logo kinoloski savez

JORKŠIRSKI TERIJER

Naziv rase: JORKŠIRSKI TERIJER
Originalni naziv rase:YORKSHIRE TERRIER
Br. Standarda: 86
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratki istorijat: Jorkširski terijer potiče iz iste oblasti kao erdel terijer i prvi put je primećen sredi- nom XIX veka. Stari crni i svetlosmeđi terijer je među precima jorkširskog terijera, zajedno sa drugim rasama poput malteškog i skaj terijera. Naziv ove rase prihvaćen je 1870. godine. Među odlikama ove rase tipičnim za terijere je i lovački instinkt koji se ispoljava bilo da se radi o igrački u kući ili o glodaru u bašti.
Opšti izgled: Dugodlak, dlaka koja visi ravno i ravnomerno obostrano, razdeljak se pruža od nosa do repa. Veoma kompaktan i okretan, ali uspravnog držanja i zrači „fluid važnosti“. Njegove kon- ture treba da odaju zbijeno i dobro proporcionalno telo.
Karakteristika: Inteligentan, patuljasti terijer.
Narav: Živahan, pri uravnoteženoj naravi.
Glava i lobanja: Prilično mala i ravna, lobanja nije niti jako uočljiva, niti zaobljena, lični deo nije predug. Crn nos.
Oči: Srednje velike, tamne, sjajne, sa opreznim, inteligentnim izrazom i tako smeštene da gleda- ju ravno napred. Nisu buljave. Ivica očnih kapaka tamna.
Uši: Male, „V“ oblika, nošene uspravno, nisu daleko jedno od drugog. Prekrivene kratkom dlakom, zasićene, snažne plamene boje.
Zubalo: Perfektno, pravilno, makazasto zubalo, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje vilice, a zubi stoje vertikalno u vilici.
Vrat: Dobre dužine.
Prednje noge: Dobro postavljene plećke, prave noge, dobro pokrivene dlakom koja je zasićene zlatno-plamene boje, pri čemu su vrhovi dlaka šatirani nešto svetlije nego koren dlake. Plamena boja („tan“)ne srne se protezati višlje od laktova.
Telo: Kompaktno sa primerno zaobljenim rebrima, dobro ravan slabinski deo, čvrsta leđa. Zadnje noge: Posmatrano od pozadi, potpuno su ravne, umereno uglovano koleno. Dobro su pokrivene dlakom koja je zasićeno zlatno-plamena, pri čemu su vrhovi dlaka šatirani nešto svetli- je od korena. Plamena boja, ne sme da se prostire višlje od kolena.
Šape: Okrugle, crni nokti.
Kretanje: Slobodno i sa puno potiska. Prednje i zadnje noge se ispružaju ravno unapred, pri ravnim leđima.
Rep: Uobičajeno je kupiran na sredini dužine, obrastao sa puno dlake. Ona je tamnije plava nego na telu, posebno na korenu repa. Nošen je nešto iznad leđne linije.
Dlaka: Dlaka na telu srednje dužine, potpuno ravna (ne talasasta), sjajna, fine svilaste građe, nije vunasta. Dlaka na glavi i njušci je duga, ima zasićenu zlatno-plamenu boju, pri tome je boja inten- zivnija postrano na glavi, na korenu ušiju i na njušci gde mora biti posebno duga. „Tan“ boja na glavi ne sme se prostirati na potiljku, ne sme biti čađava ili pomešana sa tamnom dlakom.
Boja: Tamno čelično-plavo (ne srebrno-plavo) rasprostranjena od potiljka do korena repa, niukom slučaju pomešana sa bledo-žutom,bojom bronze ili tamnom dlakom. Dlaka na grudima ima pun „svetliji“ ton. Sve dlake sa tan bojom su tamnije u korenu nego u sredini i ka vrhovima su još svetlije.
Veličina: Masa 3,1 kg.
Mana: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se manom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj proceni sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci mora da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.