logo kinoloski savez

KOMONDOR

Naziv rase: KOMONDOR
Originalni naziv rase:KOMONDOR
Br. Standarda: 53
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Istorijat: Pripada jednoj od najstarijih mađarskih rasa pastirskih pasa koje su pre hiljadu godina mađarski nomadi sa sobom doveli u Mađarsku. Potiče od različitih azijskih pastirskih rasa pasa. Opšti izgled: Divnog stasa, dopadljivog izgleda i dostojanstvenog ponašanja, izaziva poštovanje i divljenje, a takođe i strah. Tipična dlaka daje njegovom izgledu snažniji i robusniji karakter. Telo je blago pravougaono a nikada kvadratično. Glava deluje kao iznad leđa uzdignuto klupko od dlake. Dobro odlakan rep u kretanju je nošen gotovo horizontalno. Dlaka je bela.
Proporcije:
Dužina leđa je oko 104% visine grebena, dubina grudnog koša 45% visine grebena, širina grudi 28% visine grebena, obim grudi 116% visine grebena i dužina glave 46% visine grebena.
Karakter: Čvrstog je karaktera i ne naginje ka umiljatosti. Nepoverljiv je. U čuvanju i zaštiti ispoljava nepokolebljivu hrabrost. Napada bez lajanja i odlučno. Strana lica ne mogu ući u pros- tor njemu poveren na čuvanje. Po danu se postavlja tako da ima pregled nad prostorom koji čuva a noću se neprekidno kreće.
Glava
Lobanja: Srednje široka, u dobrom odnosu prema telu, pri čemu je bujno odlakana. Nije nepro- porcionalna. Lobanja zaobljena, duža od njuške i iznosi 60% dužine glave. Između jagodičnih kostiju glava je široka. Nadočni uglovi dobro razvijeni.
Stop: Izražen.
Nos: Nosnik ravan, nos nije špicast već u obliku pravog ugla. Nosna pečurka crna.
Njuška: Veoma široka, srednje duga.
Usne: Priležu uz zube. Crne
Vilice: Snažne i masivne.
Zubalo: Kompletno makazasto zubalo sa 42 zuba po zubnoj formuli
Oči: Ovalne, sa dobro priležućim kapcima, tamno braon.
Uši: Usađene srednje visoko i preklopljene odmah u korenu, padajuće u obliku slova „U“. Dužina im je oko 60% dužine glave. Pri oprezu i napadu pokretne su.
Vrat: Srednje dug, pre kratak bez podgušnjaka. Sa horizontalom zaklapa ugao od oko 35 stepeni. Ponekad ga pas tako nosi da je produžetak leđne linije.
Telo: Greben: Prilično dug, napred istaknut.
Leđa: Kratka, slabine srednje duge, mišićave i široke.
Sapi: Široke, srednje duge, blago padajuće.
Grudi: Grudni koš srednje dužine, bačvastog oblika, dugačko široko predprsje.
Rep: Nisko usađen, često na dole nošen, kraj blago zavijen. Pri oprezu može biti nošen do visine leđa.
Noge: Duga gusta dlaka u velikom broju slučajeva otežava ocenu nogu.
Prednje noge: Stupaste. Kosti snažne i masivne. Jaki zglobovi.
Plećke: Blago kose, čvrste.
Šape: Okrugle, velike i čvrste. Jastučići dobro ispunjeni i elastični. Jastučići i snažni nokti škril- jasto sive boje.
Zadnje noge: Ovde je dlaka gotovo uvek jako uvijena ili „Ufilcana“ tako da su sapi stopljeni sa zadnjom nogom i veoma je teško oceniti njihovu proporcionalnost. Zadnje noge su nešto strmije i šire postavljene.
Butine: Veoma mišićave, široke. Bogata odlakanost pravi potrebnu pločavost.
Potkolenice: Snažna, bogata odlakanost pravi potrebnu pločavost. Šape: Nešto su duže od prednjih. Zaperci moraju biti odstranjeni. Kretanje: Lako i velličanstveno. Kas opružen uz osvajanje prostora.
Koža: Sadrži puno pigmenta i boje je škriljca. Nosna pečurka, usne, rub očnog kapka – crni ili boje tamnog škriljca, posebno za zubno meso i ždrelo. Jastučići i nokti tamne boje šriljca. Nepoželjne su jedinke koje imaju malo pigmenta i kožu roze boje.
Dlaka: Celo telo pokriveno je dugom dlakom. Dlačni pokrivač se sastoji od grube pokrovne dlake i fine vunaste podlake. Obe čine karakterističnu odlakanost – ili uvijenu, ufilcanu dlaku, ili istovre- meno usko – talasaste vitice od dlake čiji zavojci ne smeju biti ufilcani. Na slabinama je dlaka najduža 20-27 cm, na leđima je 15-22 cm (srednje duga), kao i postrano na grudnom košu i plećkama, kraća dlaka 10-18 cm nalazi se na njušci, nadočnjacima, lobanji, vratu, ušima i noga- ma. Najkraća dlaka 9-11 cm, je na usnama i donjim delovima nogu. Po štenjenju, zbog rada, bolesti ili nedovoljne ishrane može komondor izgubiti deo duge dlake (na prednjim nogama, stom- aku i grudima) sa izuzetkom sapi. Zbog toga „ćelavi“ pas zaista ne izgleda lepo, ali to je prolazno i nije greška, ali na izložbama mu se to ipak mora uzeti kao manjkavost u lepoti. Novorođeni štenci imaju pahuljastu finu sjajnu, belu kovrdžavu ili talasastu dlaku. Po promeni dlake ona se menja u srednje dugu, ali ne ufilcanu, šteneću dlaku koja se menja u konačnu dlaku.
Boja je bela..
Veličina: Mužjaci prosečno 80 cm, najmanje 70 cm, ženke prosečno 70 cm, najmanje 65 cm. Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se manom i penalizuje se srazmerno težini mane.
Teške mane: Retke su greške u tipu. Uzgojen je u visokom stepenu ujednačen tip i od davnina se uzgaja u istom tipu. Retke, ali ipak moguće greške su: nizak rast, labave plećke ili meke šape, neparalelne zadnje noge, nedostatak pigmenta na rubu očnih kapaka na usnama, eventualno na nosnoj pečurci. Zavijen rep. Greške u zubalu, naročito u odnosu sekutića.
Diskvalifikacione mane: Kratka dlaka (na bilo kom mestu ali stalno), koža boje mesa. Uzdignute lagane uši. Okrnjen rep. Pegavost. Mlohavost ili odsustvo kondicije celog tela.
N.B. Mužjaci moraju imati dva testisa normalno spuštena u skrotum.