logo kinoloski savez

MAJORŠKI ČUVAR

Naziv rase: MAJORŠKI ČUVAR
Originalni naziv rase:PERRO DOGO MALLORQUIN
Br. Standarda: 249
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Opšti izgled: Pas za borbu, jak, srednjeg rasta, sangviničnog temperamenta i veoma hrabar. Glava: Vrlo velika u odnosu na telo, masivna, lobanja velika, široka, četvrtasta, njen obim je veći od visine psa, čelo široko, pljosnato sa veoma izraženom brazdom, stop veoma izražen, žvakaći mišići razvijeni do srednjeg nivoa očiju, veoma jaki i izbočeni, iako ima nešto izraženiji podgušnjak i nekoliko bora na bočnim stranama žvakaćih mišića, može se reći da koža glave nije naborana.
Uši: Kratke, više tanke, zabačene u nazad i povijene, otkrivaju ušni kanal, smeštene daleko od očiju, visoko usađene.
Oči: Izbočene, sa širokim i izraženim prorezom, malo iskošene, ovalne, velike, veoma tamne boje, dobro postavljene, ne otkrivaju očni mišić, gledano od napred bez otkrivanja beonjače, smeštene nisko i veoma udaljeno jedno od drugog.
Njuška: Polazi od linije ojačanja oka, široka je, ravna, prednja strana donekle konusna, velika, ali je kraća od rastojanja od očiju do potiljka.
Nosna pečurka: Crna, velika, smeštena na trećini rastojanja između očiju i donje usne, dobro određena vertikalna linija između nosnih otvora.
Usne: Crne, izbrazdane, jasno izražene, ivica je crna, a ostali deo crven.
Gornja usna je više izražena, a donja savijena na sredini. Ne primećuje se kada su usta zatvorena. Vrat: Dug, veoma jak i debeo, u korenu ima širinu prečnika glave i predstavlja skoro produžetak grebena.
Plećke: Relativno kratke, lagano iskošene, malo izbočene.
Telo: Leđa srednje dužine, ali kraća, veoma široka u prvoj trećini, cilindričan grudni koš dubok i
širok, bok i slabine kratki, relativno uzan u slabinskom delu koji je padajući i blago konveksan, sapi formiraju izražen luk. Sapi su nešto više od grebena, rep nisko usađen, trbuh prikupljen.
Rep: Debeo u korenu a smanjuje se prema vrhu, doseže do skočnog zgloba, pri mirovanju prirod- no pada, u akciji lagano savijen i u predelu kičmenog stuba nošen.
Noge: Prednje noge prave, paralelne. Podlaktica je veoma razvijena, kosti velike i prave, bez kriv- ina, prednje noge kraće od zadnjih laktovi rastavljeni zbog širine grudi, ali ne prema spoljašnjem delu, prsti veliki lagano zaobljeni i prikupljeni. Zadnje noge mišićave, duže od prednjih, potkolenice prave i kratke, butina dugačka, došaplja prava, kratka i jaka, zglobovi pljosnati i prirodni, zaperci.
Dlaka: Kratka, prilično oštra, tamno tigrasta, što manje bele dlake to je bolje.
Mere standardnog tipa:
Težina …………………………………….. 36 kg
Visina sapi ……………………………… 58 cm
Visina grebena ………………………… 56 cm
Obim grudnog koša …………………. 78 cm
Obim glave …………………………….. 59,5 cm
Razmak od potiljka do korena repa 73 cm
Dužina glave …………………………… 22 cm
Dužina lobanje ………………………… 8,5 cm