logo kinoloski savez

LAPONSKI PAS

Naziv rase: LAPONSKI PAS
Originalni naziv rase:SVENSK LAPPHUND
Br. Standarda: 135
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Zemlja porekla: Švedska

Kratki istorijat: Za švedskog laponskog psa na severu se zna već vekovima. To je skandinavski špic koga su Laponci nomadi u prošlosti koristili kao pastira za irvase, za lov i kao psa čuvara. U današnje vreme uglavnom se gaji kao ljubimac sa raznovrsnom upotrebom.
Opšti izgled: Tipičan špic, pravougaonog formata, nešto ispod srednje veličine, sa dobrim stasom, živahan, oprezan, istrajan, prirodan i privržen.
Glava: Dužina lobanje je malo veća od njene širine. Lobanja je zaobljena, potiljačna kvrga blago izražena, stop dobro naglašen. Njuška nešto duža od 1/3 dužine glave, dobro ispunjena, malo se sužava prema nosu gledano odozgo i od napred. Nosnik ravan, nosna pečurka tamna, preferira se crna. Usne suve, priljubljene uz vilice.
Oči: Postavljene horizontalno, prilično udaljene, udaljene i bolje velike sa punim izrazom, braon, poželjno tamno braon boje.
Uši: Prilično razmaknute, kratke, špicaste, stršeće, blago okruglaste i široke u bazi, veoma pokretne. Povrnute uši su mana ali nisu za diskvalifikaciju.
Zubalo: Makazast zagriz sa pravilnim dobro razvijenim zubima.
Vrat: Srednje dužine, snažan, bez podgušnjaka.
Telo: Dobro povezano, nešto duže od visine grebena, leđa jaka, ravna, mišićava i fleksibilna. Grudni koš proporcionalno dubok, pruža se do laktova, po mogućstvu dugačak. Rebra takođe dobro razvijena. Ovalnog oblika gledano od napred. Predgrudi dobro razvijene i naglašene. Slabine kratke i široke. Sapi proporcionalno duge i široke, blago padajuće, mišićave. Stomak blago pribran.
Noge: Plećke dobro unazad postavljene. Prednje noge ravne, snažne i paralelne. One trebaju biti dobro uglovane u ramenu, laktovima i šaplju da bi obezbedile izdašan iskorak. Laktovi moraju pri- janjati uz grudni koš. Zadnje noge dobro uglovane u kolenu i skočnom zglobu ali ne preterano. Butine mišićave, a nisko spušteni skočni zglobovi obezbeđuju dobro kretanje.
Šape: Jake, ovalnog oblika, sa dobro zatvorenim prstima. Jastučići jaki i elastični.
Rep: Bolje visoko usađen, dopire do skočnog zgloba, kada je opušten. Žbunast, sa dugom gustom dlakom. Nošen zavijeno nad leđima kada je pas u pokretu.
Kretanje: Lako, dobar iskorak i odgurivanje od zemlje.
Dlaka: Sastoji se od pokrovne dlake i guste meke podlake. Dlaka stoji uspravno a u bazi je fino uvijena. Podlaka treba biti krajnje fino kovrdžava. Kratka na glavi, prednjoj strani nogu, a duga na grudnom košu, zadnjoj strani butina i repu. Duga dlaka formira okovratnik na vratu i guši. Sape dobro odlakane i između prstiju.
Boja: Prednost se daje medveđe braon boji. Dozvoljene boje su crna, braon, kombinacija crne i braon, ali se čistoj boji daje prednost. Psi sa belim oznakama na grudima, belim šapama, i belim vrhom repa se računaju u jednobojne. Više belih oznaka je greška. Jako pigmentisane ivice očnih kapaka, usne, nepca, jastučići i nokti su tipični za rasu.
Veličina: Idealna visina grebena za mužjake je 48cm, a za ženke 43cm. Toleriše se ±3cm. Uopšteno: Ovo je stara norveška rasa, prijateljski nastrojena i spremna za težak rad. Kvalitetan pas za čuvanje stada i objekata. Dragocen za kontrolisanje stada irvasa. Veoma brzo uči, otporan i izdržljiv dobro zaštićen otpornim dlačnim pokrivačem.
Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se manom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Diskvalifikacione mane: Potpun nedostatak podlake.
N.B. Mužjaci mora da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum