jednaka razdaljini od laktova do grebena.
Lopatice: Lopatice su priljubljene uz telo, mišićave su. Lopatice i nadlaktica formiraju pravilan ugao od 90 stepeni.
Nadlaktica: Mišićava, što veće dužine.
Laktovi: Priljubljeni uz telo, nisu okrenuti ni ka unutra ni spolja. Nadlaktica formira pravilan ugao sa podlakticom.
Podlaktica: Jakih kostiju, pod pravim uglom u odnosu na zemlju.
Šaplje: Snažno.
Došaplje: Vrlo blago ukošeno.
Prednje šape: Okruglaste i povijene sa međusobno dobro priljubljenim prstima i doboljno debelim, čvrstim i snažnim jastučićima. Nemaju previše dlake. Paralelne su i kada pas miruje i kada se kreće, nisu okrenute ni ka unutra ni spolja.
Zadnje noge:
Gledano sa strane, prave su i paralelne. Pravilna uglovanost kolena i skočnih zglobova. Jakih kostiju.
Butina: Dugačka, široka, mišićava; pravilne uglova sa karlicom.
Koleno: Snažno, butina i potkolenica su pravilne uglovanosti.
Potkolenica: Dugačka, mišićava i žilava.
Skočni zglob: Snažan.
Zadnje došaplje: Kratko, pod pravim uglom u odnosu na zemlju.
Zadnje šape: Okruglaste i povijene sa međusobno dobro priljubljenim prstima i dovoljno debelim, čvrstim i snažnim jastučićima; nemaju previše dlake. Paralelne su i kada pas miruje i kada se kreće, nisu okrenute ni ka unutra ni spolja.
Kretanje: Pouzdano, dobrog potiska nogu i prikladnog iskoraka prednjih nogu; ispravan i parale- lan hod sa pravilnim držanjem. Ravan kas je nepoželjan.
Koža: Zategnuta, bez nabora.
Dlaka:
Gusta, umerene dužine, prava ili blago talasasta, polegla dlaka otporna na vodu. Kontura tela ne sme biti sakrivena previše dugom dlakom. Svojom gustinom treba da štiti psa od lošeg vremena, neprohodnog terena i povreda. Kratka, glatka dlaka na ušima se smatra greškom. Prednje noge imaju dugu dlaku, zadnje noge imaju pantalone do skočnih zglobova, rep ima dugačku dlaku sa belim vrhovima koja pravi „zastavicu“, previše dlake na grudnom košu je nepoželjno.
Boja: Braon-bela ili braon sa belim oznakama, braon „ogrtač“ ili tačkaste braon oznake; bela dlaka na glavi je dozvoljena. Svetlo braon oznake na njušci, očima i oko analnog otvora su dozvoljene.
Veličina:
Visina u grebenu: Mužjaci 54 cm.
Ženke 52 cm.
Udstupanje od +/- 2 cm je standardom dozvoljeno.

Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
Ozbiljne mane:
Odstupanje u visini između +/- 2cm i +/- 4cm
Neskladna građa, velikih kostiju
Nepravilne proporcije tela, vrata i visine u grebenu
Više od 50% nosa je boje mesa ili tačkaste pigmentacije
Klinasta njuška, konkavni nosnik
Previše svetle oči; svetlo žute oči
Ozbiljan nedostatak dubine grudnog koša ili previše ravna grudna kost; bačvasti grudni koš
Laktovi primetno izvrnuti ka unutra ili spolja
Iskošeno došaplje
Bilo kada pas miruje ili trči, primetan je kravlji ili bačvast stav zadnjih nogu
Rašireni prsti; ravne šape
Nespretno kretanje
Dlaka previše uvijena
Glatke, neodlakane uši ili previše dugačke i kovrdžave šiške na ušima
Diskvalifikujuće mane:
Plašljivost, agresivnost, plašljiv pred prizorom divljači ili puške
Visina izvan okvira standarda, odnosno više od +/- 4cm.
Neizražen polni dimorfizam
Nosna pečurka bez pigmenta
Sve što nije makazasti zagriz; nedostatak zuba osim viška ili manjka dva P1
Razdvojene vilice ili usne
Ektropion, entropion, distihijaza oka; ptičije oko
Izražen fanon
Uočljivo kriva kičma;
Deformisan grudni koš, bez grudne kosti
Zarolan rep, srpast rep, previše dug ili kratak rep
Jednobojni psi
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.