logo kinoloski savez

MAĐARSKA VIŽLA KRATKODLAKA

Naziv rase: MAĐARSKA VIŽLA KRATKODLAKA
Originalni naziv rase:ROVIDSZORU MAGYAR VIZSLA
Br. Standarda: 57
Klasifikacija FCI: GRUPA VII - PTIČARI

Opšte karakteristike: To je lovački pas srednje veličine, elegantnog izgleda, nešto lakše građe, pšenično žute boje, kratkodlak. On pokazuje potpunu harmoniju lepote i snage. Izbalansiran je, inteligentan i živahnog temperamenta.
Po mišljenju istoričara, preteča vižle je panonski gonič. U nastajanju rase značajnog uticaja je imao i „žuti turski pas“. Po mišljenju nekoliko eksperata u stručnoj literaturi je potvrđeno njegovo pos- tojanje već puno vekova ranije. Novija istupanja kazuju da se može naći i uticaj slugija na vižlu. Prvi primerci današnjeg oblika pojavili su se početkom 18. veka. Za oplemenjivanje i prilagođavanje u razvoju, lovačkog oblika ovog psa, u 19. veku, upotrebljene su druge lovačke rase, tako je postala žuta, samostalna, nacionalna lovačka rasa pasa, čije je postojanje savladalo ratna razaranja i današnja forma se karakteriše: Ona se brzo i lako obučava. Njen karakter teško podnosi grube postupke. Njene urođene osobine kao odlično pamćenje, sposobnost učenja i kom- binovanja su odlične, i sigurno joj daju mesto modernog lovačkog psa našeg vremena. Pored njene izražene strasti za lovom, oseća se dobro i u stanu lovca. Odgovarajući ovoj osobini i odličnom ponašanju drže je i ljubitelji pasa.
Njena mogućnost aklimatizacije je nadaleko poznata, neumorno radi i po najvećoj vrućini.
Pored urođenih dobrih osobina posebno su izraženi: odličan nos, čvrsto stajanje, izražena nadarenost za praćenje traga i aportiranje, radost za rad u vodi i posebno odličan kontakt pri vođenju.
Glava: Suva, plemenita, dobro proporcionalna. Glava je srednje široka i blago zaobljena. Središnja brazda na gornjem delu lobanje je srednje izražena i produžava se od srednje razvijene potiljne kosti ka čelu. Stop je blag. Nosnik je uvek prav. Njuška je dobro zaobljena, nije duguljas- ta, široka. Nosna pečurka je dobro razvijena, sa po mogućnosti širokim nozdrvama. Njuška mer- ena od vrha nosa do linije koja spaja očne duplje – treba da je u svakom slučaju manja od 50% ukupne dužine glave. Donja vilica je dobro razvijena i mišićava. Zubalo je snažno, sekutići imaju kontakt u normalnom makazastom zubalu. Na zube priležuće usne ne vise opušteno. Oči su blago ovalne. Pogled je živahan i inteligentan. Očni kapci su dobro zatvoreni. Boja dlake je u harmoni- ji sa bojom očiju, tamniji ton boje očiju je poželjan. Uši su srednje velike i nešto na unutra i sred- nje visoko usađene i leže ravno ka licu. Dobro pokrivaju ušni otvor i imaju oblik zaobljenog „V“. Vrat: Srednje dug, mišićav, blago zasvođen, bez nabrane guše, srednje visoko usađen u telo.
Telo: Snažno i dobro proporcionalno, nešto duže nego kod rasa sa kvadratičnim telom. Greben je istaknut i mišićav. Leđa su kratka i ravna. Slabine čvrste, gornja linija blago zaobljena ka korenu repa. Grudni koš srednje širok, dubok i dopire do laktova. Rebra su srednje zasvođena. Lopatica je dobro mišićava, odgovarajuće nagnuta i pokretljiva.
Noge: Prednje su ravne, sa snažnim kostima, zatvoreni laktovi. Zadnje noge mišićave, srednje uglovane, ne tako nisko postavljen skočni zglob. Prsti su jaki, dobro zaobljeni, čvrsto zasvođeni,
šape su blago ovalne. Nokti su snažni, jastučići elastični i čvrsti.
Rep: Nešto niže usađen, srednje snažan, sužava se i na kraju je blago zavijen. On čini estetsku
celinu ako je ostalo 3/4 ukupne dužine. Shodno tome kupira se samo 1/4 dužine repa. Kupiranje pravilnog, lepo vodoravnog nošenog repa nije obavezno.
Koža: Čvrsta, bez nabora po telu i čelu. Pigmentisana. Nosna pečurka boje mesa. Usne, rub očnih kapaka i nokti su braon. Jastučići su boje škriljca.
Dlaka: Dlaka je gusta, priležuća, kratka, ravna i oštra. Stomak je malo odlakan. Dlaka na ušima je pre kraća i svilenkasta. Na repu je duža dlaka.
Boja: Žuta kao zemička, ili različite nijanse žute boje peska. Male bele fleke na prsima i na
šapama i tačkasta obeleženost nisu mana.
Kretanje: Dobro osvaja prostor, puno potiska, bez napora. U polju je karakterističan način kre- tanja ujednačen, izdržljiv galop.
Veličina: Idealna visina za mužjaka je 56-61 cm, za ženke 52-57 cm. Dozvoljeno je odstupanje od
±4 cm, pri čemu je pas ostao harmoničan. Harmonija tela u mirovanju i kretanju je značajnija nego santimetrima izražena visina.
Nedostaci: Svi nedostaci vezani za građu, koji škode skladu pokreta i radu. Glavne mane su: suviše laka ili glomazna građa, znatno odstupanje od propisanih vrednosti, disharmonična građa i, na prvom mestu kratko i visoko telo, kao izdignuto, sa suviše izdignutom podlakticom. Nedostaci glave su od prvenstvenog značaja: neproporcionalna glava, sa suviše širokom ili suviše uskom lobanjom i čelom, šiljata, udubljena ili ispupčena glava, glava goniča, suviše izražen stop, kratka i šiljata njuška, ispupčen lični deo.
Veoma važni nedostaci: Opuštene usne, labava koža na glavi, sitne neproporcionalne, blizu postavljene oči, upale u očne lukove, buljave, svetle, mlitavi kapci, bezizražajan pogled, zao pogled, suviše visoko ili suviše nisko postavljene uši, uske kovrdžave uši. Nepravilan zagriz: pro- gnacija gornje ili donje vilice, sa razmakom većim od 2 mm, bočna devijacija čeljusti, izbačeni zubi, žuti zubi, dosta izražen fanon.
Telo: Mlitavi mišići, leđa i krsta bez čvrstine, uska karlica, kratke upale sapi, ulegnut greben, loše usađeno rame, nedovoljno spuštene grudi, suviše široke grudi, ravna rebra. Opušten stomak kod
ženki posle porođaja.
Noge: Loše uravnotežene u odnosu na normu, loši uglovi, suviše duge noge.
Rep: Visoko usađen i nošen suviše visoko u odnosu na horizontalu.
Dlaka: Nedovoljno gusta dlaka, svilenkasta, suviše kratka i tanka, mišija dlaka, sve što odstupa od kratke dlake.
Boja: Prisustvo tamno-mrkih tonova, crven i izabel boje nisu poželjne. Tamniju prugu na leđima, koja je često vezana za ishranu, ne treba smatrati nedostatkom. Mrlje na grudima i guši, ili male bele mrlje su mana kad imaju više od 5 cm u prečniku.
Diskvalifikacione greške: Značajna odstupanja u odnosu na karakteristike rase, odstupanja u odno- su na veličinu od preko 4 cm ili nedostatak visine. Višebojni plašt, s crnim i belim prugama, suviše velike mrlje na grudima, bele šape, šiljata njuška, uska lobanja, lobanja kao kod hrta ili nezgrap- na lobanja. Svetle, sive ili mrke oči različitih nijansi, entropija, ektropija, lični deo ispupčen (ovnu- jski), nosna pečurka ružičasta, siva, crna ili pegava i usne ili kapci s crnim pigmentom. Prognacija gornje ili donje vilice veća od 2 mm, devijacija čeljusti, opušteni, balavi uglovi usana, znatno izražen fanon, boja svetlija od boje žutog voska, kestenjasta boja. Plašljiv pas sa osetljivim nervn- im sistemom, albino pas, kriptorhid sa jedne ili obe strane. Nepravilno suviše usiljeno kretanje. Displazija kuka.

N.B. Mužjaci moraju imati dva naizgled normalna testisa, potpuno spuštena u mošnice.