logo kinoloski savez

LANDSIR

Naziv rase: LANDSIR
Originalni naziv rase:LANDSEER
Br. Standarda: 226
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Opšti izgled: Landsir treba izražavati impresiju velikog, snažnog i dobro izbalansiranog psa. Noge su nešto duže nego kod crnog njufaundlendera – naročito kod mužjaka. Kretanje na dobro mišićavim nogama treba se pokazivati kao slobodno, sa dugim korakom, dobro osvaja prostor. Dlaka i boja: Gornja dlaka sa izuzetkom na glavi, treba biti duga i ravna, gusta koliko je moguće, meka na dodir, sa dobrom podlakom koja nije gusta kao kod crnog njufaundlendera. Blago talasas- ta dlaka na zadnjici nije nepoželjna. Kada četkamo dlaku u suprotnom smeru, vraća se odmah u prirodni položaj.
Osnovna boja dlačnog pokrivača je jasno bela sa osobenim crnim mrljama na zadnjici i sapima. Okovratnik, predgrudi, stomak, noge i rep, moraju biti beli. Crna glava sa belom njuškom i belom simetričnom lisom – nikada previše uskom, niti previše širokom – pruža se od njuške, preko glave do belog okovratnika, što je definisana rasna odlika. Belege (oznake) koje se javljaju u beloj boji neće se kažnjavati, ali bi ih trebalo eliminisati iz rase.
Glava: Glava je široka i masivna, sa razvijenom potiljnom kvrgom. Jasan stop, ali nije izrazito strm kao kod bernardinca. Dužina njuške je jednaka njenoj dubini, mereno ispod stopa. Usne jasne, gornja blago prelazi donju, zategnute koliko je moguće, bez balavljenja. Glava je upečatlji- vo oblikovana, plemenitog izraza. Obrazi umereno izraženi, postepeno se uklapaju u njušku. Nos i usne su crni. Lobanja treba biti bez nabora, pokrivena kratkom, finom dlakom. Zagriz je makazast.
Uši: Srednje veličine. Pružaju se do unutrašnjeg očnog ugla, kada ih povučemo na dole. Trouglastog oblika sa blago zaobljenim vrhovima. Postavljene visoko na glavi, ne previše pozadi, Nošene zatvoreno i ravno postrano na glavi. Prekrivene su kratkom i finom dlakom. Kitnjasta, duža dlaka samo sa zadnje strane baze uva.
Oči: Srednje veličine, umereno duboko usađene, braon do tamno braon boje. Svetlo braon se toleriše, prijateljskog izraza, bademastog oblika, treći očni kapak nije vidljiv. Izrazito svetle oči (boja sumpora ili sivo-žuta) su greške, kao i oči postavljene previše blizu jedno drugom.
Vrat: Vrat je mišićav i širok – ne bi trebao biti potpuno okrugao, bolje jajast u preseku, simetrično postavljen i dobro uklopljen u plećke. Dužina vrata od potiljne kvrge do grebena atreba biti prib- ližno 3/4 do 4/5 dužine od potiljne kvrge do vrha nosa. Izražen podgušnjak je nepoželjan.
Telo: Telo mereno od grebena do korena repa, treba biti duplo duže od dužine glave. Leđa treba- ju biti snažna i ravna, široka i jaka od grebena do sapi. Vrlo mišićave plećke, grudni koš treba biti dubok i širok sa odgovarajućim dobro elastičnim rebrima. Stomak blago pribran. Jasno vidljivo ravno ulegnuće između stomaka i mišićavih butina. Sapi široke, dobro zaobljene sa strane, podignute i pune snage, podržane mišićima.
Greška su slaba ili ulegla leđa, slabe butine, suviše kratka, poslednja (vita) rebra, koja rezultiraju prevelikom pribranošću.
Prednji deo: Jaka muskulatura spušta se sa plećki oko nadlaktica koje su sa dobrim kostima, masivnim i dobro uglovanim. Prednje noge su potpuno ravne i mišićave. Laktovi priležu uz telo i nalaze se na najnižoj tački grudi. Rastojanje od zemlje do laktova bolje da je visoko, od pozadi laktovi oštri i ravni. Noge blago resaste do došaplja.
Zadnji deo: Sve na zadnjem delu je veoma jako. Zadnje noge u pokretu slobodne, trebaju imati jake kosti, učvršćene mišićima punim snage, preko široke butine. Zadnje noge imaju umerene rese. Kravlji skočni zglobovi ili nedovoljna uglovanost su greška. Zaperci su nepoželjni, njih treba po mogućstvu ukloniti ubrzo po rođenju.
Šape: Velike, dobrog mačijeg izgleda. Raširene, i šape okrenute napolje su nepoželjne. Prsti povezani plovnim kožicama, koje trebaju biti jake i pružaju se skoro do vrha prstiju.
Rep: Jak, pruža se blago niže od skočnog zgloba, dobro odlakan gustom žbunastom dlakom, bez zastavica. Rep treba biti nošen opušteno, u stavu ili mirovanju, blaga krivina na kraju je dozvolje- na. Može nositi rep ravno gore sa blagom krivinom na kraju u kretanju. Rep koji pravi petlju ili uvijen iznad leđa je krajnje nepoželjno.
Veličina: Visina u grebenu za mužjake 72-80 cm, a za ženke 67-72 cm. Malo odstupanje od nave- denog se toleriše.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.