logo kinoloski savez

KERI BLU TERIJER

Naziv rase: KERI BLU TERIJER
Originalni naziv rase:KERRY BLUE TERRIER
Br. Standarda: 3
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Upotreba: Upotrebljavan za teške zadatke, traženja vidri u dubokoj vodi. On je nenadmašan hvatač pacova, nežni pratilac i pas čuvar dostojan poverenja.
Istorijat: Kao i kod svih drugih irskih rasa terijera, tako se i kod keri blu terijera pretpostavlja da je u Irskoj, ovaj pas prisutan već vekovima. Ipak do 20. veka, na osnovu njegove prvobitne upotrebe kao hvatača pacova i svestranog seljačkog psa nalazi se malo dokaza o ovoj rasi.
Po svoj prilici prvo pisano pominjanje keri blua potiče iz 1847. Autor opisuje plavičastog psa, boje
škriljca, sa tamnijim flekama i često sa paležom na nogama i njušci. Uzima se da je ovaj crnkas- to plavi irski terijer proširio u grofoviji Keri, ali se mogao naći i u drugim grofovijama.
Plavi terijer prvi put je bio na izložbi 1913. a 1920. osnovan je „Dublin Blue Terrier Club“. Keri blu je veoma brzo postao omiljen kao maskota irskih patriota, koga su čak četiri kluba primila, koji su između 1922, u 1924, priredili ne manje od šest izložbi i šest radnih ispita. Kada su psi ove rase izazvali pažnju i u inostranstvu, njegovi vlasnici su pokazali veliki interes i oduševljenje. Premda keri blu ima prigodnu nepomirljivu narav, njegove pristalice i većina vlasnika u Engleskoj i SAD su jedinstveni u mišljenju da je ova rasa perfektna.
Opšti izgled: Tipičan keri blu terijer treba da je veličanstven, dobro građen i izbalansiran. Treba da ima dobro razvijeno, mišićavo telo, jasno prepoznatljive tipične oznake terijera.
Narav: Do dna duše terijer. Sve odlučujuće osobine, izraz, moraju biti na visokom nivou, oprezan. Glava: Snažna, uravnotežena, bogato odlakana. Lični deo tela je srednje dug. Mužjaci treba da imaju snažniju i jače mišićavu glavu nego ženke.
Stop: Mali, vidljiv.
Nos: Crn, veliki, velike nozdrve.
Zubalo: Ravnomerno, veliko i belo, makazasto.
Usna duplja: Zubno meso i nepce tamno pigmentisani.
Vilice: Jake i dobro mišićave sa sposobnošću da se zatvore u svako doba.
Oči: Tamne ili lešnik braon, srednje velike i dobro postavljene, prodoran izraz.
Uši: Tanke i ne velike, ka napred padajuće ili ka napred usmerene, prisno priležu uz bočnu stranu glave, tako da je tim još snažnije naglašen oštar terijerski izraz.
Vrat: Odgovarajuće proporcije, srednje dug, dobro usađen na pleća.
Telo
Plećke: Jasnih obrisa, koso i dobro ležuće.
Grudi: Duboke, srednje široke, dobro zaobljena rebra.
Leđa: Srednje duga, ipak kratke slabine.
Rep: Tanak, dobro usađen, uspravno veselo nošen.
Noge
Prednje: Posmatrane od napred ravne sa dobrim kostima.
Zadnje: Mišićava butina, dobro razvijen, snažan skočni zglob. Dobro stoje ispod tela.
Šape: Kompaktne. Jastučići snažni i okrugli. Nokti crni.
Dlaka: Meka, bujna i talasasta.
Boja: Plava u svim šatiranjima, sa ili bez crne maske i crnih ušiju. Crna boja je dozvoljena samo do 18 meseci starosti. Isto važi i za ton plamene boje.
Veličina: Mužjaci 45,5-49,5 cm, ženke 44,5-48 cm. Masa mužjaka 15-18 kg, ženke odgovarajuće manje.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Diskvalifikacije
Glava: Zubno meso boje mesa. Predgriz je teška greška, blag podgriz ne treba uzimati kao otežavajuće.
Oči: Žute ili boje vina od grožđa.
Front: Uske grudi.
Leđa: Savijena ili popustljiva.
Noge: Odstojeći laktovi, beli ili nokti boje slonovače. Zaperci na zadnjim nogama ili znakovi nji- hovog postojanja, ako su odstranjeni.
Kretanje: Uska, sa kravljim stavom, ili štulasta akcija zadnjih nogu.Pse kojima se u ringu glava i rep moraju visoko držati treba kažnjavati.
Dlaka: Oštra, žičasta ili čekinjasta.
Boja: Svaka druga osim plave, sa uvažavanjem dozvoljenih izuzetaka.