logo kinoloski savez

KATALONSKI OVČAR

Naziv rase: KATALONSKI OVČAR
Originalni naziv rase:PERRO DE PASTOR CATALAN
Br. Standarda: 87
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Opšti izgled: Veoma uzdržljiv, živahan i inteligentan pas, plemenitog pogleda, vredan poštovan- ja, snažnog karaktera, požrtvovano se predaje radu sa poverenim mu stadom. Prema strancima je nepristupačan i veoma je oprezan. Veoma oprezan na vrućinu, hladnoću i sve vremenske nepogode. Najjednostavnija ishrana dovoljna mu je da radi pod navedenim uslovima.
Visina: Mužjaci 47-55 cm, ženke 45-53 cm.
Proporcije: Pas lepog stasa, srednje veličine i lepe dlake. Nešto je duži u odnosu na visinu grebe- na, približno taj odnos je 9:8.
Upotreba: Prava narav rase dolazi do izražaja kod nadzora nad stadom. Pas ne sledi samo uput- stva ovčara već se u puno slučajeva mogu sresti samostalna rešenja. On upravlja stadom čudesnom lakoćom i razdvaja jednu od druge životinje. Njegova velika hrabrost i odvažnost dopuštaju upotrebu u čuvarskim zadacima. Na osnovu veličine, lepe dlake, inteligencije i velike vernosti gospodara može biti odličan pas za pratnju.
Glava: Snažna glava, blago konveksna i široka u osnovi bez da zbog toga izgleda teško, u dobrom odnosu prema telu. Lobanja i njuška su u odnosu 4:3.
Lobanja: Nešto duža nego što je široka, sa središnjom brazdom koja je u prednjoj trećini jako izražena i ka potiljku se gubi i postaje greben. Naglašena potiljna kost. Gornji profil je blago zaobljen, u srednjem delu može se naći ograničeni deo koji je više zaravnjen. Čeoni lukovi dobro razvijeni u dužinu i širinu. Dobro izraženi nadočni lukovi.
Stop: Dobro vidljiv, ali bez posebne izraženosti.
Njuška: Ravna, pre kratka, u obliku zarubljene piramide sa zaobljenim ivicama.
Nosna pečurka: Ravna, proporcionalna prema glavi i bezuslovno crna.
Usne: Debele, ravne, susreću se u ravnoj liniji. Donja usna nije opuštena. Intenzivno su crne boje. Nepca su takođe crno pigmentisana.
Zubi: Snažni, dobre veličine, beli i zdravi. Makazasto zubalo. Kod pasa koji rade može se pojav- iti zarubljenost očnjaka.
Oči: Široko otvorene, snažno izražajan pogled, živahne i inteligentne. Okruglaste, tamno
ćilibarne, sa crnim očnim ivicama.
Uši: Visoko usađene, tanke, završavaju špicasto. Ušna hrskavica meka i nije debela. Priležu na glavu. Odnos širine i dužine ušiju je kao 8:10. Pokrivene dugom dlakom koja se završava resasto. Pokretne. Kod radnih pasa dozvoljava se kupiranje.
Vrat: Snažan, jak, mišićav, nešto kraći ali zadržava pokretljivost. Dobro povezan sa plećima.
Telo: Blago duguljasto, snažno, mišićavo. Odaje utisak snage i pokretljivosti.
Greben: Istaknut.
Leđa: Ravna leđna linija, nije padajuća, sa blagim uzdignućem prema sapima, koje se u svakom slučaju nalaze u istom nivu kao greben ili nešto višlje. Zbog dlake i podlake na prvi pogled, ova razlika deluje u korist sapi.
Sapi: Robusne i mišićave, blago iskošene.
Grudi: Široke, dobro razvijene, dopiru do laktova, zaobljena rebra, ne ravna, i podobna su za dobru radnu sposobnost.
Stomak: Stomak blago prikupljen sa kratkim ali ipak snažnim i dobro naglašenim preponama. Rep: Niže usađen. Može biti dug (nešto ispod skočnog zgloba) ili kratak (ne preko 10 cm). Postoje primerci bez repa, a kod radnih pasa dozvoljeno je kupiranje. U mirovanju rep je opušteno nošen, u donjem delu savijen. Sabljast rep je dozvoljen. U kretanju radosno ga pomera, ali da nije uvijen iznad leđa. Rep je bogato odlakan.
Prednje noge: Snažne, suve, ravne, gledano od napred i sa strane, dobre visine. Proporcije: Lakat se nalazi približno na polovini visine između grebena i zemlje. Plećke: Mišićave i snažne, blago kose.
Nadlaktice: Snažne i mišićave sa paralelno naležućim laktovima, niti uske niti otvorene, dobro priležuće uz telo.
Rameni ugao: Oko 110 stepeni
Podlaktice: Vertikalne, snažne, dobro nagnute za rad.
Lakatni ugao: Oko 135 stepeni
Šaplje i došaplje: Produžavaju vertikalu podlaktice, i pre su kratka nego duga.
Šape: Ovalne, jastučići crni i otporni. Međuprstna koža dobro vidljiva. Pokrivene bogatom dlakom. Nokti su crni i snažni.
Zadnje noge: Snažne, mišićave, dobre visine. Izražena snaga i pokretljivost.
Butine: Duge, široke i mišićave. Kosti snažne građe.
Ugao kuka: Oko 115 stepeni.
Potkolenice: Snažnih kostiju i muskulaturne.
Koleni ugao: Oko 120 stepeni.
Skočni zglob: Nisko su smešteni paralelni i dobre dužine.
Ugao skočnog zgloba: Oko 140 stepeni.
Zadnja došaplja: Snažna, vertikalna, pre su kratka nego duga.
Šape: Slične prednjim, ali one poseduju duple zaperke sa koštanom osnovom u prstu, koji su nisko usađeni i sa prvim prstom povezani su međuprstnom kožom.
Kretanje: Mekano, tipično za ovčarskog psa. Samo u dalekom traganju prelazi u galop. U ringu je tipično kretanje kratak kas, sa utiskom kako su svi psi sa zapercima osobeni.
Koža: Pre je debela. Na telu i glavi dobro napeta, priležuća. Dobro pigmentisana.
Dlaka: Duga, ravna ili veoma blago talasasta. Oštra. Podlaka je bogata, pogotovo na zadnjoj trećini tela. Na glavi obrazuje brkove i bradu, šiške i obrve, koje ipak ne prekrivaju oči. Rep kao i noge dobro odlakan. Za vreme menjanja dlake zapaža se tipičan fenomen: linja se u dve faze. Prvo se menja dlaka na prednjoj polovini tela, tako da izgleda kao da je napravljen od dva psa i od dve vrste dlake. U drugoj fazi menja se dlaka zadnjeg dela, što izjednačava razliku.
Boja: Posmatran iz daleka pas izgleda jednobojan. Na nogama (šapama) mogu se naći svetlije nijanse. Iz blizine primećuje se da boja dolazi od stalnog mešanja različitih tonova. Riđa (fauve) sa stepenastim svetlim, srednjim ili tamnim. Pšenično žuta (arena) sastoji se od sivih, belih i crnih dlaka, takođe u tri nijanse – svetlo, srednje ili tamno. Siva – sastoji se od belih, crnih i sivih dlaka u nijansama od svetlo sive do crno sive, kada preovlađuje crna i kada je pomešana samo sa belom dlakom dobija se mahovinasto sivo crna boja. Postoje primerci sa mešavinom crne, plameno-žute i crvenkasto-peščano-žute. Poslednja boja može biti samo na nekoliko mesta i tako izaziva utisak crnog sa paležom. Nekada se toleriše nekoliko grupica bele dlake u obliku grudne zvezde, ili na gornjoj strani prstiju. U poslednjem slučaju oni ne smeju biti praćeni belim noktima.
Greške
Teške: Glava bez brazde ili ravna, ružne uši ili loše usađene uši, nepomična hrskavica, preblizu ili predaleko postavljene uši, svetle oči, nedostatak dva premolara. Blag predgriz ili podgriz. Padajuća leđna linija. Noge ili šape uvrnute unutra ili napolje, jedan ili više belih noktiju, nedosta- juća kost u zapercima ili jednostruki zaperci.
Diskvalifikacione: Nedostatak pigmenta na usnama, nosu, rubu oka, nepcu. Braon nosna pečurka. Nedostatak više od dva premolara ili dva druga zuba. Na leđima savijen rep. Nedostatak zapera- ka ili manjak međuprstne kože. Beli svi nokti. Više od 3 cm iznad ili ispod propisane visine. Glava nalik na glavu pirinejskog ili brijarskog ovčara. Predgriz ili podgriz. Monorhid ili kriptorhid.
Zaključne odredbe: Kod gotovo istog kvaliteta, psi sa nekupiranim ušima, repom, imaju pred- nost. Kupirani psi se ne klasifikuju.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum