logo kinoloski savez

KINESKI ĆUBASTI (KUKMASTI) PAS

Naziv rase: KINESKI ĆUBASTI (KUKMASTI) PAS
Originalni naziv rase:CHINESE CRESTED DOG
Br. Standarda: 288
Klasifikacija FCI: GRUPA IX - PSI ZA PRATNJU I RAZONODU

Zemlja porekla: Kina.
Patronat: Velika Britanija

Kratak istorijat: Postoje dva tipa kineskog ćubastog psa – golokoži i dugodlaki. Golokoži ima ćubu na svojoj glavi koja se delom nastavlja niz vrat, pravi „čarape“ na šapama i resu na repu. Ostatak tela je, kako i samo ime kaže, bez dlake. Tip duge dlake je potpuno prekriven dugom i mekom dlakom. Teško je odrediti njihovo poreklo, ali kaže se da su ih nekada čuvale porodice Han dinastije u Kini. Kineski ćubasti psi su u to vreme uzgajani kako bi čuvali trezore ili u svojoj većoj i težoj varijanti kao lovački psi. Viđeni su na izložbama u Americi od 1885. do 1926. nakon čega su gotovo iščezli tokom perioda od pedesetak godina.
Opšti izgled: Mali, živahan i elegantan pas; umerenih ili lakih kostiju, glatkog tela, sa dlakama na nogama, glavi i repu; ili prekriven mekom dlakom. Postoje dva tipa ove rase: „jelenast“ tip, živa- han i lakih kostiju; i zdepast tip, težeg tela i kostiju.
Temperament: Živahan, nikad agresivan.
Glava: Glatka, bez nabora. Razdaljina od osnove glave do stopa jednaka je onoj od stopa do vrha nosne pečurke. Glava prestavlja elegantan izgled sa izrazom da je stalno na oprezu.
Lobanjski deo
Nosna pečurka: Izražena karakteristična, uska je i u skladu sa njuškom. Bilo koja boja nosne pečurke je prihvatljiva.
Njuška: Blago se sužava ali nikako nije klinasta, mršava bez nabora.
Usne: Tanke i prisno vezane za vilice.
Zubalo: Vilice su snažne, savršenog makazastog zagriza, odnosno kada gornji zubi sa što manjim razmakom preklapaju donje zube koji su pravilno raspoređeni u vilici.
Obrazi: Jasno se ocrtavaju, mršavi i pljosnati, sužavaju se ka njušci.
Oči: Toliko su tamne da izgledaju crno. Ne vide se beonjače ili se primećuju vrlo slabo. Umerene veličine. Dobro su razmaknute.
Uši: Usađene nisko: najviši deo osnove uha je u liniji sa spoljnim uglom oka. Velike i stojeće, sa resama ili bez njih, osim kod dugodlakih gde su viseće uši dopuštene.
Vrat: Mršav, bez fanona, dugačak i elegantno prelazi u jak greben. Kada se kreće, nosi ga visoko i blago povijeno.
Telo: Umereno dugačko ili dugačko, gipko.
Gornja linija: Ravna.
Slabine: Zategnute.
Sapi: Dobro zaobljene i mišićave.
Grudi: Prilično široke i duboke, nisu bačvaste. Grudna kost nije izražena. Grudni koš dostiže nivo laktova.
Donja linija i stomak: Umereno uvučen stomak.
Rep: Postavljen visoko, nosi ga uspravno ili izbačeno kada se kreće. Dugačak i sužava se, prilično prav, nije povijen ili zarolan ni na jednu stranu, kada pas miruje rep prirodno pada. Resa na repu dugačka i bujna, obuhvata donji deo ili dve trećine repa. Prihvata se i proređena dlaka kod rese repa.
Noge Prednje noge
Opšti izgled: Noge su duge i mršave, pravilno postavljene ispod tela.
Lopatice: Čiste, uske i dobro ukošene.
Lakat: Drži blizu tela.
Došaplje: Tanko, snažno, skoro vertikalno.
Prednje šape: Izdužena zečija šapa, uska i dugačka. Nokti bilo koje boje, umereno dugi. „Čarape“ lepo prekrivaju prste ali ne prelaze iznad šaplja. Šape nisu okrenute ni ka unutra ni ka spolja.
Zadnje noge
Opšti izgled: Zadnje noge su dobro raširene. Uglovitost zadnjih nogu mora da bude takva da dobrinosi tome da leđa budu ravna.
Koleno: Čvrsto i dugačko, glatko naleže na skočni zglob.
Zadnje došaplje: Skočni zglobovi su pravilno spušteni.
Zadnje šape: Izdužena zečija šapa, uska i dugačka. Nokti bilo koje boje, umereno dugi. „Čarape“ lepo prekrivaju prste ali ne prelaze iznad šaplja. Šape se nisu okrenute ni ka unutra ni ka spolja. Kretanje:
Dugih koraka, tečno i elegantno sa dobrim zamahom prednjih i jakim potiskom zadnjih nogu.
Koža: Meka, glatka, topla na dodir.
Dlaka
Nema odlakanih delova na telu. Duga i lepršasta ćuba je poželjna, proređena dlaka prihvatljiva; idealno je ako počinje kod stopa i sužava se niz vrat. Kod dugodlakog tipa sastoji se od podlake sa mekom i dugom dlakom, dlaka koja prekriva oči je karakteristika ovog psa.
Boja: Bilo koja boja ili kombinacija boja.
Veličina i težina:
Idealna visina u grebenu: Mužjaci 28-33cm. Ženke 23-30cm.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.

Diskvalifikujuće mane:
Agresivan ili preterano plašljiv pas
Psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.