logo kinoloski savez

KERN TERIJER

Naziv rase: KERN TERIJER
Originalni naziv rase:CAIRN TERRIER
Br. Standarda: 4
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Opšti izgled: Okretan, oprezan, raspoložen za rad i samonikao u svom pojavnom obliku. Na pred- njim šapama dobro stoji ka napred. Snažne prednje i zadnje noge, dubok grudni koš, veoma slo- bodan iskorak. Dlaka otporna na vremenske prilike.
Karakteristika: Mora odavati utisak aktivnog, odvažnog i robustnog psa.
Narav: Neustrašiv i radostan, veoma samostalan, ali bez agresivnosti.
Glava i lobanja: Mala, ipak u pravilnom odnosu sa telom. Široka lobanja sa jasnim udubljenjem između očiju i izraženog stopa. Njuška puna snage, jake vilice, ali ne duge ili teške. Crna nosna pečurka. Glava dobro odlakana.
Oči: Daleko jedno od drugog, srednje velike, tamne lešnik boje. Leže nešto dublje sa čupavim obr- vama.
Uši: Male, špicaste, uspravno stojeće i dobro nošene. Nisu usko jedno uz drugo niti su jako odlakane.
Njuška/zubalo: Veliki zubi. Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje.
Vrat: Dobro usađen, nije kratak.
Prednji deo: Koso postavljene plećke. Srednje duge noge, snažne ali ne preteške kosti. U lak- tovima ni u kom slučaju izvrnute u stranu. Noge dobro prekrivene oštrom dlakom.
Telo: Srednje duga ravna leđa. Dobro zaobljena, daleko unazad pružena rebra. Snažne, vitke slabine.
Zadnji deo: Veoma snažne, mišićave zadnje noge. Dobro ali ne preterano uglovano koleno. Nisko postavljen skočni zglob, koji posmatran od pozadi nije okrenut ni unutra niti napolje.
Šape: Prednje veće od zadnjih, smeju biti neznatno okrenute napolje. Deblei snažni jastučići. Tanke, uske ili izdužene šape su za kažnjavanje.
Rep: Kratak, odgovara telu. Dobro odlakan ali nije resast. Nije ni visoko, niti nisko usađen. Nošen veselo, ali ne iznad leđa.
Kretanje: Veoma slobodno, tečno i osvajajuće. Prednje noge sa velikim iskorakom, a zadnje proizvode snažan potisak. Pri tome skočni zglobovi ne stoje usko, ali ni daleko jedan od drugog. Dlaka: Od velikog značaja. Otporna na vremenske uslove. Neminovna je dupla dlaka sa bujnom, oštrom ali ne žičastom pokrovnom dlakom. Kratka podlaka meka i gusta. Otvorena dlaka je za penalizaciju. Dozvoljena je blaga talasastost.
Boja: Krem boja, pšenična, crvena, siva ili gotov crna. Kod svih ovih boja dozvoljena je tigravost. Nisu dozvoljene potpuno crna, bela ili crna sa paležom. Veoma su tipične tamne oznake na ušima i njušci.
Veličina: Visina grebena oko 28-31 cm. Pri tome uvek u pravilnom odnosu visine grebena prema masi tela. Idealna masa 6-7,5 kg.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.