logo kinoloski savez

KANARSKI HRT

Naziv rase: KANARSKI HRT
Originalni naziv rase:PODENCO CANARIO
Br. Standarda: 329
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Upotreba: Kanarski hrt se upotrebljava za lov kunića i odličan je za upotrebu na nepristupačnom terenu zbog korišćenja izvanrednog nosa, očiju i ušiju. Od svitanja do sumraka on lovi bez sta- janja, bez obzira na vrućinu.
Zahvaljujući čulu mirisa i sluha može da utvrdi prisustvo kunića u dubokim prirodnim naborima zemljišta, u naprslinama zidova, u gomilama kamenja pored pooranih polja, u cevastim prolazima vulkanskog porekla i u bodljikavom žbunju. Za neobično preživljavanje kanarski hrt je zahvalan pre svega lovnim sposobnostima koje ga više od veka čine neophodnim pomoćnikom.
On je u prvom redu pas tragač koji tokom traženja ne laje niti dira ulov. Može se upotrebiti i za kombinovani lov sa sokolima, na ostrvu dozvoljenom načinu lova. Kuniće lovi vilicama.
Istorijat: Na kanarskim ostrvima, njegovoj domovini, poznat je pod imenom Podenco Canario. Zastupljen je brojno na svim ostrvima, a posebno na većim kao što su Gran Canaria i Tenerife. Kanarski hrt je staroegipatskog porekla, a najverovatnije je donešen na Kanarska ostrva od strane Feničana, Grka, Kartaginjana i Egipćana.
Ovo je jedna od najstarijih rasa čiji se brojni tragovi (crteži, statue, reljefi) nalaze u faraonskim grobnicama i muzejima kao što su Luvr i Britanski muzej.
Opšti izgled: Pas srednje veličine, nešto duži, vitak, lake građe, otporan.
Proporcije: Nešto je duži, nego što je visok. Dobro razvijene grudi, ali ipak ne dopiru do laktova. Njuška je nešto duža od lobanje.
Karakter: Hrabar, nervozan, nemiran, vatren i dinamičan, imponuje ali ni u kom slučaju agresivan. Svom gospodaru odan bezuslovno, obavlja nepokolebljivo i bez znakova umora i najteži dnevni rad.
Glava: Duguljasta, u obliku zarubljene kupe, u dobrom odnosu prema telu, srednje dužine 21-22 cm. Linije glave paralelne.
Gornji deo glave: Duža nego što je široka, ravna, sa isturenom potiljnom kvrgom. Stop je slabo izražen.
Lični deo
Nosna pečurka: Široka, boje mesa, boja je u saglasnosti sa bojom dlake.Nozdrve blago otvorene. Njuška: Široka i isturena u obliku zarubljene kupe, boje mesa, više ili manje tamna od boje dlake. Usne: Fine i napete, boja im je u saglasnosti sa bojom nosne pečurke.
Zubalo: Makazasto, perfektno zatvarajuće, dobro razvijeno.
Oči: Male, kose, bademaste, ćilibarne, tamnije ili svetlije, saglasno sa bojom dlake. Inteligentan pogled zrači plemenitošću.
Uši: Prililčno velike, pri pozornosti uspravne i blago odstojeće, u mirovanju oborene unazad,
široke u korenu, na gore se sužavaju u špic.
Vrat: Mišićav, ravan, koža je prilegla i bez podgušnjaka, savitljiv i okrugao.
Telo
Leđa: Snažna, dobro mišićava, pogodna za trke i lov. Slabine duguljaste.
Sapi: Karlična kvrga veoma moćna, posebno vidljiva za vreme trajanja lovne sezone kod mršavih jedinki.
Grudi: Grudna kost nije isturena. Dobro razvijene grudi, ipak ne dopiru do visine laktova. Rebra su ovalna. Obim grudnog koša može biti veći za 5-8 cm od visine grebena.
Stomak: Prikupljen ali ne tako kao kod španskog hrta. Bokovi dobro markirani.
Testisi: Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
Rep: Nisko usađen u nastavku sapi. Okruglastog oblika, ne pruža se niže od skočnog zgloba. Nošen je viseće ili srpasto. Završava se špicasto sa belim vrhom. Nije zarolan. U akciji ne treba da je visoko nošen.
Prednje noge: Postavljene apsolutno vertikalno, ravne i paralelne. Kosti vitke ali snažne, šape su mačije, uopšteno lako uvrnute. Jastučići čvrsti, ovalni.
Uglovanost:
– Rameni zglob oko 110 stepeni.
– Lakatni zglob oko 140 stepeni
Zadnje noge: Vertikalne i ravne, snažne i dobro mišićave. Skočni zglob prililčno visok (18 cm od zemlje). Mačije šape ravno postavljene. Jastučići čvrsti, ovalni. Bez zaperaka.
Uglovanost:
– Zglob kuka 110 stepeni.
– Zglob kolena 120 stepeni.
– Skočni zglob 130 stepeni.
Aparat za kretanje:
Kosti: Dobro razvijene. Odsustvo bilo kakvog potkožnog masnog tkiva je dozvoljeno, tako da je prepoznatljiv reljef rebara, kičmenog stuba i kukova.
Kretanje: Izdašan kas, kao na krilima i lako.
Mišići: Razvijeni u visokom stepenu, suvi. Kontrakcije mišića su vidljive kroz kožu.
Koža: Napeta i bez nabora na telu.
Dlaka: Ravna, kratka i gusta.
Boja: Crvena sa belim prvenstveno, pri čemu je crvena od oranž do tamno crvene (mahagoni). Sve kombinacije ove dve boje.
Veličina i masa: 55-64 cm za mužjake i 53-60 cm za ženke. Visina grebena može biti izmenjena u zavisnosti od vrste zemljišta na kome pas živi i lovi. Zbog toga je odstupanje od ±2 cm dozvol- jeno, ako jedinka odgovara osnovnom tipu rase.
Teške greške: Nedostatak premolara, prognatizam, ukrštanje prednjih ili zadnjih nogu pri kretan- ju, zarolan rep, suviše široka glava. Veoma izražen stop, kravlji stav, opuštene usne, previše ka napolje uvrnute uši. Isturena grudna kost, ravna rebra, nisko postavljen skočni zglob. Agresivnost.