logo kinoloski savez

KUVAS

Naziv rase: KUVAS
Originalni naziv rase:KUVASZ
Br. Standarda: 54
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Zemlja porekla: Mađarska

Kratki istorijat: Kuvas je stari mađarski ovčar sa dugom istorijom. Njegovi preci su došli u Panonsku niziju u vreme najezde Madžara. Ovi psi bili su im potrebni za nadgledanje i čuvanje stada od divljih zveri i lopova. Zbog lovačkog instinkta, kuvas je bio omiljeni lovački pas za vreme vladavine kralja Matije I Korvina. Od kako je opao uzgoj stoke, kuvas mnogo manje vrši svoje prvobitne dužnosti. Ovaj pas se prvo nastanio u selima, a kasnije se doselio čak i u gradove.
Opšti izgled: To je visok pas. Njegov prijatan izgled istovremeno odaje plemenitost i snagu. Razni delovi tela su u lepoj srazmeri, ni izduženi, ni zdepasti. Muskulatura je suva, kosti snažne, ali ne grube. Zglobovi su suvi. Pravilan položaj nogu, duboke grudi i blago strme sapi pokazuju neu- mornu sposobnost za rad. Trup je duguljast, skoro četvrtast. Zubalo je snažno. Dlaka je jaka, talasasta, karakteristična dlaka kuvasa bele boje. To je prvoklasan pastirski pas. Prema izvesnim autorima, doneli su ga sa sobom prvi Mađari, prema drugim autorima, Kumani, narod nomadskih pastira turskog porekla, koje su Mongoli gonili sve do Mađarske u toku 13. veka, doveli su ovog psa u oblast Karpata. On je veran, ali nije umiljat, odličan je pas čuvar. Ima osetljivo čulo mirisa. Nekada su ljudi lovili vuka ili divlju svinju pomoću ovog psa. On je nepokolebljivo smeo, čak drzak.
Glava: Najprivlačniji deo tela na ovom psu je glava, koja odaje plemenitost i snagu. Lobanja je izdužena, ali nije šiljata. Glava je srednje širine, a velike dužine. Vrh glave je širok. U pravoj lin- iji postavljene su uši koje su usađene sa strane. Čeona brazda izrazita.
Očni lukovi su umereno razvijeni.
Linija stopa je umereno kosa a široko savijena.
Njuška je prava, nos se sužava a da ne postaje šiljat. Uzdužna čeona brazda se produžava i na njušku. Nos je šiljat, crn, ivice očnih kapaka i usne su crne.Nosnik je širok, dugačak i mišićav. Zubalo je lepo razvijeno, snažno, pravilno i makazasto. Usne priležu uz zube i reckave su na sastavu.
Oči su kose, bademastog oblika i tamno braon boje. Pogled često odaje nekakvu divljinu. Krajevi očnih kapaka čvrsto priležu uz oči. Na vrhu glave usađene su uši, koje su vodoravno postavljene i previjene u korenu. U zadnjoj trećini njihove dužine, uši se odvajaju od glave, a potom ponovo priležu uz nju. Kada je pas na oprezu, uši se podižu, ali se ne uspravljaju.
Uši imaju zarubljen oblik slova V.
Vrat zatvara sa horizontalom ugao od 25-30 stepeni. Srednje je dužine, više kratak nego dug snažno mišićav. Potiljak je kratak. Na vratu nema fanona.
Prednje noge: Kuvasov duboki grudni koš, ali ne i preterano širok i zaobljen, omogućuje kos položaj i dužinu plećke.
Laktovi nisu uvučeni pod grudni koš, ali nisu ni odmaknuti od njega. Na pravim nogama je trup, a noge su vertikalne.
Potkolenica je dugačka i suvih mišića. Noge se produšavaju do šaplja suvim i čvrstim lig- amentima.
Zglobovi, a i šaplje, takođe su suvi. Ugao koji zaklapa došaplje sa horizontalom iznosi 45 stepeni. Šape su napete i stisnutih prstiju. Malo je dlake između prstiju. Tabani su elastični. Položaj prednjih nogu je pravilan i umereno širokog stava.
Trup: Greben se vidljivo uzdiže iznad leđne linije. Greben je dugačak, leđa srednje dužine, a slabinski deo leđa kratak.
Sapi su malo strme, snažno mišićave i široke. Zbog obilja dlake sapi često deluju kao nadgrađene.
Grudi su vrlo duboke, duge, ali ne preterano široke. Na sredini prsa nalazi se jedno ispupčenje koje stvara grudna kost i jaka muskulatura.
Trbuh je jako pribran.
Rep je nisko usađen, u produžetku sapi. Rep lepo pada do skočnog zgloba. Njegov se vrh savija naviše, ali se ipak ne uvija. Kada je pas razdrađen ili na oprezu, rep se podiže iznad visine slabinskog dela.
Zadnje noge: Zadnje noge su visoko uzglobljene. Ugao koji zatvaraju kuk i butina iznosi 90 ste- peni, koleni ugao 110-120 stepeni, dok je ugao skočnog zgloba 130-140 stepeni. Butina i noga su jako mišićavi. Skočni zglob je širok, dugačak i veliki. Došaplje zadnjih nogu je strmije od došapl- ja prednjih nogu. Šape su duže od šapa prednjih nogu i čvrsto su skupljene. Tabani su elastični, zategnuti. Nokti su snažni i plavičasto sive boje. Zaperke treba odstraniti.
Koža i dlaka: Koža je jako pigmentisana, boje sive, kao škriljac. Nepce mora biti tamne boje. Nos očni kapci, i usne crni. Tabani su crni ili sivi kao škriljac. Trbuh je ujednačeno pigmentisan i taman. Jezik je svetlo crvene boje. Još uvek je dopušten šaren pigment na jednobojnoj osnovi. Glava, uši i šape prekriva kratka prava, gusta i puna dlaka dužine 1-2 cm. Prednji deo i strane pred- njih nogu, kao i unutrašnje strane zadnjih nogu, pokriva kratka dlaka. Dlaka na trupu, nadlaktici, nogama i repu je u širokim talasima, srednje dužine, od 4-14 cm, i često stvara neku vrstu grebe- na, uvojaka i bokora. Dlaka je prilično gruba, talasasta, malo oštra i ne ćebi se. Ispod dlake se nalazi podlaka koja je vunasta i tanja. Na vratu je kao ogrlica od dlake koja dopire do prsa. Na nogama su zastavice od 5-8 cm. Ceo rep je prekriven bujnom i talasastom dlakom. Na donjoj strani repa je najduža dlaka od 10-15 cm. Dlaka kod šteneta je sjajna, talasasta ili glatka i puna. Dlaka je bele boje. Boja slonove kosti još uvek se dopušta.
Veličina: Visina merena do grebena od 71-75 cm za mužjake, a od 66-70 cm, za kuje. Proporcije tela izražene u procentu visine iznose: dužina trupa – 104% (najčešće u praksi 108-110%), dubina grudi -48% (52-58%), širina grudi 27%, obim grudi 120% (125-130%), dužina glave -45%. Dužina lica iznosi 42% dužine glave, ali često i 50%, dužina ušiju iznosi 50%.
Težina mužjaka je 40-52 kg, a kuje 30-42 kg.
Hod: Korak je spor, oprezno težak. Kas se odlikuje bočnim pokretom. Ovaj pas je sposoban da bez napora neprekidno kasa 25-30 km.
Mane: Kratak nosnik. Preterano ispupčena lobanja. Nedovoljno razvijeni očni lukovi. Očni kapci i usne koje vise. Uši priljubljene uz glavu i zabačene unazad. Dugačak vrat. široka prsa i slabe plećke. Koža svetio sive boje. Žute oči. Žuta dlaka ili sa žutim mrljama. Slab telesni sastav. Nepoverljiv pogled.
Diskvalifikacione mane: Uspravno nošene uši, podgrizač ili jak predgrizač, suviše naglašen stop. Dlaka oštra ili koja se ćebi. Rep koji se uvija i koji se čak pri mirovanju psa izdiže iznad linije slabinskog dela leđa. Druge boje osim bele. Visina manja od 65 cm za mužjaka i 60 cm, za kuju. Nije poželjna težina iznad 60 kg.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa spuštena u skrotum.