logo kinoloski savez

MALI HOLANDSKI PAS ZA LOV PTICA NA VODI

Naziv rase: MALI HOLANDSKI PAS ZA LOV PTICA NA VODI
Originalni naziv rase:KOOIKERHONDJE
Br. Standarda: 314
Klasifikacija FCI: GRUPA VIII - RETRIVERI, CUNJAVCI I PSI ZA VODU

Kratak istorijski pregled: Ova holandska rasa je i danas priznata. „Rad van Beheer“ odobrio je privremeni zvanični standard 18. juna 1966. godine. Kako je to uradila za mnoge druge rase, baronesa van Hardenbroek dodala je ukrasni motiv najlepšim primercima holandskih rasa. Dobijen je zadovoljavajući broj veoma kvalitetnih primeraka. Godišnjak malih holandskih pasa za lov ptica na vodi na važan način je doprineo razvoju ove rase lovačkih pasa.
Upotreba: Ovaj mali epanjel koji se koristio i koristi se do današnjih dana tako efikasno za lov na ptice na vodi, zaista je mali pas za lov živahnog karaktera. Skladno je građen, a njegova dlaka bogata resama, prijatne boje je zadivljujuća.
Opšti izgled: Silueta ovog psa je živahna sa višebojnim (prošaranim) dlačnim pokrivačem i skoro da može da se upiše u kvadrat. Rep je dobro odlakan resama, a glava je visoko nošena.
Važne proporcije: Dužina blago prelazi visinu grebena. Lobanja i njuška su skoro jednake dužine. Ponašanje-karakter: Veseo, ali nije bučan, veoma zavisi od svoje okoline, druželjubiv, blag i pažljiv.

Glava
Lobanja: Dosta široka, umereno ispupčena,
Stop: Uočljiv, ali ne suviše naglašen.
Nosna pečurka: Crna.
Njuška: Ne tako duboka gledano sa strane.
Usne: Nisu opuštene.
Obrazi: Vrlo popunjeni.
Oznake: Poželjno je da je glava bela sa obojenim obrazima.
Oči: Bademastog oblika, tamnobraon; izraz je prijatan i pažljiv.
Uši: Srednje veličine, usađene nešto iznad linije koja polazi od vrha nosa i prolazi kroz ugao oka, viseće i dobro priležuće. Dlaka je duga; ne treba da su bele i poželjno je da je vrh uva crn (boucles d oreilles).
Zubalo: Makazast zagriz, dozvoljen je klještast.
Vrat: Prav i izrazito mišićav.
Telo
Leđa: Čvrsta.
Grudni koš: Vrlo spušten sa umereno zaobljenim rebrima.
Rep: Nošen horizontalno i umereno veselo, nikada nije uvijen. Veoma je bogat resama sa belom perjanicom. Poslednji repni pršljen doseže do skočnog zgloba.
Noge i šape:
Prednje: Prave, bez suviše resa.
Zadnje: Gaće bogato odlakane dugom dlakom; na skočnom zglobu i niže dlaka je kratka; skočni zglob dobro uglovan.
Šape: Male, prsti vrlo zbijeni, dlaka kratka.
Kretanje: Korak treba da je skladan, ne odiže previsoko noge.
Dlačni pokrivač
Dlaka: Srednje dužine, ravna sa blagim talasima, nije kovrdžava i vrlo je prilježna uz telo. Dlaka nije suviše tanka, podlaka je vrlo razvijena, laka za održavanje.
Boje: Fleke od oranž do crvene boje, manje ili više svetlije ili tamnije raspoređene su na beloj osnovi tako da boja dominira. Crna prošarana belom ili trobojna dlaka nije dozvoljena.
Visina: Između 35 i 40 cm.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.