logo kinoloski savez

MAJMUNSKI PINČ

Naziv rase: MAJMUNSKI PINČ
Originalni naziv rase:AFFENPINSCHER
Br. Standarda: 186
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Zemlja porekla: Nemačka

Kratak istorijat: U početku je korišćen kao kućni pas u regionu Južne Nemačke. Njegovi pretke je predstavio Albreht Direr (1471 – 1528) u svojim drvenim rukotvorinama. Prvi pomeni majmunskog pinča sežu sve do 1879. godine. Na početku veka ti psi su bili veoma popularni, evoluirali su od pinčera grube dlake. Prsten grube oštre dlake oko njegove glave naglašava njegov majmunoliki izgled. Boje variraju od žućkaste, crvenkaste, svetlo sive do tamno sive, crno-sive do čisto crne.
Opšti izgled: Majmunski pinč je oštrodlaki, mali, zdepast, sa majmunskim izrazom lica. Njegove karakterne crte su mešavina neustrašivosti, oštrine, čestitosti i privrženosti, koje se mogu pokaza- ti u zamenu za šaljivu ozbiljnost i proključalu razjarenost. Mala veličina čini ga prijatnim kućnim psom, koji i u malom stanu ima mesta, a njegove osobine dolaze do izražaja, zadatkom čuvanja. Glava: Pre je loptasta nego oštrih ivica, nije teška, visoko zaobljena sa izraženim čelom. Njuška je kratka ali ne kao kod grifona povijena na gore. Nosna pečurka i usne su crne.
Zubalo: Potpuno beli zubi, predgrizajući, pri tome dobro zatvarajući, bez vidljivih zuba pri zatvorenoj njušci.
Uši: Kupirane – visoko usađene, ravnomerno odsečene, uspravno nošene. Nekupirane – visoko usađene, „V“ oblika sa preklopljenim rubom ili malo stojeće, ravnomerno uspravno nošene.
Oči: Tamne oči su okrugle i pune, ipak nisu buljave, uokvirene vencem oštre dlake.
Vrat: Kratak, koža na guši je napeto priležuća i bez nabora (suv vrat).
Telo: Grudi su samo malo postrano zaobljene i kod dobrog zaobljenja dopiru do ispod lakta. Predgrudi su uobličene ramenim zglobovima, koji su ispred početka grudne kosti. Donji deo grudi se unazad blago podiže i prelazi u blago prikupljen trbuh. Rastojanje od zadnjeg rebra do kuka je malo, a to čini psa zatvorenim. Ukupna dužina tela približno odgovara visini grebena. Leđa su kratka i blago padajuća. Gornja granična linija nije ravna kao kanap već pokazuje luk, koji je uobličen snažnim prvim pršljenom na grebenu, leđima i blago zaobljenim sapima do korena repa. Rep: Visoko usađen, kupiran na tri pršljena, nošen uspravno.
Prednje noge: Koso postavljene plećke i nadlaktice su uglovane i ravne, ali snažno mišićave. Sa svih strana su ravne, laktovi priležući.
Zadnje noge: Srednje uglovane.
Šape: Kratke, okrugle i imaju čvrsto zatvorene i na gore zaobljene prste (mačije) sa tamnim nok- tima i tetivama, tvrdi jastučići
Dlaka: Na telu treba da je tvrda i gusta. Na glavi čini poseban ukras žbunastim i bodljikavim obr- vama i u obliku venca uokvirenim ušima. Pravi velelepnu bradu, ćubu i odlakanost obraza. Dlaka na glavi treba da je po mogućstvu tvrda, pramenasta i radijalno odstojeća. To daje ukupan maj- munski izgled, zbog čega je i dobio ime.
Boja: Potpuno crna je postavljena kao odgajivački cilj, dozvoljene su braon ili sive oznake.
Veličina: Visina grebena je između 25-30 cm
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Teške mane
– Nedostatak odlika svojstvenih polu psa
– Previše slabe kosti
– Njuška je izokrenuta ili predugačka
– Previše izražen podgriz ili klještast zagriz
– Buljave oči
– Laktovi izbačeni ka spolja
– Skočni zglobovi izbačeni ka unutra
– Prelazi granicu visine ili je ispod tražene granice za više od 1 cm, ali ne više od 2 cm
l Diskvalifikujuće mane
– Agresivan ili preterano povučen pas
– Deformacija bilo kakve vrste
– Nedostatak odlika svoje rase
– Ozbiljne greške u individualnim delovima, poput grešaka konstitucije, dlake i boje.
– Greške u ustima kao što je makazasti zagriz ili kriva usta.
– Prelazi granicu visine ili je ispod tražene granice za više od 2cm
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.