logo kinoloski savez

ISTARSKI OŠTRODLAKI GONIČ

Naziv rase: ISTARSKI OŠTRODLAKI GONIČ
Originalni naziv rase:ISTARSKI O[TRODLAKI GONI^
Br. Standarda: 152
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Zemlja porekla: Hrvatska
Upotreba: Izvrstan gonič, naročito za lov na zeca i lisicu. Može se upotrebljavati i kao krvosled- nik. Njegova konstitucija pogodna je za prostrane otvorene lovne terene Istre.

Kratak istorijat:
Njegovo poreklo isto je kao kratkodlakog istarskog goniča, ali kako su psi s oštrom dlakom opšte manje cenjeni, njegova je ikonografija u reči i slici vrlo oskudna. Istarskog oštrodlakog goniča podrobno je opisao B. Laska 1896. i 1905. godine. Ovi oštrodlaki goniči prodavali su se u Istri u području Pazina i Buzeta pod imenom «BARBINI» . Za vreme Prvog svetskog rata ova je rasa gotovo izumrla. Od 1924. godine ovi psi su se upisivali u Hrvatsku rodovnu knjigu. FCI je priz- nao rasu godine 1948. a prvi standard potiče iz godine 1969.
Opšti izgled:
Dlaka je snežno-bela sa žuto-narandžastim oznakama. Dlaka je duga i oštra. Glava je dugoljasta s gustim obrvama. Telo je snažno, jake koštane strukture. Rep je debeo i blago sabljast. Izraz je ozbiljan i mrk, ponekad čak tmuran. Glas je zvučan, srednjeg do dubokog laveža.
Važne proprcije:
Dužna tela sme biti veća od visine grebena za najviše 10%.
Temperament:
Blag, poslušan, miran i vrlo privržen svom gospodaru. Srednjeg temperamenta, ali strastven lovac.
Glava:
Glava je u dobroj proporciji s telom. Njena dužina iznosi 20 – 24 cm; ne sme biti prelagana. Vidljive sluznice tamno su pigmentisane.
Lobanjski deo
Lobanja:
Gledano sa strane potiljna kvrga je izražena isto kao i čeona brazda, koja je često pokrivena čuperkom dlake.
Stop: nije jako izražen.
Lični deo
Nosna pečurka: je široka s dobro razvijenim nozdrvama; tamno-crno pigmentisana.
Njuška: je snažna, pravougaona. Nosnik je širok, pokriven gustim brkovima. Gledano spreda njuška je zaokružena donjom vilicom.
Usne: su dobro priljubljene, ne predebele.
Zubalo: – snažno, potpuno makazasto zubalo.
Oči: Tamno pigmentisane; oči su velike, ali ne isturene; pogled je mrk. Obrve su zbog svoje oštre i duže dlake guste i debele.
Uši: Nisu suviše debele, prekrivene su kratkom dlakom; koren uha nije suviše udaljen od očiju, ali nije visoko na rubu lobanje. Uši su u sredini nešto šire i dobro su priljubljene uz obraze. Dovoljno su duge, na vrhu tanje i zaokružene. Smatraju se vrlo dugim ako, povučene duž nos- nika prema napred, dopiru gotovo do nosne pečurke; duge su ako dopiru do očnjaka; poludugim se smatraju ako dopiru najmanje do lukova obrva.
Vrat:
Gledano sa strane, spoj vrata s glavom vidljivo je izražen iza potiljačne kosti. Dug je 12 – 15 cm. Koža je napeta, bez fanona.
Telo:
Gornja linija tela blago se spušta od grebena prema sapima. Greben je slabo izražen.
Leđa su ravna i široka.
Slabine su kratke, mišićave, zaobljene.
Sapi su široke – naročito kod ženki, blago padajuće, zaokružene, kukovi vidljivi.
Grudi su široke i duboke, dopiru barem do laktova; normalno je da je obim prsa za 12 – 14 cm veći od visine grebena. Rebra su zaobljena. Vrh grudne kosti jedva je vidljiv; predgrudi su zaokružene.
Stomak i donja linija: Donja linija blago se penje od kraja grudne kosti prema zadnjem delu. Stomak je blago pribran. Slabine su slabo izražene; one ne smeju stomaku pridavati hrtolik izgled. Rep :
Nije previsoko usađen. Deblji je pri korenu i sužava se prema vrhu. Nošen nisko s blagom zavo- jem prema gore. Dopire do ili malo dalje od skočnog zgloba.

Noge:
Prednje noge
Lopatica: je ukošena, duga, mišićava i dobro pričvršćena za grudni koš. Ugao između lopatice i nadlaktice iznosi cca. 90 stepeni.
Laktovi nisu okrenuti prema unutra. Podlaktica je uspravna i mišićava. Prednje šaplje jedva vidljivo.
Prednje došaplje kratko, gotovo uspravno, međutim blago nagnuto i sa vertikalom obrazuje ugao od 10 stepeni.
Prednje šape – Mačje šape, uske, s tesno priljubljenim prstima; jastučići dobro razvijeni i otporni; nokti snažni.
Zadnje noge
Butina: kratka, široka, mišićava.
Podkolenica duža od nadkolenice, ukošena, mišićava.
Skočni zglob snažan i širok.
Zadnje došaplje: kratko i uspravno; zaperci – ako su prisutni – trebaju biti odstranjeni. Zadnje šape: identične s prednjim šapama, često nešto duže.
Hod:
Korak je elastičan; sve vrste hoda su živahne.
Koža:
Elastična i na celom telu tesno priljubljena; bez nabora; boja crvenkasta.
Dlaka: Pokrovna dlaka je tvrda, dužine 5 – 10 cm, bez sjaja, nakostrešena, nikada talasasta ili kovrdžava. Pod oštrom pokrovnom dlakom nalazi se, naročito zimi, obilna kratka poddlaka. Pokrovna dlaka nije nikada priljubljena uz telo nego je nakostrešena. Ne sme se isprepletati i prav- iti zamršene čuperke. Dužina i gustoća dlake varira na raznim delovima tela.
Boja dlake: Osnovna boja je snežno-bela. Uši su u pravilu narandžaste; na čelu se često nalazi oznaka u obliku zvezde iste boje. Uši mogu biti i posute malim narandžastim tačkama, što se sma- tra znakom čistokrvnosti. Više ili manje prostrane narandžaste oznake ili tačke iste boje mogu se nalaziti bilo gde na telu, najčešće međutim u predelu korena repa. One ne smeju nikada biti toliko brojne i prostrane da dominiraju nad belom temeljnom bojom. Boja oznaka treba biti jasna, ne bleda niti tamna ili možda smećkasta, što bi govorilo u prilog nečistokrvnosti. Postojanje treće boje, čak ako je samo nekoliko dlaka tako obojano, apsolutno je nepoželjno.
Veličina i težina:
Visina grebena: 46 – 58 cm Idealna visina: za mužjake 52 cm
za ženke 50 cm
Težina: težina odraslog, normalno uhranjenog mužjaka iznosi između 16 i 24 kg. Preporučuje se težina oko 20 kg.
Mane:
Svako odstupanje od navedenih tačaka mora se smatrati manom, čije vrednovanje bi trebalo biti u skladu sa stepenom odstupanja.
Spreda gledano, kvadratična donja vilica
Obešene, meke usne

-Vidljiv treći očni kapak
Diskvalifikujuće mane:
Nesrazmer između visine grebena i dužine tela
Suviše raširena boja mesa na nosnoj pečurci ili depigmentirana nosna pečurka
Suviše tupa, suviše šiljasta, prćasta njuška
Nepravilno zubalo, kao npr. klještasto, predgrizač ili podgrizač
Očni kapci boje mesa
Stakleno oko
Uši prekratke, previše od glave udaljene, previsoko ili prenisko usađene, dlaka preterano duga, svilenkasta, talasasta, kovrdžava ili zamršena
U stranu okrenut rep, skraćen rep
Laktovi previše okrenuti
Kriva podlaktica
Jako ukošeno prednje došaplje
Svaka druga boja osim žuto-narandžaste; naročito sivkasta ili čak crnkasta
Veličina iznad ili ispod propisane
N.B: Mužjaci moraju imati dva naizgled normalno razvijena testisa koji se u potpunosti nalaze u skrotumu.